"הכנסת לא תקבל בהכנעה את רמיסתה", כתבו הבוקר (ג') שורת חברי כנסת מהקואליציה בפתח הדיון בבג"ץ על ביטול חוק צמצום עילת הסבירות. מנגד השיבו להם חברי האופוזיציה כי "הכנסת תקבל כל פסיקת בג"ץ".
שר המשפטים יריב לוין התייחס ואמר כי הדיון שמתקיים היום בבית המשפט העליון הוא "בחוסר סמכות מוחלט, הוא פגיעה אנושה בדמוקרטיה ובמעמד הכנסת. גם נשיאי ושופטי העליון לדורותיהם הסכימו כולם – העם הוא הריבון, ורצונו מתבטא בחוקי היסוד אותם מחוקקת הכנסת. עצם הדיונים באפשרות לפסול חוקי יסוד, שהם ראש הפירמידה החוקית בישראל, ובאפשרות להוציא את ראש הממשלה לנבצרות, הם פגיעה אנושה בשלטון העם".
על בית המשפט אמר לוין כי "שופטיו בוחרים את עצמם בחדרי חדרים ובלי פרוטוקול, מציב את עצמו מעל הממשלה, מעל הכנסת, מעל העם ומעל לחוק. מצב זה מנוגד לחלוטין לדמוקרטיה. משמעותו בית משפט ללא איזונים ובלמים כלל. שליט יחיד. לא עוד שלטון העם".
בהתייחסו לדיון על חוק היסוד, אמר שר המשפטים כי "הטענה שבה מצדיק בית המשפט את הדיון בפסילת חוקי יסוד היא שעליו למנוע חוקי יסוד שמנענעים את אמות הספים של ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית. אך מה שבאמת מזעזע את אמות הספים של הדמוקרטיה בישראל הוא הדיון שמקיים היום בית המשפט. עד היום, חרף אקטיביזם שיפוטי בעייתי ביותר, היה לפחות בסיס אחד מוסכם – בית המשפט כיבד את חוקי היסוד. זהו הבסיס ששמר על הדמוקרטיה בישראל. האחריות לשמור על הבסיס המשותף הזה מונחת לפתחו של בית המשפט".

שרת התחבורה מירי רגב כינתה זאת "מבחן ה-15". "שופטי בג״ץ נדרשים היום להתעלות מעל לכל שיקול ואג׳נדה, להתנתק מרעשי רקע, מאיומי המחאה וקולות האנרכיסטים", אמרה רגב והבהירה כי את החלטות בג״ץ צריך לכבד כל אזרח במדינת חוק ועל כך אין עוררין, אך גם את החלטות בית המחוקקים בג״ץ צריך לכבד ועל כך אין עוררין – אחרת, נהיה על ספו של תוהו ובוהו".
רגב פנתה לשופטים ואמרה כי "האחריות מחייבת את השופטים להדוף את לחץ הסובבים אותם, ואפילו את לחץ החברים והמשפחה. להדוף את ארגוני השמאל והתקשורת המגויסת ולקיים את שבועתם וחובתם למדינה – צֶדֶק צֶדֶק תִּרְדֹּף!".
סגנית שר האוצר ח"כ מיכל וולדיגר טענה שהדיון הבוקר בבג״ץ לא רלוונטי: "עצם העובדה שהעתירות ההזויות לצמצום עילת הסבירות, להתערבות בחוק יסוד, לא נדחו על הסף, מסמלת יותר מכל את העובדה שאנחנו חיים בדיקטטורה שיפוטית. לכנסת, לנבחרי העם, אין שום סמכות. זו נתונה בידי בית המשפט. בג״ץ ואין בלתו".
Video: צילום: אם תרצו
לפנות בוקר הגיעו פעילי תנועת "אם תרצו" עם רבע טון בננות ותחפושות בננה והקימו מיצג מחאה בכניסה לבית המשפט העליון בירושלים, במטרה להמחיש לציבור כי הדיון על חוקי היסוד הופך את ישראל לרפובליקת בננות שמחריבה את הדמוקרטיה.
"העובדה שאף אחד מ-15 השופטים לא דרש בפומבי לבטל את הדיון, היא אות קין לדמוקרטיה הישראלית", אמר מתן פלג, יו"ר התנועה. "הם חושבים שהם מצילים את הדמוקרטיה אבל בפועל הם מחריבים אותה והופכים את ישראל לרפבוליקת בננות, מדינת עולם שלישי. זה מה שיזכור הציבור מאסתר חיות. נשיאת העליון שהחריבה את המבצר והפכה אותו לג'ונגל שטחי נגוע באינטרסים פוליטיים ומנוכר לרצון העם. זאת לא דמוקרטיה, זו דיקטטורה".
ראש האופוזיציה יאיר לפיד, טען בפוסט בפייסבוק כי כל הוויכוח על השאלה "האם מותר לבג"ץ לפסול חוקי יסוד" לא תקף במקרה הזה. לדבריו, "זהו לא חוק יסוד, אפילו לא דומה לחוק יסוד". לשיטתו, "בג"ץ ידון הבוקר בחוק שהוא הצעה פרטית עקומה ובריונית של שמחה רוטמן, שלא עברה בכלל בממשלה, שנוהלה בהליך אלים, חפוז, רשלני, צעקני, נטול בלמים, שבינו לבין חקיקה של חוקי יסוד אין שום קשר. על החקיקה הזו לא שווה ללכת למריבה לאומית. מי שרוצה שיתייחסו לחוקי יסוד בחרדת קודש, שיתחיל בלחוקק אותם כמו שצריך".
"בג"ץ לא צריך להיכנס למהות החוק", הוסיף לפיד. "הוא צריך רק להגיד לממשלה: 'את רוצה שלא נדון בחוקי יסוד? אז תחוקקי אותם כמו שצריך'. יש לחוקי יסוד פרוצדורה. יש איזה מינימום של כבוד שמגיע לתהליך. המינימום הזה לא התקיים. אפילו לא קרוב. אם זה היה חוק יסוד אמיתי, הייתי בבעיה. היה לי קשה הרבה יותר עם השאלה 'האם אתה חושב שבג"ץ יכול לדון בחוקי יסוד?'. הייתי צריך לענות תשובה ארוכה ומורכבת, הנוגעת ליסודות השיטה הישראלית, למתח המובנה בין הרשויות, לשאלה מהי בדיוק 'מדינה יהודית ודמוקרטית'. החוק הזה חוסך לי את הבעיה. הוא לא קשור לוויכוח. הוא לא באמת חוק יסוד".