לאחר 67 שנים במשכנה הישן בלונדון, העבירה ועידת רבני אירופה את משרדי המטה שלה למינכן שבגרמניה ואתמול נחנכו משרדיה בקביעת מזוזה והסרת הלוט בכניסה למתחם החדש שיהווה מהיום מרכז לחיים היהודיים בבירת בוואריה.
בטקס השתתפו בכירי ממשלת בווריה בהם ראש לשכת קנצלר המדינה ושר החינוך והתרבות שלה, עשרות מהרבנים המכהנים בהנהלת הוועידה, ראשת הקהילה, קונסולית ישראל במינכן ונציגי העדות הנוצריות השונות בעיר.
נשיא ועידת רבני אירופה, הרב פינחס גולדשמידט, הסביר כי המעבר מבריטניה לגרמניה נובע הן מהיפרדות הממלכה מהאיחוד האירופי – הברקזיט, שכן רוב הקהילות היהודיות שבהן מכהנים הרבנים נמצאות במדינות השייכות לאיחוד, והן משום שמינכן נחשבת למקום מרכזי בחיים היהודיים באירופה. "זה המקום שבו ההיסטוריה הגרמנית-יהודית חוותה גם רגעי שיא וגם רגעי שפל, שכן לא הרחק משם נולדו הרעיונות שהובילו לליל הבדולח. כיום ישנם שם אלפי יהודים שבנו קהילה תוססת ומשגשגת לאחר מאורעות השואה. יש שם אתרים מרשימים כמו בית הכנסת אהל-יעקב והמרכז היהודי בסנט-יעקב-פלאץ, מקום המפגש הקבוע של ארגונים יהודיים, כמו גם מקלט לפליטי מלחמה יהודים מאוקראינה ורוסיה. מינכן הפכה לסמל נוצץ של החיים היהודיים באירופה" אמר הרב גולדשמידט בנאומו.

הרב הוסיף כי "העברת המטה למינכן ופתיחת המרכז לחיים יהודיים של ועידת רבני אירופה (CER) היא סמל של תקווה ומסר לכל כוחות האופל המאיימים על העם היהודי. מינכן, מקום עם היסטוריה טרגית, מציגה היום חיים יהודיים משגשגים. התפתחות זו היא הוכחה לכך שהאנטישמיות לא תצליח ולא תרים את ראשה. ברצוננו להודות לראש ממשלת בוואריה ולממשלתו מדינת בוואריה על מחויבותם".
המרכז הוקם במימן מדינת בוואריה ובו ועידת רבני אירופה תציע תכנית חינוכית מקיפה לרבנים ורבות מכל רחבי אירופה בנושאים הלכתיים ורבניים, וכן הכשרה והשכלה נוספת במשפט העברי. הועידה גם תארגן כנסים בינלאומיים בנושאים עכשוויים המשפיעים על היהדות.

"במהלך זה, ועידת רבני אירופה רוצה לתרום באופן פעיל להפיכת החיים היהודיים באירופה לגלויים יותר, בין היתר במסגרת הגישה הכוללת של ממשלת בוואריה לקידום "חיים יהודיים והמאבק באנטישמיות". המטרה היא לצמצם דעות קדומות כלפי הקהילה היהודית ולהילחם ביתר יעילות באנטישמיות, גזענות והקצנה פוליטית ודתית. בהקשר זה, ועידת רבני אירופה שואפת גם לקדם דיאלוג חברתי, להגביר את המודעות לתרומת החיים היהודיים להיסטוריה ולתרבות הגרמנית והאירופית, הנמשכת יותר מ-1,700 שנים, ובכך להבטיח את עתידן של הקהילות היהודיות באירופה".
בראיון ל"מקור ראשון" אמר הרב גולדשמידט כי יהדות אירופה מתמודדת היום עם סדרת חוקים והחלטות הפוגעים בחיים היהודיים כמו איסור על שחיטה כשרה או חבישת כיפה ואולם, לדבריו, הדבר נובע בעיקר ממלחמת האירופאים נגד המוסלמים והפגיעה ביהודים היא בבחינת "נזק משני".

הרב גולדשמידט הוסיף כי הקרע בין חלקי החברה השורר כיום במדינת ישראל משדר חולשה פנימית של ישראל וממילא של העם היהודי כולו המשלם את המחיר על כך. הדבר מקשה על הדו שיח בין רבני אירופה לבין מדינות האיחוד. "מי שאעשם בכך הם שני הצדדים ולא רק המפגינים והמוחים", סבור הרב. "הצד הימני של המפה תרם תרומה נכבדה משלו לקרע בניסיונותיו לבצע הליכים חוקתיים בפזיזות וללא קונצנזוס תוך שהוא מעורר כעס גדול בצד השני".
חבר הפרלמנט הבווארי ד"ר פלוריאן הרמן, המכהן כראש לשכת קנצלרית מדינת בוואריה ושר המדינה לעניינים פדרליים ותקשורת, הדגיש: "זה כבוד גדול לחזות כיצד עוד מגדלור של אמונה יהודית מצא בית בבוואריה. אנו עומדים בהבטחתנו להגן על החיים היהודיים בבוואריה. "לעולם לא עוד" זו המטרה שלנו בפוליטיקה ובחברה. בוואריה תומכת ב'מרכז לחיים יהודיים' החדש בהיקף של 1.5 מיליון יורו בשנה, ובכך מציבה סימן גלוי נגד אנטישמיות ולמען קידום התרבות וההיסטוריה היהודית. נדאג לחיים היהודיים במלוא הדרם ולגיוון יהיה בית נצחי בבוואריה".
פרופ' ד"ר מיכאל פיאזולו, חבר פרלמנט, שר החינוך והתרבות בבוואריה אמר: "לא נסבול שנאה, חוסר סובלנות ואנטישמיות בבתי הספר שלנו. המורים שלנו בבוואריה הוכשרו להתמודד עם תקריות אנטישמיות ולאחרונה זכו לתמיכה בעבודתם נגד אנטישמיות עם פורטל אינטרנט חדש. גם הנציגים האזוריים שלנו לדמוקרטיה וסובלנות עושים עבודה חשובה: בנוסף לעבודת המניעה שלהם, הם מתערבים גם כשמתרחשים תקריות. זה ייחודי בגרמניה".
ד"ר שרלוט קנובלוך, נשיאת הקהילה היהודית של מינכן ובוואריה עילית, הוסיפה: "עם בואה של ועידת רבני אירופה, מינכן תחזק את מעמדה כבירת החיים היהודיים באירופה: לב יהדות אירופה פועם כיום בבוואריה. כנשיאת הקהילה היהודית במינכן, אני מצפה להעמיק עוד יותר את שיתוף הפעולה עם ועידת רבני אירופה. כדי לחזק את הנוכחות היהודית באירופה ובמאבק בשנאת יהודים, יש לשלב כוחות – וזה בדיוק מה שאנחנו רוצים לעשות".
בקבלת הפנים השתתפו גם קטרין הבנשדן, סגנית ראש העיר מינכן, ד"ר לודוויג ספאנלה, חבר פרלמנט, נציב האנטישמיות של ממשלת מדינת בוואריה, בוריס מינץ, יו"ר חבר הנאמנים של הוועידה וסגניתו ג'ואל אפללו, ד"ר וולפגנג יוביש, סגן נשיא הפרלמנט הבווארי וטליה לדור-פרשר, הקונסול הכללי של ישראל.