ישראל חתומה על אמנת ז'נבה ומחויבת לה (האמנה כוללת מתן טיפול רפואי לפצועים גם לחיילי האויב; בתביעה להתנהגות הוגנת עם שבויי מלחמה; ובחובה להגן על אזרחים בעת קרב). האם בעקבות המראות הקשים והטבח הנורא שהתבצע באזרחים חפים מפשע, ישראל יכולה להתעלם מהאמנה בבואה לתכנן תקיפה עתידית?
לדבריו של פרופ' יוג'ין קנטרוביץ', התשובה לכך היא "כן ולא. אי אפשר להתעלם מאמנת ז'נבה, בגלל שהצד השני מתעלם ממנה. היא עדיין תקפה. השאלה היא מה משמעותה של האמנה, בלחימה מול חמאס.
"באופן מסורתי, משפטנים ישראלים פירשו את האמנה בצורה הרבה יותר מחמירה מכשצריך, וודאי הרבה יותר חמורה ממדינות מערביות אחרות. הכלל הבסיסי הוא שמותר לפגוע במטרה צבאית גם אם במהלך התקיפה יפגעו אזרחים, כל עוד הפגיעה באזרחים פרופורציונלית למטרה הצבאית. מה שקרה בשבת האחרונה, משנה את הגדרת הפרופורציות, כי הוא המחיש את השינוי במידת האיום.
אם לפני כן, המחשבה הצבאית והמשפטית הייתה כי הנזק הצבאי הפוטנציאלי של חמאס הוא מוגבל יותר – ירי רקטות בעיקר, עכשיו מובן מה האיום של חמאס. הוא מסוגל לטבוח תושבי קיבוץ שלם. זקנים וילדים בביתם. מדובר על סכנת ג'נוסייד שישראל מתמודדת עמה, וזה משנה את הפרופורציות.
קודם לכן, לא היו זורקים פצצה אם ידעו שתפגע בעשרה אנשי חמאס, ובמאה אזרחים. היום הפרופורציות השתנו כי הסכנה השתנתה. זה לא אומר שמותר לתקוף אזרחים ישירות, אבל הנזק לאזרחים במסגרת תקיפה צבאית, יכול להיות הרבה יותר נרחב. נקודת המבט הנכונה היא כזו: אנחנו נלחמים לא בטרוריסטים אלא בנאצים, ולכן עלינו לחשוב על כך באותה הדרך בה נקטו ארה"ב ואנגליה כשהן נלחמו בנאצים. בבסיס המלחמה במלחמת העולם השנייה הייתה מחשבה שאי אפשר שלא לנצח את הנאצים, כי קיומם מהווה סכנה לעולם. כך גם כאן: הסכנה של חוסר ניצחון היא חוסר קיום".
זו טענה מתקבלת על הדעת, אבל האם היא קבילה בבית משפט?
"לאף בית משפט אין סמכות לדון בכך. בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג טוען שיש לו סמכות, אבל אין לו – כי חמאס אינו מדינה. אבל אומר גם זאת: מה הכי גרוע שבית משפט כזה יכול לעשות? עד היום, בית הדין בהאג הרשיע עשרה אנשים. הזמן הממוצע למשפט שם הוא 12 שנים. ולכן אין שום סיבה שפוליטיקאי כלשהו יתחשב בכך, ישנה את אופי התקיפה כך שיסכן חיי חיילים, בגלל חשש כלשהוא מבית המשפט בהאג. זה בכלל לא שיקול שצריך לעבור בראשם של מקבלי ההחלטות, בכל הנוגע לתקיפת עזה.
"אמנת ז'נבה נוגעת למלחמה בצבא אחר. הכללים שלקחנו על עצמנו לא היו נחוצים גם קודם מבחינה משפטית, ואין בהם צורך עכשיו. יש טענות מגורמי משפט בינלאומיים שאסור לנו להרעיב את עזה. זה נכון שלפי אמנת ז'נבה אסור להרעיב אוכלוסייה אזרחית כצעד מלחמתי. אבל כאן המצב הפוך. מותר להרעיב כוח צבאי, גם אם יש אזרחים שנפגעים", אומר קנטורוביץ'.