בעוד כחודשיים תצא נשיאת בית המשפט העליון אסתר חיות לגמלאות, דבר האמור להתרחש בעיצומם של כתיבת פסקי הדין בעתירות על חוק צמצום עילת הסבירות וחוק הנבצרות שנקבעו לחודש ספטמבר, וברקע סירוב שר המשפטים יריב לוין לכנס את הוועדה למינוי שופטים.
פרופסור יובל אלבשן, ממובילי מתווה הפשרה סביב הרפורמה המשפטית, הציע לבכירים בקואליציה ובאופוזיציה להאריך את כהונת הנשיאה בכמה חודשים, בשביל לא לגרום לטלטלה נוספת ולייצר הסכמות לפני פרישתה. חברתה השופטת ענת ברון, הצפויה לפרוש ארבעה ימים לפניה, תצא לגמלאות בזמנה.
"זה לא פשוט, אבל אפשרי, זה נשקל ואפילו יש טיוטות קודמות", אומר לנו אלבשן. "דיברתי על זה עם יותר מאדם אחד מלמעלה. מי שמוכן לדבר עם האופוזיציה אלו מעטים אבל בכירים, ומהקואליציה פחות או יותר דברתי עם כל מי שיכול להשפיע ולא שללו את זה על הסף", טוען אלבשן.

בנוסף, על פי דבריו של אלבשן, הדחייה תעזור גם במשבר הבא של הרכב הוועדה לבחירת שופטים ותאפשר לחכות עם הסיניוריטי למינוי השופט יצחק עמית. כמו כן, אם הוועדה לא תכונס וחיות תפרוש, השופט פוגלמן יהפוך לנשיא במקומה.
לפי חוק בתי המשפט, שופט יצא לקצבה בהגיעו לגיל שבעים. בנוסף, שופט שהחל בדיון ויצא לקצבה או פרש, יהיה מוסמך לסיים את הדיון תוך שלושה חדשים מיום היציאה לקצבה או הפרישה. כלומר, בכל מקרה הנשיאה חיות תוכל לסיים את פסקי הדין בעתירות בהם ישבה.
בסוף השבוע הגיש אילן בומבך, עורך הדין המייצג את הממשלה, בקשה לדחות את הדיון בבג"ץ על צמצום עילת הסבירות ב-12 יום. "אל מול הטיעונים המתבקשים והכמעט מובנים מאליהם לטובת קיום הליך ראוי בסד זמנים הלם, לא נראה שום טיעון או אינטרס חזק המצדיק את זירוז ההליך לקצב בלתי הגיוני בעליל. אין שום אינטרס ציבורי שייפגע מדחיית מועדי התגובה והדיון בפרק זמן כה קצר. אל מול זה, אי-דחייה תביא לפגיעה אנושה ביכולת התגובה של המשיבים בעניין דרמטי וחסר תקדים".

החוק כיום אומר שכל שופט פורש בגיל שבעים, כלומר, צריכים לחוקק מחדש חוק פרסונלי שמאריך את האפשרות להמשך הכהונה ומחריג את הנשיאה חיות מפרישה. אם תתקבל הבקשה, תיאלץ חיות לכתוב את פסק הדין בתקופת שלושת החודשים שלאחר הפרישה, ולפרסם אותו באתר האינטרנט ובמשלוח לעיתונות, כמו כל פסק דין אחר.
מדוברות בתי המשפט נמסר כי "שום הצעה כזו לא עומדת על הפרק". מסביבת שר המשפטים יריב לוין נאמר כי זו לא אופציה שמונחת על השולחן.