על רקע כוונת אונסק"ו, ארגון החינוך, התרבות והמדע של האו"ם, להכריז על תל-יריחו כעל אתר מורשת פלסטיני, התקיים אתמול (ראשון), סמוך למקום, סיור חירום בהובלת שדולת ארץ ישראל בכנסת.
ב-10 לספטמבר, צפויה הוועדה למורשת עולמית של אונסק"ו להתכנס בערב הסעודית, ולהחליט על הכללת אתרים חדשים ברשימותיה. תל-יריחו, (או תל אל-סולטן כפי שהוא מכונה ברש"פ) הוא אחד מ-54 אתרי טבע ותרבות עולמיים המועמדים להיכנס לרשימה.
שדולת א״י בהובלת ח"כ לימור סון הר מלך (עוצמה יהודית) וח"כ שמחה רוטמן (הציונות הדתית) הגיעה לסיור, בהשתתפות ארגון 'שומרים על הנצח', תנועת רגבים, מועצת יש"ע, מועצת בנימין, שר המורשת עמיחי אליהו, שרת ההתיישבות אורית סטרוק והשרה להגנת הסביבה עידית סילמן.

הסיור נפתח במצפה-יריחו, שם שמעו חברי הכנסת והשרים סקירה על ההיסטוריה של ההתיישבות היהודית ביריחו העתיקה, על השתלטות הבנייה הערבית בשטחי C, ועל הרס אתרי ההיסטוריה על ידי הרש"פ. משם המשיכו לארמונות החשמונאים, ראו את ההרס שהרש"פ מבצעת במקום ובבית העלמין העתיק של ההתיישבות היהודית, וצפו לעבר תל-יריחו, הנמצא בשטח A.
ח"כ שמחה רוטמן אמר במהלך הסיור כי המגמה של הרשות הפלסטינית היא להשמיד את ההיסטוריה היהודית. "אין מקום יותר טוב מזה כדי להבין את האיוולת הגדולה שבמחשבה של אונסק"ו להכריז על יריחו כאתר מורשת פלסטיני. מצד אחד אנחנו רואים את האזור שבאחריות מדינת ישראל – חפירות, גידור, עבודה, שימור ההיסטוריה, הנצח והמורשת. ומצד שני רואים את האזור שבאחריות הרש"פ – הרסו הכול, בנו עליו, יש שם אשפה, צחנה, והשמדה של ערכי היסטוריה ומורשת בינלאומיים. זה לא מקרה, זו המגמה של הרש"פ פה ובאתרי מורשת נוספים. אין ספק שארגון כמו אונסק"ו שהתפקיד שלו הוא לשמר את אתרי המורשת העולמיים ואת התרבות המקומית של כל מקום, לא יכול לתת פרס לטרור הזה של השמדת היסטוריה והכחשת היסטוריה".

שרת ההתיישבות אורית סטרוק: "לפני 30 שנה, בהסכמי אוסלו הארורים, הרש"פ לא קיבלה ריבונות על יריחו, אלא רק אחריות ביטחונית ואזרחית. את האחריות הביטחונית היא הפרה מזמן, כשהפכה את יריחו למרכז טרור. לכן ישראל לקחה את האחריות הזו חזרה, לפני כ-20 שנה. גם את האחריות האזרחית הרש"פ מפרה בהשמדה שיטתית של אתרי מורשת היסטוריים. לכן גם בנושא הזה ישראל תיקח את האחריות. אנחנו פונים למנכ"לית אונסק"ו אודרי אזולאי: אל תיקחי על עצמך את החרפה הזאת. אל תתני פרס למשמידי מורשת".
שר המורשת עמיחי אליהו: "אין אחד בעולם שעבר על התנ"ך שחושב שיריחו מנותקת מהמורשת של העם היהודי. זה לא יכול להיות מורשת של העם הפלסטיני, מי שיחפור פה 3 קילומטר בתוך האדמה לא ימצא פה אפילו מטבע או חרס אחד של הפלסטינים. הכחשת המורשת הזאת היא בושה עולמית. אנחנו לא ניתן לזה יד. לא ממשלת ישראל, ואני מקווה שגם אונסק"ו לא תיפול בנפילה הזאת, שתפגע באמון של הארגון הזה מול העולם כולו. ארגון שיכול להיות חשוב וכרגע עושה צעדים מאוד מאוד מורכבים שפוגעים באמון העולמי במורשת העמים כולם".

ראש המועצה האזורית בנימין, ישראל גנץ, הפנה את הדרישה אל עבר חברי הקונגרס האמריקנים, שאישרו את ההסכם שאפשר לממשל ביידן לשוב אל אונסק"ו, במסגרתו הושגו הבנות כי ארגון האו"ם לא ינקוט בצעדים שיפגעו בישראל. "אנו דורשים מחברי הקונגרס להודיע חד משמעית כי אם תופר ההתחייבות לא לפעול כנגד ישראל, תצא ארה״ב מיידית וסופית מאונסק"ו על כל המשתמע מכך. לצד זאת הגיע העת שהמנהל האזרחי יכנס ויפעל גם בשטחי A כדי להציל ולשמר את אתרי המורשת שלנו אותם הורסים הפלסטינים בניגוד להסכמים עליהם חתומים", דברי גנץ.