בתום פגישה שנערכה הלילה (ב') בין שר האוצר בצלאל סמוטריץ', וראשי הרשויות במגזר הערבי בתיווך שר הפנים משה ארבל' הוחלט כי התקציב שהוקפא, יעבור לרשויות דרך משרד הפנים, בכפוף להקמת מנגנוני בקרה. הדד ליין: שלושה שבועות להעברת התקציבים.
קרוב לשש שעות נערכה הפגישה המתוחה, במהלכה השתתפו ראש השב"כ ומפכ"ל המשטרה, בלי נוכחות של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר. בסופה הוחלט כי תקודם חבילת חוקים שיעניקו סמכויות לאכיפה פלילית וכלכלית כנגד ארגוני הפשיעה המאורגנת בחברה הערבית.
בנוסף, משרד האוצר יתקצב באופן מידי, בעשרות מיליוני שקלים, אמצעים טכנולוגיים הנדרשים למשטרת ישראל להגברת האכיפה והביטחון האישי בחברה הערבית.
מדובר בניצחון לרשויות הערביות, שכן הוסכם כי כלל התקציבים יועברו דרך מנגנוני הפעלה, פיקוח ובקרה, כשמנגנונים אלו יגובשו ויאושרו בממשלה בתוך כשבועיים, ובכפוף לכך משרד האוצר יעביר באופן מידי את התקציב השוטף לשנת 2023 למשרד הפנים, סכום של מאתיים מיליון שקלים. שר הפנים ארבל התחייב, לכאורה, כי התקציבים יועברו לרשויות רק לאחר גיבוש המנגנונים האמורים.
"ממשלת ישראל מחויבת למיגור הפשיעה בחברה הערבית ולהשבת הביטחון האישי לאזרחי ישראל כולם", אמר סמוטריץ'. וארבל הוסיף כי "ממשלת ישראל כולה מחויבת לרווחתם ושלומם של כל תושביה ואזרחיה יהודים ערבים דרוזים צ׳רקסים ונוצרים כאחד".
"התקפל כמו טאטלע", צייצה בתגובה שרת הפנים לשעבר איילת שקד. מנגד כתבה השרה אורית סטרוק כי מדובר בניצחון. "בדיוק כפי שסוכם בישיבת הממשלה אתמול, התקציבים לרשויות הערביות יועברו רק דרך מנגנונים שימנעו הגעתם לארגוני פשיעה. מה שאתה בוחר – זה מה שאתה מקבל".
כזכור, רגע לפני כינוס ועדת השרים לענייני הפשיעה בחברה הערבית בשבוע שעבר, הבהיר שר האוצר בצלאל סמוטריץ' כי לא ישחרר את התקציבים לרשויות הערביות עד הקמת מנגנוני בקרה ופיקוח. "אני מוביל דיוני עומק שימצאו את המנגנונים המדויקים שבאמצעותם יהיה אפשר לוודא שהכסף הזה מבצע את הפרויקטים ומשרת את האזרחים ולא מגיע לארגוני הפשיעה והפרוטקשן. אנחנו נקיים בתקופה הקרובה שיח עם כלל משרדי הממשלה הרלוונטיים, נגבש את המנגנונים האלה ורק לאחר מכן נשחרר את התקציבים".