ראש מועצת הכפר בורקה שבצפון השומרון הגיש היום (ד') בסיוע הארגון "יש דין" עתירה לבג"ץ נגד אלוף פיקוד המרכז, יהודה פוקס, הממונה על הרכוש הממשלתי והנטוש במנהל האזרחי ונגד המועצה האזורית שומרון. ראוי לציין כי מדובר בכפר בורקה שבשומרון ולא בכפר בורקה בבנימין שעלה לכותרות לאחרונה בעקבות האירוע האלים שאירע בסמוך לו.
העתירה דורשת לבטל את צו מס' 2138 שהוציא מפקד פיקוד מרכז, הקובע הרחבה של תחום השיפוט של המועצה האזורית שומרון, כך שלמעשה מכשיר את השהות של ישיבת חומש במקום שממנו פונה הישוב במסגרת תוכנית ההתנתקות בשנת 2005.
עוד נדרש בעתירה, לבטל את הכללת אדמות הציבור שבתחום הצו החדש מהמנהל האזרחי למועצה האזורית, ולהקצותן תחת זאת לתושבי בורקה. בעתירה נטען כי ההחלטה על הוצאת הצו נעשתה "בניגוד לדין, בניגוד להתחייבויות שניתנו לבית המשפט, ומתוך שיקולים פוליטיים זרים ופסולים של הדרג המדיני שאסור למפקד הצבאי לשקול כלל".
בעתירה נטען כי האדמות שצורפו לתחום השיפוט של המועצה, מהוות "איים" לא רציפים של קרקעות ציבור "אדמות מדינה" בתוך שטח שרובו קרקעות בבעלות פרטית של תושבי הכפר בורקה. על פי העתירה, הדבר יוביל בהכרח להמשך הפגיעה בזכויות הקניין וזכויות התנועה של הפלסטינים תושבי האזור, כפי שקורה במשך שנים. בהתאם לדין החל בגדה המערבית, משצורפו האדמות לתחום השיפוט של המעוצה, לתושבים הפלסטינים אסור להיכנס לחלקות אלה. משום כך, הדבר יוצר מגבלת תנועה רחבה של הפלסטינים במרחב. זאת בנוסף לאירועי האלימות הרבים שמתרחשים באזור, שאף הם מהווים מגבלת תנועה על בעלי האדמות, כמו גם סכנה לביטחונם ולסדר הציבורי באזור.
על פי העתירה, הקצאת הקרקע למועצה האזורית שומרון ולטובת הקמת התנחלות חדשה, תוך הדרת הפלסטינים, מעמיקה את המשך ההפליה בהקצאה של אדמות ציבור בגדה המערבית, והינה בלתי חוקית.
נזכיר כי לפני שבועיים בדיוק הורו שופטי בית המשפט העליון למחוק עתירה של ארגוני שמאל ופלסטינים נגד ישיבת חומש, בטענה כי היא מונעת מפלסטינים גישה לאדמותיהם הפרטיות הנמצאות בראש ההר. השופטים קבעו כי "בהחלטתנו מהיום הודענו כי נשקלת הכוונה למחוק את העתירה בשל השוני בתשתית העובדתית והמשפטית לאחר שניתן צו על תנאי. קיבלנו בהתאם להחלטתנו תגובות כתובות של הצדדים בהקשר זה. על רקע האמור לעיל ונוכח הטעמים המפורטים להלן, ולאחר ששקלנו את עמדות הצדדים, אנו סבורים כי העתירה מיצתה את עצמה וכי דינה להימחק". בארגון השמאל זעמו ואמרו כי "בעוד שברחבי ישראל נלחמים להגן על בג"ץ כסמל הדמוקרטיה, הוכיחו היום השופטים שעבור הפלשתינים בגדה המערבית אין מגן ואין חוק".