האיחוד האירופי פרסם הצהרה לרגל מלאת 30 שנה להסכמי אוסלו, בה טען כי זו הייתה תקופה של "תקווה, התקדמות ואופטימיות".
בהודעה שפורסמה היום מטעם האיחוד האירופי, נכתב כי "ב-13 בספטמבר מלאו 30 שנה לחתימת הסכם אוסלו הראשון. זו הייתה תקופה של תקווה, התקדמות ואופטימיות כאשר ישראל ואש"ף פתחו במשא ומתן לפתרון שלום של הסכסוך הישראלי-פלסטיני, מתוך כוונה למצוא פתרון לבעיות הקבע. האופטימיות הזו דעכה מזמן והיום אין שלום ואין תהליך", נכתב.
על פי הודעת האיחוד, צפויה פגישה של נציגים אירופים ומדינות האזור ובהם גם נציגים סעודים, בניסיון לדון מחדש באפשרות הקמת מדינה פלסטינית. "אנחנו צריכים שהקהילה הבינלאומית תחדש את ההתמקדות שלה בתהליך השלום במזרח התיכון", נכתב.
במאמץ להמריץ מחדש את תהליך השלום, האיחוד האירופי, יחד עם ערב הסעודית, מדינות הליגה הערבית, מצרים וירדן יארחו פגישת שרים ל'מאמץ יום השלום' ב-18 בספטמבר. לדברי ההודעה, "חיוני להחזיר אופק מדיני לקראת פתרון שתי המדינות. רק הסכם במשא ומתן מציע סיכוי לביטחון ולשלום לכולם". הפגישה המדוברת צפויה להתקיים בשולי עצרת האו"ם בניו-יורק, ונציגי המשלחת הישראלית לא הוזמנו לקחת בה חלק.
עוד נכתב כי האיחוד האירופי שב ומאשר את המחויבות שלו לפתרון שתי המדינות, שיכלול הקמת מדינה פלסטינית "עצמאית, דמוקרטית, מתמשכת וריבונית", כאשר ירושלים משמשת כבירה משותפת של שתי המדינות.
אתמול אמר מזכיר המדינה האמריקני אנתוני בלינקן בריאיון לפודקאסט כי נורמליזציה עם סעודיה לא תהווה תחליף בעיני האמריקנים לחתירה ל"פתרון שתי המדינות". לדברי בלינקן, לא מדובר רק בעמדת ממשל ביידן, אלא גם הסעודים אמרו בשיחותיהם עימם כי החלק הפלסטיני של ההסכם חשוב בעיניהם.