בצל צבר אירועי האלימות בחברה הערבית, בראשם רצח ארבעה אנשים אמש (ג') באבו סנאן, גורמים ערבים-ישראלים קוראים לערב את השב"כ בחקירות הרצח במגזר.
בשעה האחרונה, פרופ' מוחמד ותד, חוקר בכיר במכון למחקרי ביטחון לאומי ודקאן בית הספר למשפטים במכללה האקדמית צפת, קורא לערב מיידית את השב״כ במלחמה באלימות בחברה הערבית. לדבריו, "מדינת ישראל והחברה הערבית נמצאים במצב חירום שדורש פעולות חירום ייחודיות ומיידיות. אין סמכות יותר מפורשת מסעיף 7 לחוק שירות הביטחון הכללי כדי להצדיק את התערבות שב״כ לפעולה מיידית במקום שבו השלטון המקומי ונבחריו מאוימים, ובמקום שהורים, ילדים וקשישים פוחדים לצאת לרחוב״.
ראש עיריית טייבה, שועאע מסארווה, אמר הבוקר בריאיון לגלי צה"ל כי יתמוך במהלך. דבריו מצטרפים לראש עיריית שפרעם שאמר בראיון לרדיו 103 לפני מספר שבועות כי הוא תומך במעורבות שב"כ בחקירות. לדבריו "המצב כל כך קשה, אנחנו נמצאים במדינה כל כך חזקה. אנשים בשפרעם כל כך רוצים לחיות. המדינה שלנו יכולה לעצור זאת. אני רוצה ששב"כ ייכנסו".
נציין כי המהלך המוצע מנוגד למרבית ראשי הרשויות וחברי הכנסת הערבים, החוששים כי כניסת שב"כ למגזר תגרור יחס גזעני כלפי הנחקרים, לדבריהם.
אמש (ג') אמר מפכ"ל המשטרה רנ"צ קובי שבתאי בזירת הרצח באבו סנאן כי "משטרת ישראל כולה מושקעת כרגע בפעילות במגזר הערבי בתוך היישובים, עם כל הכוחות ועם כל היחידות. אני משתתף בצער המשפחות, נעשה כל שביכולתנו כדי לסכל את הטרור הזה".
למרות זאת, נראה כי במשטרה מתקשים לעמוד בעומס האירועים ובחקירתם. על פי נתון רשמי, בשנת 2022, רק 23% ממקרי הרצח בחברה הערבית פוענחו. גורמים בקואליציה הנוכחית סבורים כי כניסת שירות הביטחון הכללי, עם כלי החקירה והמודיעין שברשותו יוכלו להביא למיצוי חקירה של מקרים רבים וכן למנוע מראש מקרי רצח.
בשל הפשיעה החמורה והגואה בחברה הערבית, צפוי להגיש היום השר בן גביר בקשה להעלות בישיבת ממשלה הקרובה הצעת מחליטים, במטרה לחזק את שלום הציבור וביטחונו ועל מנת לשמור ולקדם אינטרסים ממלכתיים חיוניים לביטחון הלאומי של המדינה.
בהצעה דורש השר בן גביר מרה"מ וחברי הממשלה לערב את שב"כ, בסיוע למשטרה במאבק בפשיעה הלאומנית ובארגוני הפשע, על ידי יחידה ייעודית שתוקם בשירות הביטחון הכללי ועל ידי שימוש באמצעים טכנולוגיים.
מוקדם יותר היום אמר השר בן גביר כי "עד שנצליח לאייש את השורות ולהקים את המשמר הלאומי, חייבים להכניס את שירות הביטחון הכללי לכל חקירות הרצח. מדובר באיום ביטחוני בקנה מידה לאומי, וצעדים כמו תקציב לגיוס אלפי שוטרים חדשים, הקמת משמר לאומי שנועד לטפל באיום הזה ספציפית, לצד חקיקה שתעניק כלים נוספים – הם צעדים חשובים שיכולים לשנות את המשוואה בטווח הארוך, אך כל אלו הם צעדים צופי פני עתיד, כאשר יושלמו גיוסים והכשרות של אלפי שוטרים חדשים ויוקם המשמר הלאומי. עד אז, מדובר באיום יומיומי של מיליציות חמושות הפועלת ללא מורא בתוככי מדינת ישראל, וזהו מצב חירום שמחייב הפעלת כל הכלים, בראשם התערבות מלאה של שירות הביטחון הכללי במלחמה בארגוני הפשיעה הגדולים, יחד עם מעצרים מנהליים לראשי הארגונים הללו".