בהודעה משותפת של המזכיר האמריקני לביטחון המולדת אלחנדרו מיורקס ושל מזכיר המדינה אנתוני בלינקן שיצאה היום, מכריזים השניים כי ישראל עמדה בכל הדרישות ותהיה המדינה ה-41 שאזרחיה פטורים מאשרת כניסה לארה"ב.
בפועל, הגישה לישראלים לקבלת בקשת כניסה לארה"ב במסלול נטול האשרה, דרך ESTA, תיפתח במהלך החודשים הקרובים.
סטפני האלט הממונה הזמנית על השגרירות בישראל, מאז עזיבתו של השגריר טום ניידס, הודתה היום בשיחה עם עיתונאים לניידס שעמל רבות על הנושא וכן לראש המל"ל צחי הנגבי שעמד בראש הצוות הבין משרדי שהופקד על הנושא. היא ציינה כי המאמצים הממוקדים בנושא החלו כבר בתקופת הממשלה הקודמת. שניים שעמלו רבות בנוגע לפטור מאשרה הם שרת הפנים לשעבר איילת שקד, שמינתה את עו"ד גיל ברינגר להיות פרויקטור של הנושא ושגריר ישראל לאו"ם, גלעד ארדן.
השבוע פורסם כי מאז ה-20 ליולי, נכנסו לישראל במעברים הבינלאומיים 6,070 פלסטינים בעלי דרכון אמריקני, מהם 16 המופיעים במרשם כאמריקנים-עזתים. זאת בשל הדרישה האמריקנית להדדיות, במסגרת הכללה עתידית של ישראל ברשימת המדינות שאזרחיהן פטורים מאשרת כניסה (ויזה) לארה"ב.
הדרישות האמריקניות כדי שאזרחי ישראל יקבלו פטור מויזה העלו בעבר שאלות בטחוניות לא פשוטות.
לדברי בן-שבת, "חופש תנועה של פלסטינים בעלי אזרחות אמריקנית, עלול להיות מנוצל על ידי גורמי הטרור כדי לשפר את התיאום הבין-אירגוני והבין-אזורי, הן ברובד המבצעי והן במישור האסטרטגי. אנשים כאלה יוכלו לנוע באין מפריע בין עזה ליו"ש ולחו"ל –דבר שהיום לא מתאפשר להם בקלות".
בתשובה לשאלה האם האיום הוא כזה שמצדיק ויתור על הפטור מאשרה אמר בן שבת: "לא בהכרח. מערכת הביטחון תצטרך להכיר טוב יותר את האוכלוסייה הזו ולהגביר את הפיקוח כדי למנוע את הסכנות. פעילות טרור וקשרים לגורמי טרור מהווים עבירה על החוק וזה לא משנה באיזה אזרחות היא נעשית ולכן בנוסף להידוק הפיקוח על בעלי אזרחות כזו כדי למנוע את ניצולה, גורמי הביטחון יוכלו גם לעצור את אותם אנשים שינצלו את המצב הזה. יתרה מזאת, בתחילת הדרך צריך יהיה לנקוט מדיניות אכיפה נוקשה וענישה מחמירה, כדי להרתיע את בעלי האזרחות הזו מלנצל את חופש התנועה שהיא תקנה להם".