דו"ח של משרד המשפטים שפורסם הבוקר (ג') מגלה כי ישראל היא המדינה המובילה בעולם בהימשכות הליכים פלילים. במיזם משותף להנהלת בתי המשפט, משרד המשפטים ומשטרת ישראל נבחנו כ-70 אלף תיקים פליליים שהסתיימו בשנים האחרונות ונבחנו הגורמים להיגררות ההליכים. כמו כן כחלק מהמיזם המשותף גובשו הצעות בניסיון למצוא לכך פתרון.
בין הגורמים השונים לתופעה השלילית, הצביע המחקר על מספר תופעות: אי-התייצבות נאשמים, משך הזמן שאורך להעברת חומרי חקירה, פערי הזמן הגדולים בין דיונים ומשך הזמן הממושך עד לקבלת תסקיר שירות המבחן.
כך למשל, נמצא כי השלב הממושך ביותר בהליך הוא טרום בירור האשמה, כלומר פרק הזמן החל מהגשת כתב האישום ועד למענה לכתב האישום, והוא נמשך כ-11 חודשים בממוצע. עוד נמצא כי במחצית מהתיקים המוגשים לבית המשפט השלום, חל עיכוב של כחצי שנה לצורך איתור הנאשם וזימונו, אותו ניתן למנוע ולבצע בפרק זמן קצר יותר, באמצעות הבניית תהליך סדור באמצעים סבירים.
עוד התגלה כי הטיפול בתיקים פליליים המוגשים לבתי משפט השלום ארוך יותר בממוצע ממשך זמן הטיפול בתיקים פליליים המוגשים לבתי המשפט המחוזיים, למרות שבתיקים אלו המורכבות נמוכה יחסית וקיים שיעור גבוה יותר של הסדרי טיעון. זאת בין היתר נוכח העומס הרב המוטל על בתי המשפט השלום. תיקים בהם מתנהל הליך הוכחות מלא נמשכים זמן רב, ואורכים כ-33 חודשים בממוצע.
בעקבות המסקנות, הגופים השונים שערכו את המחקר החליטו על הקמת צוותי עבודה שיפעלו במספר מטרות. בין היתר הוקם צוות שיפעל לכך שתיק פלילי יגיע בפני שופט ישר כשמסתיימת החקירה והוא בשל לדיון מהותי. צוות שיגבש לוח זמנים שבו התיקים והדיונים יתנהלו באופן מהיר יותר. כמו כן, הוקם צוות שנועד להציע לוח בקרה הכולל פורטל נתונים הנוגעים להליך הפלילי, מכלל הגופים השותפים, ומאפשר בחינה וניתוח של הנתונים בדגש על המשכיות שיתוף הנתונים בין הגופים. הצוות הרביעי שהוקם פועל במטרה לקדם הליך מול שירותי המבחן לניהול יעיל יותר של הגעה מהירה של ממצאי שירות המבחן המלמדים על כשירות הנאשמים.
מנכ"ל משרד המשפטים, איתמר דוננפלד, אמר כי: "קידום הליך פלילי יעיל והוגן הוצב כאחד היעדים המרכזיים של משרד המשפטים, זאת מתוך הכרה כי משכי הזמן ארוכים מידי, באופן הפוגע באפקטיביות ההליך, ובמקרים מסוימים אף עלול לגרום לעינוי דין. רק שיתוף פעולה פתוח ושקוף בין כלל הגורמים הקשורים להליך הפלילי יביא לאיתור נקודות הכשל אשר מעכבות את ההליך, שלא לצורך. במובן זה, עבודת הוועדה מהווה אבן דרך להשגת היעד, שכן היא כוללת עבודת מחקר מקיפה של איסוף נתונים ומידע מכל השלבים השונים על ציר ההליך הפלילי".
מנהל בתי המשפט, השופט מיכאל שפיצר, אמר: "שיתוף הפעולה הוא מטרה ראויה וחשובה הן בהיבט מתן פתרונות לעומס המוטל על בתי המשפט והן בהיבט הענקת שירות מיטבי לציבור". ראש חטיבת התביעות במשטרת ישראל תנ"צ דדו זמיר אמר כי "שיתוף הפעולה הפורה בין כלל הצדדים הוא מבורך ואנו תקווה כי המלצות הוועדה יביאו לשיפור משמעותי בתהליכי העבודה ובמשכם של ההליכים הפליליים במדינת ישראל״.