"אנחנו מציינים היום רגע חשוב ומשמח עבור כל אזרחי ישראל. ישראל התקבלה לתוכנית הפטור מוויזה לארה"ב, סוף סוף אחרי הרבה שנים", אמר היום ראש הממשלה בנימין נתניהו.
"זה יחסוך לכם אזרחי ישראל הרבה זמן, הרבה טרחה והרבה כסף. מי שרוצה לבקר בארה"ב לא יצטרך עוד לחכות חודשים רק כדי לקבל תור. אנחנו עבדנו על כך שנים רבות, קרוב לעשור, ביתר שאת בשנה האחרונה שבה העברנו חקיקה ענפה בכנסת, חקיקה שאפשרה את הבסיס החוקי למהלך הזה. רק כ-40 ממדינות העולם פטורות מוויזה, וכעת גם ישראל הצטרפה לרשימה.
"ההחלטה הזאת היא עדות נוספת לקשרים החזקים בין ישראל לארה״ב. אני מבקש להביע את תודתנו העמוקה לנשיא ארה"ב ג׳ו ביידן על תמיכתו במהלך, מהלך שיחזק עוד יותר את הקשרים בין העמים. אני מבקש להודות גם למזכיר המדינה בלינקן על תפקידו החשוב בתהליך זה, לשר מיורקס ולשגריר לשעבר טום ניידס על מאמציו. תודות גם ליועץ לביטחון לאומי צחי הנגבי ולכל אלה שפעלו שנים רבות להביא להישג חשוב זה. ברכות חמות לכם אזרחי ישראל וטיסה נעימה", סיים נתניהו.
ההודעה הרשמית של מחלקת המדינה האמריקנית שבישרה היום על הכללת ישראל בתוכנית לפטור מהצורך באשרת כניסה, ויזה לארה"ב, מתארת כי מדובר בצעד "שמחזק עוד יותר את הקשרים הביטחוניים, הכלכליים והבין מדינתיים בין ארה"ב וישראל".
השר להגנת המולדת, אלחנדרו מיורקס, אמר כי "צירופה של ישראל לתוכנית הפטור מוויזה מהווה הכרה חשובה באינטרסים הביטחוניים המשותפים שלנו ובשיתוף הפעולה ההדוק בין שתי המדינות". הוא הוסיף כי הדבר "מייצג למעלה מעשור של עבודה ותיאום בין ארה"ב וישראל, ישפר את שיתוף הפעולה של שתי המדינות שלנו בנושאי סיכול טרור, אכיפת חוק ושאר סדרי העדיפויות המשותפים שלנו. כניסתה של ישראל לתוכנית הפטור מוויזה והדרישות המחמירות הכרוכות בה, יהפכו את שתי המדינות שלנו לבטוחות יותר".
Congratulations Israel for becoming part of the Visa Waiver Program! We are proud of this joint success, bringing the American and Israeli people even closer together. pic.twitter.com/loPRY7leh5
— Ambassador Jack Lew (@USAmbIsrael) September 27, 2023
מזכיר המדינה, אנתוני בלינקן אמר כי "כניסתה של ישראל לתוכנית הפטור מוויזה מהווה צעד קריטי קדימה בשותפות האסטרטגית שלנו עם ישראל, שתחזק עוד יותר את המעורבות ארוכת השנים בין אנשים, שיתוף פעולה כלכלי ותיאום ביטחוני בין שתי מדינותינו", הוא הזכיר גם את עקרון ההדדיות שהווה תנאי אמריקני, ואמר כי "הישג חשוב זה ישפר את חופש התנועה של אזרחי ארה"ב, כולל אלה המתגוררים בשטחים הפלסטיניים או הנוסעים אליהם ומהם".
בחודש פברואר האחרון, הוסר חסם מרכזי מדרכה של ישראל אל הפטור מאשרת כניסה לארה"ב, כאשר הוכרז כי עמדה בסף נתוני הסירוב לבקשות אשרה, והם היו נמוכים מרף שלושת האחוזים הנדרש בחוק האמריקני. זה קרה בין היתר בשל קמפיין הסברה שיזמה שרת הפנים הקודמת, איילת שקד, כמו גם הודות למגפת הקורונה, שהורידה את מספר הבקשות. את רתימתו של השר מיורקס לסוגיה עשו גלעד ארדן כשגריר ישראל בוושינגטון ובהמשך איילת שקד.
ישראל ביצעה בשנה החולפת שלושה תיקוני חקיקה כדי לעמוד בדרישות – הראשון: תיקון לחוק הכניסה לישראל, כלומר האפשרות לקבל את המידע הדרכוני מראש, כשהנוסע לישראל עדיין בחו"ל. כך ישראל יכולה לסרב לכניסת נוסע מסוים, עוד לפני שעלה על המטוס.
עו"ד גיל ברינגר, המשנה למנכ"ל רשות ההגירה והאוכלוסין לתפקידים מיוחדים שהופקד על ריכוז הנושא, תיאר כי מידע שמגיע אל ישראל אודות מי שנכנס אליה, הוא עניין שחשוב לאמריקנים, כי מדינות שמצטרפות לתוכנית הפטור, מקבלות את הסטנדרטיזציה האמריקנית של לוחמה בטרור, הלבנת הון, סחר בבני אדם ועוד.
החוק השני, נגע לאיסוף מידע יותר משמעותי על הבאים, מעבר למידע הדרכוני. החוק השלישי נגע לשיתוף מידע פלילי. במסגרתו ישראל וארה"ב קיבלו אפשרות לשאול עד 2,000 פעמים בשנה את המדינה השנייה לגבי התושב שנחת אצלן, האם הוא מוכר כמי שיש לגביו הרשעה פלילית חמורה. התשובה לשאילתות האלה תהיה בינארית – כן או לא. במידה וכן, האמריקנים מקבלים את האפשרות לעלות מול שוטר ישראלי ולשאול עוד שאלות לגבי העבר הפלילי של האדם שנחת אצלם ואותו מבקשים לבדוק. למשל, לפני כמה זמן נעברה העבירה, מה היה הרקע שלה, באלו נסיבות.
ברינגר מתאר כי בתחילת הדרך, ביקשו האמריקנים מספר גבוה יותר של שאילתות שיתאפשר להם. אולם לאחר דיונים, סוכם על אלף שאילתות בשנה מול סוכנות ה- FBI ועוד אלף מול משרד הומלנד סקיורטי שמקביל למשרד לביטחון פנים, ואותו דבר מהצד הישראלי.
הממונה הזמנית על שגרירות ארה"ב בישראל, סטפני האלט, השיבה היום לשאלה בנוגע לשמירה אמריקנית על פרטיות הנוסעים ואמרה כי נושא הפרטיות חשוב לאמריקנים והם יגנו עליו כפי שהגנו עד כה על המידע שנתנו מאות אלפי מבקשי הוויזות הישראלים בטפסי הבקשה שלהם.
שר החוץ אלי כהן אמר: "זה יום היסטורי עבור אזרחי מדינת ישראל. אחרי שנים של ניסיונות, ועבודה מאומצת בחודשים האחרונים כעת ניתן לברך על המוגמר. הצטרפות ישראל לתוכנית הפטור מוויזות לארה"ב תקל על הגעת תיירים ישראלים לארצות הברית, אשר לא יצטרכו לחכות לתור בשגרירות ארה"ב או בתור לראיון. תהליך קבלת הוויזה יהיה קל ויעיל. אני מבקש להודות לנשיא ארצות הברית ג'ו ביידן ולמזכיר המדינה ידידי אנתוני בלינקן על תמיכתם והובלתם למתן פטור מוויזות לישראלים, ולהביע הערכתי לשגריר ארה"ב היוצא טום ניידס על קידום הפרויקט במהלך כהונתו. בנוסף, אני רוצה להודות למנכ"ל משרד החוץ, רונן לוי (מעוז), לאנשי שגרירות ישראל בארה"ב ולעובדי משרד החוץ בירושלים על העבודה המאומצת שהובילה להישג הזה".