בג"ץ דחה את העתירה שהגישה לשכת עורכי הדין יחד עם קליניקות משפטיות נגד שרות בתי הסוהר בטענה כי תאי השירותים בבתי הסוהר אינם ראויים ואינם מקיימים את זכותם של אסירים לשימור כבוד אנושי, לשמירה על פרטיות, ולשמירה על היגיינה. שופטי העליון נועם סולברג, דוד מינץ ויחיאל כשר כתבו, בהחלטה שהתקבלה ביום חמישי האחרון, כי דינה של העתירה להימחק וכי "המתקבל הוא כי המשיבים (שב"ס) מכירים באחריותם לקדם את הטיפול בסוגיה, בכפוף למגבלות".
נזכיר כי בעתירה, שהוגשה לפני כשנה וחצי ביקשו העותרים שבית המשפט יורה לשירות בתי הסוהר לקבוע סטנדרט מינימלי ראוי לתנאי שירותים ומקלחות, שיחייב התקנת שירותי אסלה במקום בורות כריעה בכל התאים, והבטחת היגיינה ופרטיות לכל אסיר, כולל הפרדת השירותים מהמקלחות ומחדרי המגורים. בלשכת עורכי הדין אמרו כי המצב כיום מונע מהאסירים והעצירים "לשמור על היגיינה בסיסית ועל ניקיונם האישי באופן שפוגע בבריאותם, בפרטיותם ובכבודם".
בשב"ס הציגו נתונים לפיהם עולה כי שירותי כריעה נמצאים בחלק קטן מכלל התאים בכלא וכי המגמה היא להפסיק את השימוש בהם. על פי המספרים שהוצגו, בכלל מתקני הכליאה ישנם 5,400 תאי מאסר; מתוכם, ב-996 תאים יש שירותי כריעה, וב-80 תאים מותקנות מקלחות מעל לבור כריעה – ללא הפרדה. כמו כן נמסר כי לגבי התאים האחרונים, גובשה תכנית מלאה לשיפוץ עד תום שנת 2024 – אך היא אינה כוללת תאים באגפי בידוד או מעבר.
השופט סולברג כתב כי "עמדת המשיבים (שב"ס) הניחה את דעתי כי היקפם של מתקני השירותים והמקלחות, הנגועים בליקויים – הוא מוגבל; כי המשיבים מכירים בצורך בשיפור התנאים וקיימת מגמת שיפור", עוד ציין כי "לגבי חלק מהליקויים הקיימים, קיים קושי אובייקטיבי בטיפול מלא ומיידי, בשים לב לאתגרי תקציב וצפיפות בבתי הסוהר, אולם ניתן מענה פרטני לאסירים ועצירים בעלי מאפיינים מיוחדים, כמו קשישים, חולים ובעלי רגישויות מיוחדות".
סולברג סיכם: "באשר לעצם קיומם של שירותי כריעה – במישור העקרוני, ספק אם יש בהם כשלעצמם כדי להוות תנאי תברואה בלתי-הולם. בכל הנוגע להפרדה הראויה בין מקלחת לשירותים – בעיה זו קרובה לפתרונה הכולל, בדרך של שיפוץ מקיף. כן הובהר, כי אסירים חולים וקשישים, אינם מאוכלסים בתאים שבהם שירותים מסוג זה. בשים לב למחויבותם של המשיבים למתן מענה, התמונה המתקבלת מניחה את הדעת בנקודת הזמן בה אנו עומדים".
העתירה הוגשה על ידי המרכז האקדמי למשפט ולעסקים (עו"ד ד"ר סיגל שהב), הקריה האקדמית אונו (עו"ד יאיר הרשקוביץ) ולשכת עורכי הדין. העותרים מסרו כי: "אנו מברכים את בית המשפט על התייחסותו המעמיקה לסוגיית תנאי הכליאה בישראל בדגש על קיומם של אלפי מקומות כליאה עם שירותי כריעה, כאשר במאות מהם המקלחת ממוקמת מעל לשירותים. ניכר כי עצם הגשת העתירה הביאה לשיפור משמעותי ולקידום תוכניות לשיפור המצב על ידי המדינה, שלא היו קורות אלמלא הוגשה העתירה".