צוות השרים המיוחד שהקים ראש הממשלה נתניהו לטיפול במסתננים התכנס היום (א') לראשונה מאז השבעת הממשלה, בעקבות המהומות האלימות בת"א במהלך השבת. נתניהו אמר כי הוא מבקש "צעדים חזקים נגד המתפרעים, כולל גירוש מיידי של אלה שנטלו חלק בזה".
בדיון השתתפו שר המשפטים, שר החוץ, שר נגב והגליל, שר האוצר, השר לביטחון לאומי, שר הפנים, ראש הסגל, ראש המל״ל, המפכ״ל, מנכ״ל משרד רה״מ, מנכ״ל משרד החוץ, ראש מערך ההסברה החדש מושיק אביב, פרקליט המדינה, משנים ליועמ"שית ומנכ״ל רשות האוכלוסין.

במהלך הישיבה קבלו השרים את בקשת השר בן גביר לביצוע מעצרים מנהליים נגד המסתננים שהתפרעו. בשלב זה עצורים במשטרה 52 מסתננים, רובם הגדול על עבירות קלות, הפרות סדר וכדומה. הם ייעצרו ברף נמוך של ראיות, באמצעות חוק משמורת על מסתננים. החוק לא היה בשימוש בשנים האחרונות והוחלט לבקשתו לעשות בזה שימוש ולעצור מינהלית.
סוכם גם לקדם חוק יסוד הגירה. והממשלה תבחן ביטול אשרות עבודה למי ששוהה כאן שלא חוק. בנוסף הוחלט כי משרד נגב וגליל יתכלל את החלטת הממשלה לטיפול במסתננים ושיקום שכונות שנפגעו מאוכלוסיית המסתננים בהחלטת הממשלה שתעלה בישיבה הבאה. וסרלאוף קרא לממשלה "להכות בברזל בעודו חם", ולהעביר את ההחלטה כבר בשבוע הבא.
בנוסף, לתקציב ההחלטה צפויה להקצות משאבים משמעותיים להגברת הוצאת המסתננים, פעולות להרחקת נרקומנים מהשכונות, שיפוץ בתי כנסת ותגבור פעילות יהודית, סיוע משפטי לתושבים ולאזרחים ותיקים.
מנכ"ל רשות האוכלוסין אייל סיסו אמר בדיון שהתקציב לשנה זו מומש ב'יחידה ליציאה מרצון' ברשות האוכלוסין ולמעלה מ-2000 מסתננים עזבו את מדינת ישראל. עם זאת הצהיר ש"חסרים 20 מיליון נוספים כדי להגביר פעילות אפקטיבית עד סוף השנה".
יצוין שלא נמצא מקור תקציבי להמשך פעילות 'היחידה ליציאה מרצון' והמשמעות היא שהיחידה לא הייתה מצליחה להמשיך בעבודתה ועוד להגביר את פעילותה להוצאת מסתננים מרצון כפי המתבקש. בגלל דחיפות העניין השר וסרלאוף שאחראי על שכונות שנפגעו מאוכלוסיית המסתננים הודיע לנוכחים כי הוא יקצה את ה-20 מיליון החסרים מתקציב משרדו.

"אנחנו מבקשים צעדים חזקים כנגד המתפרעים, כולל גירוש מיידי", אמר הבוקר ראש הממשלה בנימין נתניהו בפתח דיון צוות השרים, בנוגע להתפרעויות אתמול בתל-אביב. "ההסתננות הבלתי חוקית המסיבית לישראל מאפריקה, היוותה איום ממשי על עתידה של ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית. את האיום הזה בלמנו על ידי בניית הגדר; בניית הגדר הייתה כרוכה בהתגברות על התנגדות של מערכת הביטחון ויריבים פוליטיים. כשבלמנו אותה, עצרנו את ההסתננות לחלוטין, ואני גאה על כך שהממשלות בראשותי עשו את זה", אמר נתניהו.
עוד הוסיף כי "נשארה בעיה של אלה שכבר נכנסו לפני השלמת הגדר, מדובר בכמה עשרות אלפים של מסתננים בלתי חוקיים שנכנסו לארץ. אנחנו הוצאנו 12 אלף מהם מרצון, באמצעות תמריצים שונים וצעדים שונים. רצינו יותר, הצענו שורה של צעדים, לרבות הפיקדון לאחרונה, ולצערי כולם נדחו על ידי בג"ץ".
ראש הממשלה התייחס למתווה שהוצע ב-2018, אך לאחר כיממה ירד מהשולחן. "מתווה האו"ם היה מאזרח 16 אלף מסתננים בלתי חוקיים, והיה יוצר תמריץ אדיר למאות אלפי, אם לא מיליוני אפריקנים שהיו מסתערים שוב על מדינת ישראל, ולכן זה פתרון גרוע. מי שמציע את זה, מציע דבר שיחזיר את הבעיה לקדמותה. עכשיו נשארה בעיה רצינית עם המסתננים הבלתי חוקיים בדרום תל אביב ובמקומות אחרים, אבל מה שקרה אתמול היה חציית קו אדום. זו התפרעות, זו שפיכות דמים, אלו פרעות שאנחנו לא יכולים לקבל".
נתניהו העלה את האפשרות לגירוש המתפרעים. "אנחנו מבקשים צעדים חזקים נגד המתפרעים, כולל גירוש מיידי של אלה שנטלו חלק בזה. אני מתקשה להבין מדוע תהיה לנו בעיה עם אלה שמכריזים שהם בעצמם תומכי המשטר, ולכן הם בוודאי לא יכולים לטעון טענת פליטות. אני מבקש גם שהפורום הזה יכין תכנית שלמה ומעודכנת להוצאתם של כל שאר המסתננים הבלתי חוקיים ממדינת ישראל, וזו התכלית של ההתכנסות הזאת היום״.