יו"ר ועדת הפנים ח"כ יואב קיש כינס היום (יום ד') את הוועדה לדיון על מדיניות הרחקת המסתננים לאריתריאה לאור ההתפתחויות באזור והסכם השלום שנחתם בין אתיופיה לאריתריאה וקיצור הגיוס לצבא במדינה. "אנחנו מכירים את ההתרחשויות האחרונות בסוגיית הסכם השלום בין אריתריאה לאתיופיה. נציגי משרד החוץ אמונים על תמונת המצב הזו. יש סיכוי לשינוי עתידי באריתריאה ואולי אריתריאים יוכלו לחזור לארצם תוך הבטחת ביטחונם האישי", אמר היועץ המשפטי למל"ל גיל אבניאל במהלך הדיון. לדבריו, "נציבות האו"ם לפליטים היא הגורם שיכול לתת לנו מידע".
יו"ר הוועדה קיש ביקש להציג את תמונת המצב האחרונה ולבחון האם מדינת ישראל יכולה להוביל מדיניות הרחקה מסודרת. לדבריו, "המציאות באריתריאה השתנתה ואי אפשר להתעלם מזה. מדינת ישראל היא המדינה הראשונה שלא החזירה את המסתננים מאריתריאה לארצם. אנחנו צריכים להמשיך להוביל את השיירה ולבחון את משמעויות השינויים שקורים בשטח וכן יש לבחון את פתיחתו מחדש של מתקן חולות. אנחנו יכולים להוביל החלטה בעניין במקום להיות פאסיבים".

גם תושבי דרום תל אביב ביקשו לנצל את השינוי בזירה הבינלאומית, כדי לדחוף פעם נוספת להוצאת המסתננים מאזור מגוריהם. "צריך לנצל את העובדה שיש כאן שליט שמוכן להסכים איתנו", אמרה הפעילה החברתית מאי גולן והוסיפה כי "פעילי המסתננים והשמאל רוצים להשבית את המצב ולהגיד שאריתריאה זו לא מדינה שאפשר להחזיר אליה מסתננים. אפילו שווייץ, מדינה שקולטת המוני פליטים, אומרת – 'אריתריאים הם לא פליטים והם יכולים לחזור למדינה שלהם'".
שלמה מסלאווי, חבר מועצת עיריית ת"א, אמר כי "יש תקווה לתושבי השכונות שסובלים כבר עשור. הארגונים יכולים לשלב ידיים עם העירייה בהוצאת האריתריאים החוצה, כי המצב השתנה והם יכולים לחזור למולדתם. התפנה כסף אחרי שסגרו את מתקני חולות וסהרונים, 28 מיליון ש"ח לכל מיני ערים, את הכסף הזה צריך לתת להם כדי שייצאו חזרה למולדתם כמה שיותר מהר. זו הזדמנות פז לבטל את ההגנה הקבוצתית שלהם".

מנגד, ביקשו ארגונים אזרחיים ביקשו לבחון לאורך תקופה את השפעת השינויים באריתריאה בעקבות הסכם השלום עם אתיופיה ורק אז להוריד את ההגנה הקבוצתית שלהם. לדברי עו"ד קרן מיכאלי מנציבות האו"ם לפליטים בארץ, "אנחנו מברכים על ההתפתחויות האחרונות ביחסים בין אריתריאה לאתיופיה . לפני שמסירים את ההגנה הקבוצתית צריך לבדוק האם השינוי באריתריאה מאפשר את חזרתם בשלום של הפליטים".
סיגל רוזן מהמוקד לפליטים אמר כי "אף מדינה לא מחזירה לאריתריאה חוץ מסודן. אנחנו רוצים להיות המדינה השנייה שמחזירה לאריתריאה? נשיא סודן מואשם ברצח עם. בכל העולם הם מוכרים כפליטים".
יונתן יעקובוביץ' מהמרכז למדיניות הגירה ישראלית ציין כי "בשנת 2006 ישראל הכריזה על מדיניות אי החזרה. לפי מה שאנחנו יודעים נשים וילדים יכולים לחזור לאריתריאה כבר היום. אין שום בעיה עם זה. למה אנחנו ממשיכים לחכות? אין לזה שום הצדקה, גם לא משפטית. לצערי עד היום בשום דיון בבג"ץ משרדי הממשלה לא הציגו שום טיעון שיש אוכלוסיות שיכולות כעת לחזור לביתם, למרות שאנו יודעים שזה המצב".