מאז ה-20 ליולי, נכנסו לישראל במעברים הבינלאומיים 6,070 פלסטינים בעלי דרכון אמריקני, מהם 16 המופיעים במרשם כאמריקנים-עזתים. זאת בשל הדרישה האמריקנית להדדיות, במסגרת הכללה עתידית של ישראל ברשימת המדינות שאזרחיהן פטורים מאשרת כניסה (ויזה) לארה"ב.
במשרד החוץ פרסמו כבר כי ביטול הוויזה לארצות הברית יתרחש עוד השבוע, וגורמים מדיניים בכירים נקבו אף הם בתאריך דומה. עם זאת, הודעה אמריקנית רשמית בנושא טרם יצאה.
ישראל עמדה בכל הדרישות שהציבו האמריקנים, ובהן ההדדיות לכניסת פלסטינית בעלי דרכון אמריקני, אם כי חציית מעבר הגבול היבשתיים מותרת עדיין ברגל, ולא באמצעות כלי רכב. כמו כן, תותר גישה לאמריקנים באופן מדגמי אל נתוני רישום פלילי של אזרחים ישראלים – כך שיוכלו לבדוק לגבי אחוז מסוים מהנכנסים לארה"ב האם אכן הצהירו אמת בנוגע לעבר פלילי, אם יש כזה.
על אף עמידת ישראל בדרישות, נדרשת עדיין הודעה רשמית שישראל אכן נכללת בתכנית הפטור. לפני כשנתיים, בעת שכיהנה כשרת הפנים מינתה איילת שקד את גיל ברינגר כפרוייקטור לריכוז הנושא, שהחל אז להיכנס לפסים מעשיים יותר מאי פעם. מאז כינון הממשלה הנוכחית, המשיך צוות בין-משרדי לעבוד כדי לעמוד ברשימה הארוכה של דרישות אמריקניות, כאשר עליו ממונה ראש המל"ל צחי הנגבי.
אם וכאשר תצא השבוע הודעה אמריקנית רשמית על הכללת ישראל בתכנית הפטור, הצפי הוא כי מחודש נובמבר יוכלו ישראלים בעלי דרכון ביומטרי לטוס לארה"ב ללא צורך באשרה, אלא רק בקשה באמצעות מנגנון ה-ESTA הווירטואלי, ותשלום אגרה נמוכה בהרבה מזו שישנה היום, שתעמוד על סך 21 דולרים. המענה לבקשה זו מגיע בתוך 72 שעות, עבור ויזת תייר לשלושה חודשים. במסגרת ה-ESTA על הנוסע יהיה לענות על שאלות בנוגע לתקופות שהייה בארצות הברית, מחלות, מעצרים והרשעות עבר בגין מעשים פליליים, היסטוריה קודמת של שלילת ויזה או גירוש.
עם זאת, מדובר בשאלון קצר בהרבה ופחות מפורט מאשר זה הנדרש למילוי היום בעת בקשה לריאיון עבור אשרת כניסה. כמו כן, ייחסך הריאיון בשגרירות האמריקנית, שמאז הקורונה ההמתנה אליו אורכת חודשים ארוכים.
משרד החוץ מיהר לבשר השבוע כי "הודות לנחישות של שגריר ארה״ב בישראל לשעבר טום ניידס ובהמשך לפעילות משרד החוץ, המל"ל ורשות ההגירה והאוכלוסין בחודשים האחרונים, ארה"ב צפויה להודיע השבוע כי הוויזה לארה"ב תתבטל ואזרחי ישראל המחזיקים בדרכון ביומטרי יוכלו לטוס לארה״ב באשרה אלקטרונית מוזלת. שר החוץ אלי כהן אמר בתגובה לדברים כי "הצטרפות ישראל לתוכנית הפטור מוויזה היא הישג מדיני ובשורה לכל אזרחי ישראל. הפטור מוויזה יתרום לכלכלה בכלל ולתיירות בפרט תוך הורדת בירוקרטיה ועלויות". אולם כאמור, נדרשת עדיין הודעה אמריקנית כי הדבר אכן מתרחש.