שרת התחבורה מירי רגב קיימה היום (ד') נסיעה מיוחדת ברכבת הקלה, ה"דנקל", יומיים לפני הפתיחה הרשמית. הנסיעה שיצאה לדרך מתחנת ארליך בדרום תל אביב והמשיכה עד לתחנה התת קרקעית באלנבי, נערכה יחד עם חיים גליק מנכ"ל נת"ע, ועמירם אוחיון מנכ"ל תבל, החברה שמפעילה את הרכבת הקלה. בתחנת ארליך התקבצו כ-50 מוחים נגד הרפורמה המשפטית שהחזיקו שלטים בין היתר נגד השרה רגב.
Video: צילום: ישי אלמקייס
"אנחנו נמצאים במאני טיים לפתיחת הקו האדום ביום שישי לציבור", פתחה שרת התחבורה, "ראיתי כמה תקלות שעוד צריך לפתור. חשוב לנו שאם יש פערים וסוגיות שאנחנו צריכים לדעת ולתת להם פתרונות אז נעשה אותם לפני. אנחנו לא מסתירים. אנחנו כאן כדי לתת מענה מהיר לכל הפערים שיש כדי שציבור הנוסעים ייהנה מרכבות זמינות, נגישות ובטיחותיות".
Video: צילום: ישי אלמקייס
לשאלה מדוע הרכבת הקלה לא תעבוד בימי שבת, הבהירה השרה רגב כי "אנחנו מדינה יהודית ויש סטטוס קוו מיום הקמת המדינה. אנחנו פועלים על פי החוק. כמו שאר התחבורה הציבורית – ביום שישי עד כניסת שבת ומצאת שבת".
Video: צילום: ישי אלמקייס
"בשבילי זה יום חג", אמר מנכ"ל נת"ע חיים גליק שהודה לשרה וציין כי, "הרכבת עומדת בכל הסטנדרטים הבינלאומיים שנקבעו עבורה והיא בטוחה לחלוטין עבור כל הנוסעים בה. זה פרויקט של כמעט 20 מיליארד שקל, הרכבת יודעת לקחת 70 מיליון נוסעים בשנה וזאת אותה כמות שרכבת ישראל בכל הארץ עושה בשנה. 250 אלף נוסעים ייסעו מדי יום וזאת משמעות דרמטית לתת את השירות הזה. מרגע שסיימנו את עבודת ההקמה, עברנו לעבודה על נושא השירות. זה המבחן, ואם לא יהיה שירות איכותי, זמין ונוח אז לא הצלחנו. אני שמח לומר היום, גם לשרה, שעמדנו במשימה, הרכבת מוכנה לנסוע באופן מסודר".
Video: צילום: ישי אלמקייס
מנכ"ל "תבל" מבית "אגד", שתפעיל את הרכבת הקלה, הבהיר כי "אנחנו ערוכים ומוכנים. יש מערך של 1,000 אנשים שעובדים רק סביב הקו האדום. זה פרויקט מורכב, אחד הפרויקטים המורכבים טכנולוגית שיש בישראל, וגם אחד היקרים. יקחו לנו כמה חודשים לייצב את הפרויקט הזה כדי שכולנו נוכל ליהנות ממנו. נושא העומסים מדאיג אותנו – יש לנו תחזית נוסעים שעשינו לכל אורך תוואי הקו אבל זה מבוסס על עולם התחבורה הציבורית בגוש דן. הפרויקט הזה הוא גיים צ'יינג'ר, יהיו הרבה נוסעים שלא מכירים תחבורה ציבורית בכלל. זה מייצר לנו אתגר. אנחנו מניחים שיהיו ביקושים מאוד גדולים בפרויקט הזה ויהיו נקודות עם עומסים, בסוף הפרויקט הזה בנוי להתמודד עם עומסים גם בלי התערבות של מפעיל. התחנות רחבות, והכל נגיש אבל בנקודות עומס נתגבר באנשים שיסייעו".

בחודש הקרוב יהיו למעלה מ-300 דיילים של חברת נת"ע שידריכו את הציבור ברחבי התחנה – מהשימוש בדרגנועים וקניית הכרטיסים לנסיעה ועד חצייה בטוחה של פסי הרכבת ברחובות. גליק הוסיף ואמר כי "אנחנו מצפים שהציבור יהפוך להיות 'אירופאי' – כשיורדים נצמדים לימין, כשהדלתות נפתחות, נותנים לנוסעים לצאת לפני שנכנסים, כדי שכל התהליך הזה ירוץ".

בניגוד לרכבת הקלה בירושלים, שם ניתן לתקף את הנסיעה בתוך הקרונות ועם תחילת הנסיעה, ברכבת הקלה בגוש דן התיקוף נעשה טרם העלייה לקרונות, ובתחנות התת קרקעיות – עוד לפני הירידה לרציפים. במענה לשאלת אתר מקור ראשון, הסביר מנכ"ל נת"ע חיים גליק כי "אנחנו לא נשנה את זה, הבעיה תהיה בעומס שעל הקרקע. התיקוף שבחוץ רק יקל על העומס. הזמן שיש לנוסעים מחוץ לרכבת הוא גדול יותר ממה שיש לו בפנים".

הקו האדום, שבנייתו החלה ב-2015 והסתיימה כעבור יותר משמונה שנים, משתרע על 24 קילומטרים, מהתחנה המרכזית פתח תקווה ועד ללב בת ים, דרך הערים בני ברק, רמת גן, ותל אביב-יפו. 12 קילומטרים ממסלול הרכבת הם בתוואי תת קרקעי, מתחנת אם המושבות בפתח תקווה ועד לתחנת אלנבי בתל אביב. התוואי יכלול 34 תחנות בחמש ערים ובו ינועו 90 קרונות רכבת קלה.

הקו האדום ייפגש עם תחנות הרכבת קריית אריה בפתח תקווה והשלום בתל אביב, ויאפשר המשך נסיעה בין עירונית ברכבת ישראל. בנוסף, יתוכננו קווי אוטובוסים מזינים לקו עצמו. ברכבת צפויים לנסוע כ-250 אלף אנשים מדי יום, ויותר מ-70 מיליון בכל שנה, שייהנו מתדירות של שלוש וחצי דקות בשעות העומס.