כ־30 אלף מתפללים וחסידי ברסלב מישראל, ועוד כעשרת אלפים חסידים ממדינות אחרות ובראשן ארה"ב, חצו בימים האחרונים את הגבול לאוקראינה כדי לשהות בראש השנה לצד קבר רבי נחמן מברסלב באומן. זאת, למרות אזהרת המסע המעודכנת שפרסם משרד החוץ לפני כשבועיים, ובה קריאה להימנע מהגעה לאומן בצל המלחמה.
בסביבת מאיר פרוש, השר לירושלים ומסורת ישראל, אמרו אתמול שחציית הגבולות מתנהלת עד כה כסדרה, והאוקראינים אף פתחו מעבר גבול נוסף מעבר למתוכנן כדי לאפשר את כניסת המתפללים.
שגרירות אוקראינה בישראל פרסמה אתמול הודעה שלפיה "הרוסים לא מהססים להשתמש שוב ושוב בתעמולה שקרית כדי לייצר תודעה ציבורית כוזבת, והפעם הם מפיצים מידע על פיגוע שאוקראינה מתכננת לכאורה לבצע באומן בראש השנה, בזמן שמתפללים יגיעו לשם. מובן שאין לפרסומים האלו שום שחר". בשגרירות הוסיפו כי "לא מזמן נדהמנו לגלות שישראל חתמה על הסכם שיתוף פעולה עם רוסיה בתחום הקולנוע, שתומך במכונת התעמולה הרוסית הנוראית, וככל שאנחנו נחשפים לעוד ועוד פעולות שלה, זה רק מגדיל את התדהמה שלנו מכך".
מאז הפלישה הרוסית נעשית הכניסה לאוקראינה דרך מעברי הגבול היבשתיים. כלקח מהשנה שעברה הוטל בחודשים האחרונים על השר פרוש לרכז את ההכנה לנסיעת ההמונים לאומן. בשיתוף משרד החוץ והמטה לביטחון לאומי, ההיערכות כללה הצבת נציגים במעברי הגבול ממולדובה, מפולין, מהונגריה ומרומניה, שישמשו כמתווכים בין החסידים המגיעים ובין בקרי הגבול.
פערי שפה ואי הבנה גרמו בשנה שעברה למשבר הומניטרי, ואלפים המתינו במשך שעות ארוכות בקור ובתנאים לא פשוטים כדי לעבור את הגבול. במשרדו של פרוש אומרים שבמולדובה הושגו מול הרשויות הקלות בבידוק הנכנסים: הם מגיעים ישירות מהטיסה לאחר בדיקה ביטחונית לפני ההמראה מישראל. בנוסף הוקמו "מתחמי ויסות", שאפשר לשהות בהם בזמן ההמתנה למעבר הגבול כדי לחסוך שהייה ארוכה באוטובוסים.
על אף ההכנות, עד לפני כשבוע המתווה הוקפא בהוראת האוקראינים. הם אמרו בגלוי ש"עד שיתקיים שיח יעיל וחיובי בין הממשלות, הישראלים שיגיעו לגבולות אוקראינה דרך מדינות שלישיות עשויים למצוא את עצמם ממתינים שם במשך שעות ארוכות". שיתוף הפעולה החל לזרום לאחר שיחת הטלפון שיזם רה"מ בנימין נתניהו עם נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי. מלשכת נתניהו נמסר לאחר השיחה כי שני המנהיגים דיברו על המשך הסיוע הישראלי לאוקראינה, לרבות לפליטים השוהים בישראל, וכן על המשך הסיוע בפיתוח מערכות הגנה אזרחית – שני תחומים שבהם האוקראינים התאכזבו מההתנהלות הישראלית. ראש הממשלה גם העלה את הצורך להבטיח ככל האפשר את הגעתם של מתפללים לאומן השנה.
בישיבת הממשלה ביום ראשון אושר תקציב של 4 מיליוני שקלים לטובת המתווה במעברי הגבול. השרה היחידה שהתנגדה הייתה אורית סטרוק, שאמרה כי אסור שממשלת ישראל תגבה נסיעה מסוכנת כזו לאזור לחימה, ושיש די מקומות תפילה אחרים.
בשבוע הבא, במהלך שהותו בעצרת האו"ם בניו־יורק, צפוי נתניהו לפגוש את זלנסקי לראשונה מאז הקמת הממשלה, וזאת על רקע המדיניות הזהירה שמנהלת ישראל מול רוסיה.