העובדה שבאונסק"ו, ארגון החינוך, המדע והתרבות של האו"ם ישנו רוב אוטומטי כנגד ישראל, מותירה גורמים בדרג המדיני פסימיים למדי בנוגע ליכולת של ישראל לעצור את ההחלטה שעלולה להתקבל בחודש הבא, להכיר בתל-יריחו כאתר מורשת פלסטיני.
על פי הערכות הארכיאולוגים, החומות מתקופת הברונזה הקדומה שנמצאו בתל הן החומות שעמדו – על פי המתואר בתנ"ך – בפני יהושע בן נון כשהגיע לכבוש את הארץ, ואותן הקיף.
ב-10 לספטמבר, צפויה הוועדה למורשת עולמית של אונסק"ו להתכנס בערב הסעודית, ולהחליט על הכללת אתרים חדשים ברשימותיה. תל-יריחו, הוא אחד מ-54 אתרי טבע ותרבות המועמדים להיכנס לרשימה בכינוס הקרוב. בוועדה הבוחרת ישנן 21 חברות: ארגנטינה, בלגיה, בולגריה, מצרים, אתיופיה, יוון, הודו, איטליה, יפן, מאלי, מכסיקו, ניגריה, עומאן, קטאר, רוסיה, רואנדה, סנט וינסנט, ערב הסעודית, דרום אפריקה, תאילנד וזמביה.
הרשות הפלסטינית הצליחה כבר לכלול בשנים האחרונות שלושה אתרים ברשימת המורשת העולמית של אונסק"ו, ובהם העיר העתיקה של חברון – כולל מערת המכפלה. היא נכנסה לרשימה ב-2017, מה שגרר גינויים נרחבים בישראל. ראש הממשלה בנימין נתניהו כינה אז את ההחלטה "הזויה" ואמר: "לא אתר יהודי?! מי קבור שם? אברהם, יצחק ויעקב. שרה, רבקה ולאה. האבות והאימהות שלנו! האתר בסכנה? הרי רק במקומות שבהם ישראל נמצאת, כמו חברון, מובטח חופש דת לכולם".
שגרירת ארה"ב לאו"ם דאז, ניקי היילי, אמרה שמדובר בהחלטה שהיא "עלבון להיסטוריה ופוגעת עוד יותר באמינותו של הארגון". כשלושה חודשים לאחר אותה החלטה, פרשה ארה"ב מאונסק"ו, בין היתר בשל הטייתו כנגד ישראל. ישראל, פרשה מאונסק"ו בינואר 2019. בתחילת הקיץ הנוכחי, שבה ארה"ב תחת ממשל ביידן לחברות בארגון.
יש לציין כי ב"רשימה הטנטטיבית" שהגישו הפלסטינים לאונסק"ו ישנם 14 אתרים אותם בהם הם מבקשים להכיר כאתרי מורשת. בין היתר, הרשימה כוללת אתרים בעלי ממצאים יהודיים מובהקים, דוגמת הר גריזים והשומרונים, מערות קומראן ומגילות ים המלח, וסבסטיה (היא שומרון העתיקה).
בחודש יולי האחרון נפגש שר החוץ אלי כהן עם מזכ"לית אונסק"ו היהודיה-צרפתייה אודרי אזולאי בפריז. ממשרד החוץ נמסר אז כי השניים דנו בפעילות לשימור אתרי מורשת יהודים בישראל ובעולם, בין היתר על רקע החלטת ממשלת ישראל מאותו שבוע לתקצב שימור של אתרי מורשת יהודים ביהודה ושומרון. עוד נמסר כי שר החוץ כהן התייחס בפגישה "לפוליטיזציה של הארגון והניצול הציני שלו בידי הפלסטינים", וכי אזולאי השיבה כי היא פועלת לצמצם את הפוליטיזציה בארגון, וכי היא רואה חשיבות בחזרת ישראל לאונסק"ו. למרות זאת, כאמור – בחודש הבא צפוי ככל הנראה הארגון לקבל את הבקשה הפלסטינית ולהכיר בתל-יריחו כאתר מורשת פלסטיני.