עתירה מנהלית הוגשה אתמול (ב') לבית המשפט המחוזי בתל אביב נגד החלטת עיריית תל אביב לאסור על הצבת מחיצות בתפילת "נעילה" המתוכננת להתקיים השנה, כבשנים עברו, בכיכר דיזנגוף. בפתח העתירה, אשר הוגשה על ידי עו"ד צפנת נורדמן בשם עמותת "פורום חירות וכבוד האדם בישראל" ושלושה תושבי העיר תל אביב, נטען כי מדובר בהחלטה חסרת תקדים, "ההחלטה מושא העתירה דנן מסמנת שפל חדש בדברי ימי המשיבה, בדברי ימי המדינה. מאז שלטון המנדט הבריטי והפרעות ביישוב היהודי לא נשמע בארץ ישראל איסור על אביזרי תפילה יהודית, על מחיצה – עד עתה. עד שקמה עיריית תל אביב, שקמה עיר בישראל". בהקשר זה ציינה נורדמן כי השליט האחרון שאסר על הצבת אביזרי תפילה במרחב הציבורי היה שלטון המנדט הבריטי, אשר אסר הצבת מחיצה בכותל המערבי.
לטענת נורדמן, ההחלטה לאסור את הצבת המחיצות מהווה שינוי של הנוהג שהתגבש בשנים האחרונות, "בשנים האחרונות מתקיימות ברחוב דיזינגוף בתל אביב תפילות יום הכיפורים, 'כל נדרי' ו'נעילה', ביוזמת עמותת 'ראש יהודי'. התפילות הפכו אבן שואבת לציבור רחב ומגוון: דתיים, מסורתיים, חילונים – כל מי שביקש מצא את מקומו בתפילה המרגשת ברחובה של עיר. ראשים מגולים ומכוסים גם יחד, חולצות לבנות לצד מכנסי ג'ינס משופשפים, ספרדים ואשכנזים, שמאלנים וימנים. כאיש אחד בלב אחד. התפילות התקיימו בכל שנה תוך שימוש במחיצה, לפי ההלכה והמסורת היהודית מדורי דורות". לכתב העתירה אף צורף תיעוד מתפילות השנים האחרונות, בהן נראית מחיצה מתוחה במקום בזמן קיומן של התפילות. העירייה, כך ציינה נורדמן, לא זו בלבד שלא אסרה את קיום התפילות במתכונת זו, היא אף התפארה בקיומן. תפילות במתכונת דומה, תוך הצבת מחיצה במרחב הציבורי, מתאפשרות, כך עולה מן העתירה, גם למוסלמים.
נורדמן הוסיפה כי החלטת העירייה התקבלה בחוסר סמכות, מאחר שהיא כלל איננה מוסמכת על פי פקודת העיריות לאסור הצבת אביזרי תפילה במרחב הציבורי, "כידוע, אזרח במדינה דמוקרטית-ליברלית רשאי לבצע כל פעולה למעט כזו שנאסרה עליו במפורש בחוק; כל שלא נאסר במפורש – מותר. אין במדינת היהודים חוק שאוסר תפילה יהודית, לפי כללי ההלכה היהודית ולפי המסורת היהודית מדורי דורות, ובכלל זה תוך שימוש במחיצה בין עזרת הגברים לעזרת הנשים, ומכאן שתפילה כזו מותרת. למרבה הצער כבר לא מיותר לציין: יהודים בישראל רשאים להתפלל ברחובותיה תפילה יהודית לפי ההלכה היהודית ולפי המסורת היהודית. ביתר פירוט יצוין, כי אין מקור סמכות לאיסור על שימוש במחיצה בתפילה בפקודת העיריות… ניסיונה של עיריית תל אביב לאסור תפילה יהודית, תוך שימוש במחיצה, לפי כללי ההלכה היהודית ולפי המסורת היהודית – חסר תוקף. העיריה נעדרת סמכות ליצור איסור כזה, יש מאין. הנה כי כן, החלטת העיריה מושא העתירה דנן התקבלה בחוסר סמכות ולכן אינה חוקית ואחד דינה להיבטל".
בנוסף נטען בעתירה כי האיסור פוגע בזכויות יסוד חוקתיות כדוגמת הזכות לחירות, לכבוד, לאוטונומיה, לחופש דת ולשוויון, "הדברים ברורים. איסור תפילה יהודית, לפי ההלכה והמסורת היהודית, פוגעות בחירות ובחופש הדת של כל מי שחפץ להשתתף בתפילה כזו, בתפילה המדוברת כאן. איסור כזה פוגע ממילא בזכותו של כל אדם שמבקש להשתתף באותה תפילה לכבוד ובזכות לאוטונומיה הנגזרת ממנה, שמשמעותן זכותו שלאדם לחיות את חייו כפי שהוא רואה לנכון, לעשות בעצמו את הבחירות שלו. בענייננו: להתפלל בהפרדה בין המינים, לפי כללי ההלכה והמסורת היהודית".
לנוכח לוח הזמנים הקצר נקבע הדיון ליום רביעי בשעה 12:00, בפני השופטת הדס עובדיה.