נתחיל את סיורנו בתל סאקי. בתחילת מלחמת יום הכיפורים היו על התל 5 חיילי גדוד 50 ונהג. במהלך הלילה התקבצו אל התל לוחמי שריון רבים. בשעות הבוקר התנהל קרב קשה על התל, ובסיומו התכנסו כל החיילים אל הבונקר הקטן שניצב כיום ברחבת האתר. שני ניסיונות חילוץ כשלו וגבו מחיר דמים יקר. הכוח חולץ רק לאחר כשתי יממות, ע"י כוחות המילואים שדחקו את הסורים במתקפת הנגד. ניתן להיכנס לבונקר שנבנה במקום לאחר מלחמת יום הכיפורים, בתוכו תמצאו חדר זיכרון לנופלים. במקום אנדרטה ל-32 הנופלים שנפלו על התל ובמהלך ניסיונות החילוץ של הכוח הנצור.
משם ניסע צפונה, ולאחר כ-5 דקות נסיעה נפנה שמאלה לפי שילוט לאתר ההנצחה של גדוד תותחנים 405 (נסיעה של כק"מ אחד על שביל כורכר איכותי ועביר לכל רכב). במקום זה לחמה סוללת 'בועז' של הגדוד, שתרמה רבות בירי ארטילרי בשעות הבלימה הראשונות. במהלך הלילה הגיעו טנקים סורים ממש למקום בו אנו עומדים ופגעו מטווח קצר ביותר בתותחי הסוללה שעמדו באזור האנדרטה הקטנה שממערב לאתר (מוקפת גם היא בגדר שחורה). בהתקלות זו ובאירועים נוספים באותו לילה נהרגו 15 לוחמים מסוללת בועז.

נצא חזרה לכביש הראשי, נפנה שמאלה ומיד ימינה, ונעלה ישר עד פסגתו של תל ג'וחדר (שימו לב לא לפנות שמאלה לכיוון הפסגה שעליה המגדל). במקום זה נבנתה ממש לאחרונה אנדרטה חדשה לזכר חללי אוגדה 146, שהובילה את התקפת הנגד, תחת פיקודו של מוסא פלד. האוגדה, שחלק ניכר מכוחותיה עלו בנסיעה על הזחלים ממחנה עופר שליד ירושלים ועד הגולן, דחקה את הסורים בגזרה הדרומית מזרחה, ותוך יומיים הצליחה להשיב את המצב לקדמותו. ממרומי הפסגה נשקף מרחב מוצב 116, שמגיניו לחמו בגבורה עד הגעת חיילי המילואים, תוך עצירת ניסיונות חוזרים ונשנים של הסורים לכבוש את המוצב.
נרד חזרה לכביש הראשי, נפנה ימינה וניסע לצומת הקרובה – צומת ציר הנפט עם כביש 98. בצומת נעצור ונתרשם מהאנדרטה המחודשת של גדוד 53 השייך לחטיבה 188. חיילי פלוגה ג' של הגדוד, יחד עם כוחות שריון נוספים, בלמו בצומת זו בקרב עיקש כוחות סורים רבים, עד שנאלצו לסגת בבוקרו של יום ראשון ה-7.10.73 אל תל פארס – התל הגדול שממזרח לנו. משם נסוגו עם כל הכוחות ששרדו במרחב בלי ה7/10 עד לכנרת, דרך השטח הסורי הכבוש. לאחר הגעתם לכנרת – התארגנו וחזרו ללחימה.
מוזמנים לסיים את הסיור בטבילה נעימה במימיו של עין אורחה – ג'וחדר, ופקניק בצל האקליפטוסים שסביבו. ממש לאחרונה נסלל כביש הגישה עד המעיין, במסגרת פרויקט שיפוץ מעיינות של המועצה האזורית.
הכותב הוא רכז תחום מורשת קרב במדרשת קשת יהונתן מבית ארגון ״אשכולות״, חוקר ומדריך סיורי מורשת קרב בהתמקדות על מלחמת יום הכיפורים