"אבנר שלו שמונה בידי שולמית אלוני, כיהן בתפקיד יו"ר יד ושם במשך 27 שנים ואיש לא חשב להחליפו, גם לא שרי חינוך מהמפד"ל", אומרים הבוקר מקורבים לדני דיין. "ברור שמה שמתרחש כאן הוא שסימנו את המטרה – להדיח את דיין מתפקידו, ומחפשים לכך סיבה".
הבוקר אמר שר החינוך יואב קיש בריאיון לגלי צה"ל בנוגע לדיין, כי לא מדובר בהחלטה על הדחה, אלא בבדיקת תלונות על התנהלות לא ראויה שהגיעו אליו. "אם הייתי מתעלם מזה הייתי חוטא לתפקידי", דברי קיש. "נבחן את הטענות, אם יהיו הסברים טובים זה יסתיים בבדיקה". קיש הוסיף כי המינוי של דיין היה מינוי פוליטי מובהק. "הוא היה מספר 11 ברשימה של גדעון סער. כשהוא נכנס לתפקיד ממלכתי כזה מצופה ממנו לפעול בממלכתיות".
ביומיים האחרונים נרשמת תמיכה בינלאומית בהמשך כהונתו של דיין בתפקיד יו"ר יד ושם, לשעבר קונסול ישראל בניו-יורק ומנכ"ל מועצת יש"ע.
כך, רשימה של חוקרי שואה נרתמו למען דיין ופרסמו מכתב פומבי בו הם מביעים דאגה ממהלכיו של קיש וכותבים כי "כשזיכרון השואה נמצא תחת לחצים כבדים וכאשר מוסדות וממשלות שונות מעורבים בעיוות ובהכחשת השואה, עצמאותו של יד ושם חיונית מתמיד".
אתמול, כתבה אלן ג'רמיין, השליחה המיוחדת של מחלקת המדינה האמריקנית לנושא השואה, כי ארה"ב מעריכה את העבודה הנעשית ביד ושם ואת מנהיגות העומד בראש המוסד, וכי "שמירה על עצמאותם של מוסדות כאלה ברחבי העולם היא המפתח כאשר אנו עומדים בפני מאמצים לעוות או להכחיש את עובדות השואה".
תחילת הפרשה ביום רביעי החולף, אז שלח השר קיש לדיין מכתב ובו טענות לגבי האופן בו מנוהל המוסד, כולל השתתפות והצבעה של "גורמים לא מורשים" בישיבות הנהלה, ובהם חברת הכנסת לשעבר שולי מועלם והשר לשעבר שי פירון. דיין השיב כי ביקש מהממשלה הנוכחית לפעול למינוי באי כוח של השרים החדשים, כדי שאלו ישותפו בהנהלת יד ושם, אולם לא נענה.
מקורבי דיין הוסיפו היום כי מתוך שלל הטענות שהועלו נגד יו"ר יד ושם, ובהם כאלו להתנהלות כספית בלתי תקינה, הרי שהטענה המגוחכת ביותר כהגדרתם היא זו כי דיין התעמר בעובדים, כפי שעלה מראיון של קיש לרשת ב'. נציין כי קיש אמר גם בריאיון הזה שהתקיים ביום שישי, כי אינו עוסק בהחלפת דני דיין, "ולא מחפש להדיח אף אחד, זה פייק. אני עוסק בבדיקת הליקויים שהובאו לנגד עיניי כמי שאחראי על המוסד הזה".