סקר מיוחד שערך מכון מאגר מוחות עבור ארגון רבני צהר ומקור ראשון בתום שנה מאתגרת בישראל הציב לנסקרים שאלות שעסקו בשסע הדתי – והנתונים מעציבים.
שיעור ניכר מהמשיבים אומרים שבמהלך השנה חל שינוי לרעה ביחסם לחרדים: כך ענו 38 אחוז מהחילונים, המסורתיים ובני הציונות הדתית גם יחד, לעומת 15 אחוזים שציינו שחל שינוי לטובה ו־47 אחוזים ענו שלא חל כל שינוי ביחסם.
הרב דוד סתיו: הם רוצים להיות יהודים למרות הדתיים, לא בגללם
השינוי לרעה בלט במיוחד אצל משיבים בני 65 ומעלה: 49 אחוזים מהם אמרו שחל שינוי לרעה ביחסם לחרדים. בפילוח לפי מגזר, השינוי לרעה ניכר גם בקרב החילונים – 49 אחוזים אמרו שדעתם לגבי החרדים השתנתה לרעה השנה, לעומת 31 אחוזים מהמסורתיים ורק 15 אחוזים מבני הציונות הדתית.
לצד זאת, 23 אחוזים מהחילונים, המסורתיים והחרדים ציינו כי חל שינוי לרעה ביחסם לציבור הציוני־דתי, ואילו 16 אחוזים ציינו שחל שינוי לטובה. שוב, בקרב בני 65 ומעלה השינוי לרעה היה חריג: 30 אחוזים מהמשיבים בפלח הגיל הזה השיבו שיחסם לבני הציונות הדתית השתנה לרעה בשנה החולפת.
גם בפילוח לפי מגזרים החילונים הם החריגים: אצל 34 אחוזים מהם חל שינוי לרעה ביחס לבני הציונות הדתית, לעומת 13 ו־7 אחוזים בקרב המסורתיים והחרדים בהתאמה.
"מבחן השופר" מעיד על אופי הפיצול: 62 אחוזים מהנשאלים מתכננים לשמוע קול שופר בראש השנה, בבית כנסת או במקום אחר. אבל רק 31 אחוזים מהחילונים אמרו שילכו לשמוע תקיעת שופר, לעומת 83 אחוזים מהמסורתיים, 94 אחוזים מהדתיים־לאומיים ו־98 אחוזים מהחרדים. 64 אחוזים מכלל היהודים גם אמרו שיצומו ביום כיפור, אך הפילוח לפי מגזרים היה דומה – 35 אחוזים מהחילונים, 83 אחוזים מהמסורתיים, 98 אחוזים מהדתיים־לאומיים ו־100 אחוזים מהחרדים.
בסוגיות מסוימות הרוב המוחלט לא מוותר על היהדות: 89 אחוזים מהיהודים בישראל ימולו את בניהם, כולל רוב החילונים (79 אחוזים, ובהם 15 אחוזים שאומרים "לא יודע" ורק 6 אחוזים שבטוחים ש"לא"). אבל יש תחומים שהשסע ניכר בהם יותר: 69 אחוזים מהיהודים בישראל רוצים להתחתן כדת משה וישראל, אבל רק 48 אחוזים מהחילונים – לעומת 82 אחוזים מהמסורתיים, 94 אחוזים מהדתיים־לאומיים ו־100 אחוזים מהחרדים. רק 10 אחוזים מהנשאלים מעוניינים בהפחתת לימודי היהדות בבית הספר, אבל בקרב החילונים שיעור המעוניינים בפחות לימודי יהדות עולה ל־19 אחוזים.
בסקר עלו גם שאלות דת ומדינה שהעסיקו את הציבור בשנה האחרונה, כמו למשל חוק הגיוס. רוב היהודים בישראל, 57 אחוזים, חושבים שאין לאפשר פטור מגיוס לצעירים חרדים שלומדים תורה. בציונות הדתית 48 אחוזים חושבים שיש לאפשר פטור כזה, ובקרב החרדים 82 אחוזים תומכים בפטור. הרכבת הקלה, שהחלה לפעול בגוש דן, העלתה שוב לדיון את שאלת שמירת השבת בתחבורה הציבורית. מהסקר עולה כי רוב הציבור, 64 אחוזים, בעד הפעלת הרכבת הקלה בשבת ותחבורה ציבורית בשבת בכלל. רק 28 אחוזים מתנגדים לכך.
הסקר נערך באמצעות מאגר מוחות – מכון מחקר וייעוץ בינתחומי בניהולו של פרופ' יצחק כץ. השתתפו בו 501 נשאלים בני 18 ומעלה מהאוכלוסייה היהודית בישראל. גודל הטעות הסטטיסטית הוא 4.4 אחוזים.