על רקע הדרישה החרדית לקדם את חוק הגיוס עוד לפני הרפורמה המשפטית, נתוני סקרים שמתפרסמים כאן לראשונה מגלים כי גוברים הקולות בציבור הישראלי נגד הגעה לפשרה ובעד תביעת גיוס ושירות חובה לכולם.
אתר "המדד" ערך שני סקרים, הראשון ביולי 2022 והשני ביולי 2023, בהשתתפות אותם נשאלים, כדי לבדוק אם נוצרו פערים בשאלת היחס כלפי החברה החרדית בישראל. מהשוואת שני הסקרים, שנערכו בייעוץ מדעי של פרופ' קמיל פוקס, עולה כי במשך השנה שחלפה חלה עלייה ניכרת ברגשות השליליים כלפי המגזר החרדי, בהתנגדות לוויתור על גיוס והשתלבות בכלכלה, וגם ברגשות השליליים בנוגע להיעדר השוויון בנושא הגיוס.
הסוקרים לא הסבירו את מקור הפער בין תוצאות הסקרים שנערכו השנה ובשנה שעברה, אך ניתן להעריך שעיקר השינוי נובע מהחלפת הממשלה ומהצטרפות החרדים אליה, וממהלכים שונים שנעשו בשנה החולפת, המיטיבים עם הציבור החרדי ומשפיעים על האווירה הציבורית כלפיהם.
במסגרת שני הסקרים נבדק גם היחס כלפי מגזרים אחרים בחברה הישראלית, ונמצא כי השינוי בעמדות כלפי החרדים היה הגדול ביותר.
אחת השאלות בדקה מה דעת הציבור הישראלי, לא כולל חרדים, על האמירה שלפיה כדי שחרדים צעירים יצאו לעבודה, אין ברירה אלא לוותר על שירותם בצה"ל כדי שיעזבו את הישיבות, ילכו ללמוד באקדמיה, יעבדו ויתרמו לכלכלה.
בשנת 2022 השיבו 36 אחוזים מהנשאלים כי ויתור על שירות בצה"ל הוא פשיטת רגל מוסרית ופגיעה בשוויון, וכי אסור לוותר לחרדים בעניין הזה. השנה השיבו כך 40 אחוזים. אם בשנה שעברה הסבירו 60 אחוזים מהנשאלים כי "צריך להיות ריאליים, הם כנראה לא יתגייסו, אז שווה לוותר ושלפחות ילכו לעבוד", ביולי האחרון רק 52 אחוזים מהישראלים חשבו כך. חסרי העמדה עלו מ־4 אחוזים ל־8 אחוזים.
שאלה שהופנתה לציבור הדתי בלבד בדקה מהי עמדתו בשאלת גיוס חרדים לצה"ל. רק 4 אחוזים היו נחרצים וטענו כי החרדים צריכים להתגייס כמו כולם. 25 אחוזים מהדתיים־לאומיים החזיקו בדעה כי חרדים חייבים להתגייס לצה"ל או ללכת לשירות לאומי. 41 אחוזים אמרו כי רוב החרדים צריכים להתגייס, אבל אפשר להניח לכמה אלפי בחורי ישיבות לא להתגייס. מנגד, 4 אחוזים אמרו כי כל עוד הערבים לא מתגייסים, אין סיבה לגייס את החרדים. אחוז אחד נותר חסר עמדה.
יצוין כי נשאלים שהגדירו עצמם חרדים־לאומיים, זרם המהווה כשליש מהציבור הדתי־לאומי, מקבלים למעשה את העמדה החרדית וטוענים כי לומדי תורה אינם צריכים לשרת בצה"ל.
לדברי עורך אתר המדד, שמואל רוזנר, "עמדות הציבור הדתי כלפי המגזר החרדי מגלות כי אף שהתביעה לשירות היא נרחבת, כשמגיעים לשאלה איך לעודד גיוס, מתגלה 'פער הפעולה' בינם ובין הציבור החילוני באשר לאמצעים שיש לנקוט כדי לממש תביעה זו. בעוד החילונים שנסקרו מעדיפים צעדי ענישה ושלילת זכויות, הציבור הדתי הבהיר כי אומנם הוא מעוניין לעודד שירות צבאי או לאומי, אבל רק באמצעי שכנוע שיביאו לשיתוף פעולה".
הסקרים באוכלוסייה הכללית נעשו באמצעות אתר "המדד", והסקרים בחברה החרדית נעשו בעזרת חברת "אסקריא", המתמחה בסקרים במגזר. הסקרים נותחו ושוקללו על ידי פרופ' קמיל פוקס.