6 מחבלים שנעצרו על ידי שוטרים וכוחות הביטחון במהלך מתקפת הטרור הרצחנית ביישובי הדרום הובאו בשיחת אינטרנטית הבוקר לדיון בהארכת מעצרם בפני שופט בבית משפט השלום בפתח תקווה. במשטרה זעמו על כך שחלק מהמחבלים זוכים להליך פלילי משל נעצרו על ביצוע עבירה על החוק והיחס אליהם כאל חשודים בפלילים ולא כאל רבי מרצחים שהובילו מתקפת טרור.
אמש הובא מחבל אשר מיוחסים לו 30 מקרי רצח קשים ביישובי הדרום. כלל דיוני הארכות המעצר מתבצעות בשיחת וידאו, ללא הגעת העצורים לאולם.
נציין כי בית המשפט האריך את מעצרם של החשודים ב-13 ימים, אז ככל הנראה המשטרה תבקש להאריך את מעצרם שוב, אך בצמרת המשטרה נמתחה ביקורת על כך שמחבלים שנעצרו באירועים מובאים להארכות מעצר.
על פי הפרסום של אלי סניור בחדשות 13 אמש, בכיר במשטרה אמר "איך אני יכול להביא להארכת מעצר כשמחבל שמספר איך הוא הוציא אנשים מהבתים וטבח בהם? אנחנו צריכים לדאוג לו לאוכל ולטפל בו? זה ביזיון, המדינה פשטה את הרגל".
נציין כי כאשר עוצרים חשוד בעבירות של טרור ניתן להעבירו לשני אפיקים – הליך מנהלי, בידי שב"כ, או הליך פלילי בהובלת המשטרה.
כעת הוחלט להעביר חלק מהעצורים לידי המשטרה לקיים מולם הליך פלילי, ובידי שב"כ להשאיר את העצורים המנהליים. על פי הדיווח מי שנותרו בידי שב"כ הם מובילי המתקפה, ואצל המשטרה נותרו המרצחים הזוטרים שרק הצטרפו למסע הרצח אך לא הובילו אותו.
במערכת המשפט שורר בלבול בכל הנוגע לשאלת תיקי המעצרים של המחבלים. המעמד המשפטי שלהם הוא "לוחם בלתי-חוקי" משום שמי שנתפס, נשפט בבית דין צבאי. מצד שני, בוצעה חדירה לישראל והמעצר בוצע בשטח ישראל ולא מחוץ לגבולות המדינה ועל כן על פי החוק הוא נחשב למעצר פלילי.
בשב"כ עושים הבחנה בין מחבלים שיישארו בחזקתם לבין אלה שמועברים למשטרה.
נציין כי כבר ביום ראשון התקינה הממשלה תקנות שעת חירום שנוסחו במשרד המשפטים, המאפשרות לבצע את דיוני הארכת המעצר הדרושים כעת בהיוועדות חזותית, מבלי להביאם לאולם הדיונים שכן אין להפגישם עם עורכי דין והם עצורים בבידוד, אך למרות זאת באם יבקשו הם זכאים על פי החוק לייצוג משפטי.
בתוך כך הסניגוריה הציבורית הארצית בשלב זה לא קיבלה אף בקשה לייצוג המחבלים, שסירבו לקבל ייצוג משפטי מכל גורם ישראלי.
בכל מקרה, על אף הבלבול הזמני בסטטוס המעצר – משפטיהם של המחבלים יהיו מול בית דין צבאי שם ישפטו כנאשמים בטרור.