החלטת הממשלה לחיזוק יהודה ושמרון תידחה ולא תעלה ביום ראשון הקרוב לאישורה, זאת לאור התנגדות המועצה לביטחון לאומי וחרף שורת הפיגועים הרצחניים שהתרחשו השבוע. בתגובה, יועמ"שית משרד ההתיישבות, בשם שרת ההתיישבות אורית סטרוק, ביקרה את המל"ל בחריפות ואמרה כי "דווקא התבטאות הנ"ל היא שעלולה לגרור תגובות בינלאומיות, אשר לחלוטין אין להן מקום בהתייחס להחלטה שהיא כל כך אזרחית ובלתי-מדינית באופייה".
בהודעת היועץ המשפטי של המל"ל נכתב כי לאישור הצעת ההחלטה בעת הנוכחית על כלל סעיפיה עלולות להיות "השלכות שליליות רבות במישור המדיני ובמישור המערכה המשפטית, באופן שיגרום לפגיעה של ממש בביטחון הלאומי של מדינת ישראל. בהתאם לכך, המל"ל מבקש שלא לקדם את הצעת ההחלטה עד שתתקיים עבודת מטה בין משרדית שאינה מעוררת רגישות, גיבוש חלופות שונות ובחינת סדרי עדיפות בתחום הביטחון הלאומי בראייה כוללת".
במכתב תגובה, תוהה היועמ"שית משרד ההתיישבות האם עמדה זו מתואמת עם ראש המל"ל והאם היא על דעתו של ראש הממשלה. עוד ביקשה לציין בשם השרה, ש"גיבוש ההחלטה נעשה בעצה אחת עם רה"מ, בתיאום מלא איתו ועם מנכ"ל משרדו וצוותו, תוך שיתוף מנהיגי הציבור וראשי המועצות באזור, וכי התיאום והעבודה המשותפת נמשכים כבר מספר חודשים, וזאת לאור המצב הביטחוני החמור ביו"ש".
היוע"משית הסבירה את הבאת ההחלטה על רקע הפיגועים: "בבסיס ההחלטה עומדת התפיסה, המקובלת גם על רה"מ, כי תושבים ויישובים הנתונים תחת גל טרור – זקוקים וראויים לחיזוק החוסן האזרחי. כך נהגנו בהחלטות הממשלה על עוטף עזה ועל אשקלון, כך ננהג גם ביחס ליישובי גבול לבנון וכך אנו פועלים גם ביחס לחיזוק החוסן האזרחי ביו"ש. תפיסתה של השרה ושל שר האוצר זהה לזו של רה"מ, כמו גם של שרי הממשלה כולם, ולפיה אזרחי ישראל תושבי יו"ש אינם אזרחים סוג ג'".
במסגרת ההחלטה – בדומה לסעיפים שאושרו לגבי יישובי עוטף עזה – יועברו תקציבים לטובת העצמת התושבים והקהילות באמצעות חיזוק מערכות החינוך והתכניות לצעירים, כמו גם חיזוק החוסן והביטחון האישי והקהילתי, חיזוק ופיתוח הכלכלה המקומית והאזורית באמצעות מנועי צמיחה ופיתוח וחיזוק השלטון המקומי – הן פיננסית, הן במערכות החירום והן בפיתוח המרחב הציבורי (שביו"ש כולל גם שימור השטח שמסביב ליישובים מפני פלישות).
השרה סטרוק ביקשה לציין כי היא "משוכנעת שרה"מ תומך בהענקת כל החיזוקים הללו לתושבים וליישובים המתמודדים עם מתקפת טרור יומיומית, וכי הוא ייטיב להסביר לכל מאן דבעי את הרציונל הפשוט שבבסיס ההחלטה האזרחית הזו". השרה הוסיפה כי "ההתבטאות שנקטת בה, כאילו להחלטה טריוויאלית זו 'עלולות להיות השלכות שליליות רבות במישור המדיני וכו' וכו" עד כדי 'פגיעה של ממש בבטחון הלאומי' – היא התבטאות חסרת כל קשר הן לפעולות שההחלטה מקדמת, והן למצב בשטח".
במכתב מבהירה סטרוק כי "החלטה זו לא מחילה ריבונות ביו"ש, לא מקימה יישובים חדשים, לא תופסת שטחים שנמסרו לרשות הפלסטינית ואף לא אדמות פרטיות, לא מצרה בכהוא-זה את צעדיהם של הפלסטינים החיים בשטח ולא יוצרת שום חיכוך עם גורם רש"פי כלשהו. ההחלטה לא מכניסה כוחות ביטחון נוספים לשטח, לא משנה את דפוסי הפעולה של כוחות הביטחון ואין לה כל נגיעה לתחומים אלה. כל שההחלטה מקדמת הוא רווחה וחוסן ליישובים ולמתיישבים, בכלים בהם מקובל לקדם זאת".
סמוטריץ' הודיע אתמול (ב') לחברי הממשלה על כוונתו להעלות את ההצעה כבר ביום ראשון הקרוב, זאת על רק שני הפיגועים הקשים השבוע.
כבר בשבוע שעבר הופצה לשרים החלטת הממשלה לחיזוק ההתיישבות ביהודה ושמרון, שעוסקת בעיגון תקציבים של כל משרדי הממשלה בסכום של כ-700 מיליארד שקלים לטובת יהודה ושמרון, מעבר לתקציב המדינה שאושר לפני חצי שנה. בנוסף, ההחלטה תופנה גם לתחומי החוסן החברתי והקהילתי, נוער בסיכון, תשתיות, ומיקוד באזורים חלשים יותר – בהם בקעת הירדן, צפון השומרון והר חברון.
ראש המועצה האזורית בנימין ישראל גנץ הגיב על התנגדות המל"ל: "תושבי בנימין, יהודה ושומרון עומדים בגבורה תחת מתקפת טרור רצחנית. זה הזמן לחזק אותם. אני מציע לכל מי שמבקש להתנגד ליוזמת החיזוק שיוזמת הממשלה לבוא לכאן ולשאוב כוחות מהתושבים – ממשפחות, מילדים ומנוער שחיים כאן במסירות. הם חלוצים שעומדים בחזית ההתמודדות. אני משוכנע שראש הממשלה והשרים יאמצו את היוזמה החשובה לחיזוק ההתיישבות".