בישיבת סיעת ש"ס ביום ראשון הוטלה פצצה: סגן השר ח"כ משה אבוטבול יתמודד שוב על ראשות העיר בית־שמש, ויתמודד בפעם השנייה מול ראש העיר עליזה בלוך ומועמד דגל התורה שמואל גרינברג. משמעות ההכרעה היא שאחרי אלעד, אשדוד ובני־ברק, הכוח החרדי בבחירות המקומיות בערים החרדיות מתפצל גם במעוז האחרון שנותר.
כ־60 אחוזים מתושבי העיר הם חרדים, והשאר דתיים־לאומיים או חילונים. הכוח העצום של החרדים עלול להיפגע בגלל פיצולים כמו זה שהוכרז השבוע, ולכן מנהיגי המפלגות מבקשים "לסחור" בראשי ערים: מפלגה תסכים לתמוך במועמד של זרם אחר בעיר מסוימת, תמורת תמיכה במועמד מטעמה בעיר אחרת. המשמעות היא שהמאבק בבית־שמש עשוי להשפיע על גורל הבחירות בערים אחרות לגמרי.

עליזה בלוך, ראש העיר כיום, הצליחה ב־2018 להביס בתום קרב צמוד את אבוטבול בכ־500 קולות בלבד. "הבחירות בבית־שמש ברורות מאוד הפעם", אמרה השבוע בלוך, "האם בית־שמש ממשיכה להיות עיר של כלל התושבים והתושב נמצא במרכז, או שהיא חלק מדיל. השאלה האמיתית היא האם אנחנו ממשיכים בפיתוח ובעשייה, או שאנחנו סידורי עבודה בין המפלגות".
איך תרכיבי קואליציה?
"עד הרגע הזה, חודש לפני הבחירות, כולם בתוך הקואליציה שותפים בעשייה. זה מספר את הסיפור: בדרך כלל כשאתה חושב שהכול רע, אתה פורש בזמן מערכת בחירות".
כראש העיר המכהנת יש לבלוך יתרון על המועמדים האחרים, אבל גם חיסרון: היא הייתה צריכה לקיים הבטחות, וכל אחת מהן שלא התקיימה תלויה ועומדת נגדה. "ברור שלא הספקתי לעשות את כל מה שהבטחתי, ולכן אני מתמודדת שוב", היא אומרת, "אנחנו בקצב צמיחה מדהים. גדלנו בחמש שנים ב־50 אלף תושבים. בהתחדשות העירונית לא השלמתי את המשימה, ולכן אני מתמודדת שוב. יש שיפור גדול בעולם התרבות, יזמים פותחים פה משרדים ומפעלים, חברת פוקס תפעיל כאן את המרכז הלוגיסטי הגדול בארץ, אמזון ודלויט מגיעות הנה. מרגש לראות את התהליך, ואנחנו עוד בתחילתו.
"לגבי הנראות והניקיון, כל תושב יגיד שהעיר נקייה יותר. בנינו מאות כיתות לימוד. אנחנו עדיין רחוקים מלהגיד שזה מספיק, אבל אלפי ילדים שלמדו בקרוואנים דולפים עברו לבניינים חדשים ומהודרים".
לא לחנך, לשרת
סיעת שלומי אמונים בבית־שמש, חלק מסיעת אגודת ישראל החסידית, חתמה השבוע עם דגל התורה הליטאית על הסכם לתמיכה במועמדה לראשות העיר שמואל גרינברג. יתר אגודת ישראל טרם הצטרפה לתמיכה.
גרינברג הוא לא המועמד המובן מאליו, לכאורה, מטעם דגל התורה: הוא בוגר מכון מנדל ותוכנית מעוז, ובעל שני תארים מהאוניברסיטה העברית. אבל קשריו הפוליטיים בדגל התורה חזקים. בעבר היה עוזרו של יושב ראש המפלגה משה גפני, ובמשך 12 שנה שימש מטעם דגל התורה בתור סגן ומשנה לראש העיר בית־שמש. לפני שלוש שנים מונה לראש האגף לחינוך החרדי בעיריית ירושלים, עד שהתפטר לאחרונה כדי להתמודד בבית־שמש.
ההחלטה של ש"ס להריץ את אבוטבול משנה בעיניו את מאזן הכוחות לטובתו. "פעם הייתי צריך להביא חצי מהקולות, היום אני צריך להביא 40 אחוזים", הוא אומר, "אני קרוב ונושק לשם". את שיטת הדילים הוא לא אוהב, לטענתו, "אבל זו המציאות שאנחנו נמצאים בה. ככה בנוי מרכז הליכוד, וככה מתקיימות בחירות בעוד מקומות. אין לזה שום משמעות על ניהול העיר בהמשך".
לגרינברג יש טענות קשות על בלוך, ולדבריו גם בציבור הוא "שומע אכזבה. ראש עיר לא יכול לעמוד ב־100 אחוז מהבטחותיו, אבל מה לגבי 80 אחוז? בקדנציה הזאת התחלפו שלושה מנכ"לי עירייה, שלושה ראשי מנהל חינוך, שלושה מנהלי תפעול ועוד מנהלי אגפים. מיזמים רבים נתקעו. כשנה היא עבדה בלי קואליציה, אחרי שנטלה את הסמכויות מרוב חברי המועצה. איך אפשר לעבוד ככה? זה ניהול כושל".

בחוגי בית שהוא עורך לאחרונה הוא מבקש לשכך את החששות של חילונים, מסורתיים ודתיים. "צריך עיר מגוונת, צריך לפעול מול כלל המגזרים ברגישות ובנחישות. קיימות קהילות שמבקשות בית כנסת, אבל מה אומרת להם ראש העיר? 'למה שלא תעשו בית כנסת אחד גדול לכולם ביחד?'. צריך להבין שאלו דתיים, אלו חרדים־לייט, אלו חרדים הארד־קור. זה לחנך את הציבור, לא לשרת אותו".
ניסיון מהעבודה בכנסת
משה אבוטבול, ראש העיר לשעבר, החל לכהן כחבר מועצת בעיר מטעם ש"ס לפני שלושים שנה, וב־2008 ניצח בפעם הראשונה בבחירות לראשות העיר.
כהונתו נמשכה עשור, ואז הוצב ברשימת ש"ס לכנסת וכיהן בה מאז אוקטובר 2019. "אני לא קשור לשום דיל", טוען ח"כ אבוטבול, כיום סגן שר החקלאות, "אני מגיע מכוח עבודתי עשרות שנים במגוון תפקידים בעיר. אני יודע להגיע ללב הציבור, שאוהב אותי ומכיר אותי, ואני יודע לספק את מה שנדרש לו כעת. אין לזה שום קשר מבחינתי למה שמתרחש בערים אחרות.

"אני מביא איתי ניסיון מעבודת הכנסת והיכרות עם משרדי הממשלה, מה שיסייע לי להוסיף עוד ועוד תקציבים לעיר שלנו – שזקוקה לכך כמו אוויר לנשימה. בעבר דאגתי לתקצוב סלילת כביש 38, הקמת בניין היכל התרבות, הקמת בית יד לבנים שלא היה לנו במשך שבעים שנה, מועדון לקהילה האתיופית, העתקת העירייה למבנה חדש ומרווח, הקמת אולמות ספורט, אודיטוריום ואצטדיון כדורגל. אלה דברים שנעשו במשמרת שלי. אנחנו מכירים את המנגנון, ויודעים להביא את זה", עובר אבוטבול ללשון רבים, "היציאה החוצה מהעיר תרמה להיכרות מעמיקה עם הכנסת ומשרדי הממשלה, ואת הניסיון והידע נביא להשבחת העיר היקרה שלנו".
אם ייבחר, יידרש אבוטבול להתפטר מהכנסת ומתפקידו כסגן שר. "אולי נדמה שזאת הקרבה של קידום אישי, אבל זה קורה אחרי שאתה רואה שיש כל כך הרבה פניות מקהילות רבות שמייחלות לרגע הזה, שהתגעגעו לתקופות אחרות", הוא מסביר, "ידענו לקרב את התושבים ולתת מענה על ידי קבלת קהל והקמת קו טלפוני לתושבים, והיום יש נתק מסוים. את החלל הזה אני רוצה למלא, לשים רגע את העניין האישי בצד, לתת עוד כמה שנים למען הציבור פה, להשלים את הדברים היפים שהתחלתי בהם. אנחנו שבים בכוחות מחודשים".
לדבריו, נדרשת בדיקה של צורכי הקהילות מכל המגזרים, ומילוי פערים שנוצרו בתחומים רבים – "בעקבות הגידול המבורך שאני אשם בו", כדבריו. "זה אומר הבאת עוד מפעלים והייטק לאזורי תעשייה, ויצירת עוגנים כלכליים נוספים למען האזרחים הרבים שעברו לגור בעירנו".