ברקע הסערה על הקפאת התקציבים לרשויות במגזר הערבי, אישרה היום (א') הממשלה את המשך תוכנית החומש לתושבי מזרח ירושלים, בגובה של 3.2 מיליארד שקלים עד לשנת 2028.
בין ההחלטות של תכנית החומש, הסעיף שעורר סערה כולל הגדלת מספר ואחוז הלומדים בתוכנית הלימודים הישראלית ותכניות ההכנה לאקדמיה הישראלית, כך שיובילו להשתלבות. בנוסף, התוכנית כוללת הרחבה של היקף הסיוע בתשתיות כבישים ופיתוח התחבורה הציבורית, הגדלת מספר יחידות הדיור המאושרות למגורים בלפחות 2000 דירות לשנה, הקמת מבני ציבור רב תכליתיים, הרחבת אולמות ספורט וספריות בבתי ספר וטיפול בפשיעה ובאלימות.
במהלך ישיבת הממשלה אמר נתניהו כי "אנחנו לא שוכחים לרגע את ירושלים, והמחויבות שלנו לעזור לכל תושביה. הממשלה תקבל היום החלטה חשובה לטובת תושבי מזרח ירושלים. אני שמח וגאה שההחלטה שנקבל, בגובה של 3 מיליארד שקלים, הרבה יותר גבוה מכל סכום שתוקצב קודם לכן, לשירותים אזרחיים במזרח העיר".
"זה לא עניין של ימין ושמאל", קבע שר ירושלים ומסורת ישראל מאיר פרוש, בהצהרה לתקשורת לאחר העברת ההחלטה בממשלה. "העובדה היא שישראל ריבונית במזרח ירושלים, ואם כך היא חייבת לתת את השירותים האלו לתושבים. הצעד הזה של הבאת תוכנית מיוחדת לפיתוח מזרח ירושלים, מגלה את מידת האחריות של כולנו סביב השולחן הזה לכל מי שנברא בצלם אל'".
שר האוצר סמוטריץ' עדכן כי נחצה השנה לראשונה רף מיליארד השקלים במענק הבירה השנתי. "כך יהיה גם בשנה הבאה, הממשלה הזו משקיע תקציבי עתק בפיתוח, בתחבורה ובכבישים. תושבי ירושלים באים בטענות על הפקקים, אז הנה ראש עיר שלא עושה חשבון, ולא מסתכל על פוליטיקה ועושה את מה שנכון לעיר. חלק גדול מהנכונות של הממשלה והשרים כולם להירתם לירושלים הוא כי יש בה מנהיגות טובה, נחישות, מקצועית עם חזון ויכולת ביצוע".
נגד הטענות על הקפאת התקציבים, השיב סמוטריץ' כי "עובדתית, ממשלות המחנה הלאומי היו אלו שהשקיעו, משקיעות וישקיעו הכי הרבה בכל חלקי החברה הישראלית, וזה נכון גם ביחס לאוכלוסיות ספציפיות שמקבלות מענה ספציפי. אנחנו עושים את זה בגאווה ובשמחה, אבל אנחנו גם רוצים לעשות את זה נכון. אנחנו רוצים לוודא שהתקציבים האלו מגיעים ליעדם ומשרתים את אזרחי ישראל שאליהם מיועדים התקציבים האלו, ולא מגיעים למטרות ולידיים אחרות, בין אם זה גורמי פשיעה, מעורבות של טרור והסתה לאלימות ואחרי לא מעט שנים שהמדינה עצמה עיניים מול תופעות כאלו, אנחנו שמים לזה סוף".
סמוטריץ' תקף את הצטרפות השלטון המקומי לשביתת ראשי הרשויות ואמר כי הוא לא מבין את ההודעה המוזרה של חיים ביבס יו"ר השלטון המקומי. "שביתה? על מה? על כלום. ראשי הרשויות צריכים להיות הראשונים שמשלבים איתנו ידיים ומצטרפים למאבק הצודק להעביר את התקציבים שישמשו למטרתם, ולא יעשו לנו המון בעיות במקומות אחרים".
שר האוצר קרא לראשי הראשיות במגזר הערבי: "שלבו איתנו ידיים, שתפו פעולה כדי שנעשה את זה נכון. אתם אמורים להיות בעלי האינטרס הראשון, אתם הראשונים שמשלמים את המחיר וכל העובדים שלכם בשלטון המקומי – בפרוטקשן, באלימות, בשחיתות ובמאבקי השליטה על משאבי המדינה ותקציבי השלטון המקומי. אתם הראשונים שנפגעים מהאלימות ומבזבוז הכספים. אתם צריכים לשלב אתנו ידיים, באומץ, בהוגנות, לא בפוליטיקות קטנות, כדי שנוכל לשרת נכון את אזרחי ישראל כולם".