סכסוך בין הורים לילדים בגן ילדים בדרום הסתיים אתמול (א') בפסק דין שניתן על ידי שופטת בית משפט השלום בבאר שבע, רחלי טיקטין עדולם. את התביעה, שהוגשה לפני כשלוש שנים, הגישו זוג הורים בשמם ובשם בנם הפעוט, נגד אביו של פעוט נוסף אשר למד בזמן הרלוונטי באותו גן ילדים.
הילד, בשמו הוגשה התביעה, החל ללמוד באותו גן זמן קצר קודם לכן. בגן מותקנות מצלמות אבטחה וההורים רשאים לצפות בהן בכל עת. באחד הימים שלח האב הנתבע בקבוצת הוואטסאפ של ההורים את תמונת ילדו ומאחוריו הילד החדש בגן, העומד מאחוריו ואוחז בכתפיו. לתמונה צירף האב את הכיתוב: "שלום לכולם, ההורים של ילד חדש נמצאים בקבוצה? אנא תענו לי בפרטי". התמונה נערכה כך שלכיוונו של הילד החדש סומן חץ אדום.
בהמשך פרסם האב תמונה נוספת, ואילו האם של הילד פרסמה שלוש תמונות נוספות כולן ממצלמות האבטחה של הגן. בשלוש מהתמונות נראה הילד החדש אוחז בכתפיו של בנם ובאחת הם נראים עומדים זה מול זה ללא מגע.
כאשר אחת האמהות המליצה לפנות ישירות למנהלת הגן, השיב האב כי מנהלת הגן "אומרת שהם מטפלות במה שהוא עושה, הוא מתריד ילד הרבה קטן עליו" (השגיאות במקור – ש"פ). נציין כי באותו זמן הוריו של הילד החדש כלל לא היו חברים בקבוצת הוואטסאפ, מאחר וטרם צורפו אליה. הורים לילדים אחרים מחו על צורת ההתבטאות, וטענו כי אין להגדיר את הילד החדש כמי שמטריד את הבן, אך האב לא ויתר: "זה לא נראה משחק, מפיל ילד על הרצפה, כל היום גם תופס בצוואר, חייבים תגובה מיידית…".
בעקבות הדין והדברים שעוד נמשכו, הוצאו האב והאם מהקבוצה. מנהלת הגן אף חסמה לשניים את הגישה למצלמות האבטחה בגן. מנגד, היא עדכנה בהתרחשויות את הוריו של הילד החדש שכעבור מספר חודשים הגישו נגד האב תביעה בשמם ובשם ילדם בגין לשון הרע ובגין פגיעה בפרטיות. האב הנתבע, שמאז הוציא את בנו מהגן והעביר אותו לגן אחר, טען כי לא עשה דבר על מנת לפגוע בקטין, ובסך הכל ניסה לברר מי הילד שפוגע בבנו ומציק לו באופן עקבי.
בפסק הדין ציינה השופטת כי ניסתה להביא את הצדדים לסיום ההליך בפשרה, אך הניסיונות לא צלחו. בעקבות כך קבעה השופטת כי יש לקבל את התביעה, משום שלצורך העניין לא חשוב מה התכוון האב, אלא כיצד היה מבין את הדברים קורא סביר. "מהתמונות ומהסיטואציה הנחזית מהן, בצד הבקשה לדעת מי הם הוריו של הקטין, נוצר רושם שלילי לפיו הקטין עולל משהו, ולכן מבוקש לדעת מיהם הוריו".
השופטת הוסיפה וציינה כי באמירות של האב בקבוצת הוואטסאפ, בליווי של 5 תמונות של הקטין, כאשר בשתיים מהן מסומן חץ אדום לכיוונו, יש "משום לשון הרע, כהגדרתה בחוק. המדובר בפרסום אשר יש בו כדי להשפיל את הקטין ולבזות אותו, כאשר הוא מוצג כמי שמטריד ומתנהג בהתנהגות אלימה המצריכה טיפול מיידי. סבורני כי יש בפרסום כגון דא, גם כדי לגרום לתיוגו של הקטין כאלים, כאשר הדבר עלול לגרום לניכור של הקטין (למשל – הורים של ילדים אחרים בגן עשויים להימנע מלהזמין את הקטין לשחק עם ילדם אחר הצהריים וכדו')".
השופטת דחתה את טענות האב, ובהן טענת "אמת דיברתי", לאחר שקבעה כי האב לא הוכיח שהילד החדש נקט באלימות כלפי בנו, וכי אין בתמונות שצולמו כדי להוכיח אלימות. גם הטענה לפיה מדובר ב"פרסום בתום לב בשל עניין אישי כשר של הנתבע", נדחתה לאחר שהשופטת קבעה כי האב חרג מתחום הסביר בדרך הפעולה שלו, משום שלא הסתפק בפנייה מינורית יותר. "האם לא הספיקה תמונה סולידית של הקטין כאשר הוא בגפו, ואין בתמונה כדי להסגיר את מהות הפניה. כמו כן, ככל שביקש הנתבע רק לאתר את הוריו של הקטין, מדוע היה צריך לפרט את התנהגותו של הקטין בפני ההורים, וכן לציין כי נדרשת תגובה מידית", כתבה השופטת.
לחובתו של האב ציינה השופטת גם את חוסר נכונותו להתנצל ואת התעקשותו על כך שהוא ובנו הם הנפגעים ולא הילד שאת תמונותיו פרסם. לאור זאת, קיבלה השופטת את התביעה ופסקה לזכות הוריו של הילד שתמונתו פורסמה בקבוצה פיצוי בסך 20 אלף ש"ח אליהם הוסיפה הוצאות משפט, בסך 11,700 ש"ח.