שר התחבורה והעבודה הלבנוני עלי חמייה הודיע היום (ד') על הגעתה של ספינת חיפושי הנפט והגז לדרום המדינה בבלוק הימי מס' 9. בחשבון הטוויטר שלו כתב השר כי "ספינת חיפוש הנפט והגז הגיעה לנקודת הקידוח שנקבעה לה בבלוק מספר 9".
השר לא פירט על תחילת מועד הקידוח בפועל, אך הביע תקווה להגיע לתוצאות חיוביות ומבטיחות ואמר כי "לבנון תהיה על מפת המדינות המייצרות נפט, וזה יספק תקווה עבור הלבנונים".
للعلم اليوم الأربعاء 2023/8/16 صباحا باخرة التنقيب عن النفط والغاز في البلوك رقم ٩ قد وصلت ألان إلى نقطة الحفر المحددة لها pic.twitter.com/9wquKTcGqz
— Ali Hamie | علي حمية (@alihamie_lb) August 16, 2023
השר ביקר יחד עם מספר גורמים בכירים נוספים בממשל הלבנוני בבסיס הלוגיסטי בנמל התעופה של ביירות למסוקים של חברת הקידוח. שר האנרגיה בממשלת לבנון הזמנית, וליד פיאד, מיהר להכריז כי "היום מתחיל דף חדש. כשהצוות והלוגיסטיקה יהיו מוכנים תוך מספר ימים, הקידוח יתחיל". הוא הוסיף כי "בתוך חודשיים או שלושה נוכל לדעת את תוצאות הקידוח".
חברת "Total Energies" הצרפתית האחראית על הקידוח הצהירה כי היא "אופטימית לגבי נוכחות העושר בשדה קנא בבלוק 9". בחברה הוסיפו כי אסדת הקידוח "Transocean Barents" הגיעה לאזור המיועד לחיפוש, 120 ק"מ מביירות במימי לבנון, בנוסף להגעתו של מסוק תמיכה לנמל התעופה של ביירות. "המסוק יעביר את צוותי התמיכה לפלטפורמת הקידוח".
לפי מה שהוכרז בעבר על ידי "טוטאל", תהליך החיפושים, שלא יהיה קל ויעלה על פי הערכות כ-100 מיליון דולר, צריך להסתיים לפני סוף השנה הנוכחית. מומחים סבורים שלבנון עדיין רחוקה מלהפיק משאבי נפט וגז, מה שעשוי להימשך חמש עד שש שנים.

בפברואר 2018 חתמה לבנון על חוזה עם קונצרן חברות נפט בראשות Total Energies, הכולל את ענקיות האנרגיה האיטלקיות Eni וקטאר אנרג'י. ראש הממשלה נג'יב מיקאטי הודיע בינואר האחרון כי קטאר אנרג'י נכנסה לשותפות עם Total Energies ו-Eni במסגרת ההסכם לחקור והפקת גז במים הטריטוריאליים של לבנון.
באוקטובר האחרון, במהלך כהונתו של יאיר לפיד כראש הממשלה, חתמו לבנון וישראל על מסמך התוחם את הגבולות הימיים במטה האומות המאוחדות בנקורה (דרום לבנון), לאחר משא ומתן עקיף שנמשך שנתיים, בתיווך ארה"ב.
הרשויות בלבנון סומכות על משאבי הטבע שיסייעו להן להתגבר על ההשלכות הקטסטרופליות של הקריסה הכלכלית שנמשכת כבר יותר משלוש שנים בלבנון. קריסה עליה הכריז הבנק העולמי כגרוע ביותר בעולם מאז 1850.
גם במישור הפוליטי ישנו כאוס במדינת הארזים. המדינה מנוהלת כיום על ידי ממשלה זמנית שאינה מסוגלת לקבל החלטות נחוצות, ובמיוחד יישום רפורמות שהקהילה הבינלאומית מציבה כתנאי למתן סיוע ללבנון, לאור כישלון הפרלמנט בבחירת נשיא מאז התפנה התפקיד בסוף אוקטובר.