במערכת הפוליטית פסימיים באשר לאפשרות שתהיה הודעה על פשרה או הסכמות הנוגעות לחקיקת התיקונים המשפטיים, עוד לפני הדיון מחר (ג') בבג"ץ בביטול עילת הסבירות. שר האוצר ויו"ר מפלגת "הציונות הדתית" בצלאל סמוטריץ' צפוי בזמן הקרוב למסור הצהרה לתקשורת בנושא, שבה יתייחס למגעים שמקדם נשיא המדינה הרצוג מול מפלגת "המחנה הממלכתי" של גנץ.
ראש הממשלה נתניהו נוטה שלא למסור הצהרה פומבית נכון לעכשיו, אך לשכתו פרסמה הודעה לפיה "ראש הממשלה נתניהו פועל כדי למצות כל אפשרות כדי להגיע להסכמה לאומית שתביא לאיזון בין שלוש הרשויות. אם תושג הסכמה כזאת, אף אחד לא ימנע את מימושה".
ברקע ההצהרה של סמוטריץ' עומדים ניסיונות הפשרה שמקדם הנשיא בין אנשי גנץ לאנשי נתניהו, שמטרתם להגיע להסכמות על נוסח ראשוני עוד לפני הדיון של השופטים בביטול עילת הסבירות, או לחילופין להכריז על מתווה מרוכך וחד צדדי, במטרה לרכך את עמדת השופטים לפני הדיון, על מנת לא להביא למשבר חוקתי.
השר איתמר בן גביר התייחס אחר הצהריים לנושא ואמר כי "אני בעד הידברות, אבל נגד כניעה. הרפורמה חשובה למדינת ישראל, היא תאזן בין שלושת הרשויות – הרשות המחוקקת, המבצעת והשופטת. התקפלות בבית הנשיא פירושה השפלת יותר מחצי מהעם. התקפלות בבית הנשיא פירושה פגיעה בערכי הימין. עוצמה יהודית לא תיתן את היד להתקפלות הזאת. אני קורא לחבריי ראשי הקואליציה, השמיעו את קולכם, בואו נצא נגד ההתקפלות והכניעה".
בפגישות שקיים נתניהו לאחרונה עם מזכיר הממשלה יוסי פוקס, השר רון דרמר, יועצו המשפטי מיכאל ראבלו ושר המשפטים יריב לוין, דנים הארבעה באפשרות הליכה למתווה חד-צדדי מרוכך על בסיס ההצעה שהועברה לנשיא: השארת הוועדה לבחירת שופטים בהרכבה הנוכחי, כשיידרש רוב של 7 מ-9 לכלל המינויים, לצד הודעה על ריכוך עילת הסבירות שכבר עברה, זאת על אף התנגדות שכבר נרשמה מצד סמוטריץ' ובן גביר ושרים אחרים בליכוד למתווה הזה.
ח"כ בני גנץ, שדחה רק בשבוע שעבר את הדיווחים בנושא התקדמות לפשרה, השאיר הפעם את הדלת פתוחה להגעה להסכמות: "בימים האחרונים, קידם נשיא המדינה מתווה שאני ראיתי בו בסיס להתקדמות לעבר הסכמות רחבות שהיו שומרות על הדמוקרטיה, על עיקרון אי הפוליטיזציה, וכן – היו נותנות גם לצד השני לשנות, כי בסופו של יום כניעה תגבה מאיתנו מחיר כבד".
הוא הודיע כי "הנכונות שלי קיימת גם היום – נתניהו יצטרך להוכיח כוונה מוכחת, ויכולת לעמוד מאחורי הצעותיו, או הצעות אחרות אותן הוא מקבל. אותי לא מעניין מה המניע של נתניהו – פגישה עם ביידן או פחד מבג"ץ או הבנה של האתגר הלאומי שבפנינו. אם יהיה על השולחן פתרון שישמור על הדמוקרטיה – אני אהיה שם. אם יחזור ל"שיטת התשלומים" וימשיך בחקיקה – הוא יעשה טעות, שרק תביא להחרפת המשבר".
ראש האופוזיציה יאיר לפיד הודיע אמש כי הוא מתנגד למתווה ודרש הליכה לשנה וחצי הקפאת חקיקה. "אחרי הדיונים בבג"ץ עלינו ללכת ל-18 חודשים של הקפאה בחקיקה של ההפיכה המשטרית. הקפאה כזו צריך יהיה לשריין בחוק. הצגתי לנשיא הצעת חוק שנוסחה בידי פרופ' סוזי נבות, ולפיה כל שינוי שנוגע ליסודות הדמוקרטיים של המשטר בישראל, יוכל להתבצע רק בהסכמה רחבה של הקואליציה והאופוזיציה".