גורם מדיני בכיר התייחס השבוע לדרישות בנוגע לוויתורים ישראלים לפלסטינים שעלולות להיכלל במסגרת הסכם הנורמליזציה עם סעודיה, ואמר כי ישראל תדע להתמודד עמן. "נתניהו מנוסה בעניין הזה. אם אכן נגיע לשלום עם סעודיה, תראו איך פתרנו את זה". עוד אמר כי ראש הממשלה נתניהו לא יפגע בביטחון ישראל.
לפי פרסום ב-BBC, הדרישות הפלסטיניות שהוצגו בפני סעודיה כוללות תוספת סיוע בסך מאות מיליוני דולרים, ושליטה פלסטינית בשטחים נוספים ביו"ש. באתר החדשות האמריקני אקסיוס נכתב שעלתה גם דרישה לפתיחה מחודשת של הקונסוליה האמריקנית לפלסטינים, שהייתה ממוקמת בעבר ברחוב אגרון בירושלים. פתיחה מחודשת של הקונסוליה בשטחה הריבוני של ישראל, הייתה אחת מהבטחות הבחירות של ביידן אולם היא מצריכה אישור ישראלי, שעד כה ממשלותיהם של בנט-לפיד ונתניהו לא נתנו לאמריקנים.
ויתורים לפלסטינים יסייעו לקדם את האפשרות של חתימת הסכם עם סעודיה בתוך המפלגה הדמוקרטית בארה"ב, שרבים מחבריה סולדים מהממשל הסעודי. אולם עיקר העניין הסעודי במסגרת ההסכם הוא בברית הגנה עם ארה"ב, כדי שזו תסייע לה במקרה של עם איראן. ברית הגנה מצריכה אישור של הסנאט האמריקני ברוב של שני שלישים, כלומר 67 סנאטורים, דבר המצריך נציגים משתי המפלגות שיתמכו במהלך.
הגורם המדיני התייחס השבוע גם למדיניותה המוצהרת של הממשלה הנוכחית כפי שהתבטאה בהחלטת הקבינט, לייצב את הרשות הפלסטינית כדי שזו לא תקרוס. על פי הגורם, ההחלטה התקבלה "לא בגלל שהם לא מטפחים את השנאה למדינת היהודים, לא בגלל שהם לא משלמים לרוצחים. אלא כי הברירה היא בינם לבין תופעה אחרת – חמאס והג'יהאד האסלאמי. במקרה הזה צריך לבחור את החלופה הרעה פחות למדינת ישראל. המדיניות הרשמית שלנו היא למנוע את קריסתה של הרשות. קריסה תיתן לנו פורקן רגעי שהאנשים הרעים האלו ירדו מעל הבמה, אבל נאבד עם זה גם נכסים ברורים שמשרתים כרגע את האינטרס הביטחוני של ישראל", אמר הגורם.
בנוגע לאפשרות כי אונסק"ו, ארגון החינוך, התרבות והמדע של האו"ם, יכריז על תל-יריחו כעל אתר מורשת פלסטיני, אמר הגורם המדיני כי העניין עדיין בבדיקה. הוא הוסיף כי מדובר באחת התוצאות של הסכם אוסלו. "מציינים עכשיו 30 שנה לאוסלו. זו הייתה טעות היסטורית איומה – זה בלתי נתפס, לקחת את האלמנט הכי קיצוני בחברה הפלסטינית שמחויב לחסל אותנו בדרך מדינית או צבאית", ולהביא אותו לכאן. היו עוד אפשרויות, אמר הגורם. "אפשר היה לטפח מנהיגות פלסטינית מקומית, במקום כוחות שחלוקים ביניהם רק בנוגע לדרך להשמיד אותנו. לא כל הפלסטינים עשויים מקשה אחת. אבל אם שמת עליהם רשות שמחנכת את הילדים שישראל צריכה להיעלם, מה אתה חושב שייצא מכך?"
אז אולי הצעד הנכון הוא לבטל את ההסכמים?
הגורם הבכיר משיב כי ראש הממשלה נתניהו לא ביטל את ההסכמים אבל התנה אותם בהדדיות. "אנחנו קודם כול דואגים לאינטרס שלנו. בפרספקטיבה של 30 שנה זו הייתה איוולת נוראה. אתה נותן שטח ואין שלום, נותן שטח ויש טרור. המשוואה הזו, התקווה הזו, שאתה לוקח מישהו שלא מוכן לקבל את עצם הקיום שלך ואתה עושה עבורו עוד ועוד ויתורים והדבר הזה יגרום לו לקבל את הקיום שלך – זה לא עובד.
"אחת הבעיות עם אוסלו היא שימור האתרים. אבל הבעיה הגדולה יותר היא איך אפשר להגיע להתפייסות עם הפלסטינים, ונתניהו טוען שאי אפשר להגיע להתפייסות כל עוד התקווה שלהם היא שהמדינה שלנו תיעלם בסופו של דבר. הטענה הזו מגובה בעובדה שאף על פי שהם שני אחוזים מהעולם הערבי, 98 אחוזים מהעולם הערבי ממשיך להתנגד לישראל. כשאנחנו מטפחים את השלום עם הממשלות של 98 האחוזים, התקווה הזו נגוזה והדבר יכשיר בסוף את ההתפייסות המעשית. כדי להגיע להתפייסות, חייבים להכחיד את התקווה הפלסטינית שרוב מוחלט של העולם הערבי ימשיך להתנגד לקיומה של ישראל".