בהודעה משותפת של המזכיר האמריקני לביטחון המולדת אלחנדרו מיורקס ושל מזכיר המדינה אנתוני בלינקן שהתפרסמה היום (ד'), הכריזו השניים כי ישראל עמדה בכל הדרישות ותהיה המדינה ה-41 שאזרחיה פטורים מאשרת כניסה לארה"ב.
סטפני האלט, הממונה הזמנית על השגרירות בישראל מאז עזיבתו של השגריר טום ניידס פירטה את המשמעויות המעשיות של ההודעה: "שגרירות ארצות הברית בישראל מבקשת להזכיר לכל הישראלים שההודעה של המשרד להגנת המולדת על צירופה של ישראל אינה אומרת שישראלים שאין להם כרגע אשרת כניסה לארצות הברית יוכלו לנסוע לשדה התעופה בן גוריון ולעלות על הטיסה הראשונה לארצות הברית.
אז איך זה יעבוד?
"עכשיו שישראל נכללת בתוכנית הפטור מוויזות", הסבירה האלט, "ישראלים יידרשו להגיש בקשה במערכת שנקראת ESTA, ראשי התיבות באנגלית של ״מערכת אוטומטית לאישורי נסיעה". זוהי מערכת ממוחשבת שבודקת את זכאותם של נוסעים ממדינות שבהן יש פטור מוויזות לנסוע לארצות הברית.
את הבקשות ל-ESTA ניתן להגיש בכל עת לפני הנסיעה. הנוסעים יקבלו הודעה אם בקשתם אושרה תוך 72 שעות. האישור נשאר בתוקף לשנתיים, ויכול לשמש לכמה נסיעות לארה"ב בתחום הזמן הזה. ישראלים בוגרים יכולים לעשות שימוש ב- ESTA רק אם הם מחזיקים בדרכונים ביומטריים בעלי תוקף של 10 שנים. המשמעות היא שישראלים בוגרים שאינם בעלי דרכון ביומטרי בעל תוקף של 10 שנים יצטרכו עדיין להגיש בקשה לוויזה דרך השגרירות בירושלים ובתל אביב.
כבר קבעתי תאריך לראיון לוויזה. לבטל?
הדבר החשוב שיש לזכור בהקשר הזה הוא שישראלים לא יוכלו להשתמש במערכת ה-ESTA כעת, אלא רק מאוחר יותר השנה. צירוף מדינה חדשה לתוכנית הפטור מוויזות לוקח זמן. זה אומר, שישראלים שצריכים לנסוע לארצות הברית בתקופה הקרובה יצטרכו עדיין להוציא אשרות כניסה. אנחנו נכריז בצורה פומבית על התאריך המדויק שממנו ישראליים יכולים להשתמש במערכת ה-ESTA עד 30 בנובמבר 2023.
המשמעות היא, שאם מתוכננת לכם נסיעה לארצות הברית ויש לכם תור במערכת לראיון לוויזה – אל תבטלו אותו מכמה כמה סיבות: ראשית, אין החזרים על דמי הטיפול בבקשות לוויזה, בלי קשר או תלות לסיבת הביטול. אי לכך, בבקשה אל תפנו לשגרירות או למערך זימון התורים לבקש החזר של אגרה זו.
מה עדיף: ויזת תייר או מהמערכת החדשה?
ויזות תייר מסוג B1/B2 נשארות בתוקף לעשר שנים – בעוד שאישור הנסיעה שמתקבל ממערכת ה-ESTA תקף ככלל רק לשנתיים. כמו כן, עם ויזת תייר מסוג B1/B2 ניתן לשהות בארצות הברית לתקופה של עד חצי שנה, בעוד שאישור הנסיעה של מערכת ה-ESTA מאפשר שהות של תשעים יום בלבד. כמו כן, נוסעים שמגיעים לארצות הברית עם ויזת תייר יכולים להאריך את שהותם או לשנות את מעמדם לקטגוריית ויזה אחרת – למשל, מוויזת תייר לוויזת סטודנט – אבל לא יכולים לעשות זאת אם הגיעו לארצות הברית על ESTA.
אפשר להוציא ויזת לימודים או עבודה מהמערכת החדשה?
"ישראלים שנוסעים לארצות הברית לשהות ארוכה, או למטרות כגון לימודים, עבודה או תוכניות חילופין תמיד יידרשו להוציא ויזה מותאמת. אי אפשר לנסוע לארצות הברית למטרות אלה תוך שימוש ב-ESTA. אם תנסו לעשות זאת, אתם עלולים להפוך למנועי כניסה לארצות הברית".
בנוגע למאות אלפי הישראלים המחזיקים באזרחות אמריקאית, האלט ציינה כי "אזרחים אמריקנים אינם יכולים להשתמש במערכת ה-ESTA כדי לנסוע לארצות הברית עם דרכונם הישראלי. על פי החוק האמריקני, אזרחים אמריקנים מחויבים להיכנס לארצות הברית ולצאת ממנה רק באמצעות דרכונם האמריקאי".
האלט הזהירה מפני אתרי דמה ומאכערים: "ארצה להזכיר לכולם להיזהר מנוכלויות. על אזרחים ישראליים להשתמש במערכת ESTA שנמצאת באתר האינטרנט הרשמי של מחלקת הגנת המולדת של ארצות הברית. אין צורך לשלם לכל צד שלישי לשם כך. זה אינו נדרש. ESTA היא מערכת קלה לתפעול".
בתשובה לשאלה, אמרה האלט כי ישראל עמדה בכל התנאים הנדרשים, כולל מתן הדדיות לפלסטינים נושאי דרכון אמריקני בכניסה לישראל ללא עיכוב. אמנם, פלסטינים עדיין אינם יכולים להיכנס לישראל באמצעות כלי רכב באמצעות המעברים היבשתיים, אבל זה אינו מעכב, "אנחנו מחויבים לטיפול שווה, הקמנו קבוצת עבודה עם נציגים משתי המדינות כדי לעבוד על פתרון".
עוד אמרה האלט כי הצטרפותה של ישראל לתכנית אינה סופו של תהליך אלא תחילתו של שתוף פעולה. "אנחנו עוקבים באופן מתמשך לוודא שעומדים בכל התנאים. יש מנגנונים של השעיה – עבור מדינות שאינן עומדות בתנאים".