לאורך שעות היום בשבוע האחרון, מתזזים עשרות מתנדבים חרדים במשרדים ברחוב כנפי נשרים בירושלים, משם הם מנהלים את החמ"ל החרדי שמסייע גם ללוחמים בחזית וגם למשפחות השכול שיקיריהן נרצחו השבוע בדרום.
החמ"ל מרכז עשרות ארגונים חרדים ויוזמות פרטיות, שביקשו לשלוח מזון, אוכל מבושל, ממתקים ומוצרי היגיינה ללוחמים ולמפוני הדרום, שהגיעו למלונות בירושלים, ים המלח ומקומות נוספים, ואף מגייס צעירים חרדים לסייע בחפירת קברים לחללים, סיוע בארגון ההלוויות, ניחום אבלים ועוד.
מי שהקימה את החמ"ל ועומדת בראשו היא ד"ר נחומי יפה, חוקרת חרדים מבית הספר למדיניות ציבורית באוניברסיטת תל אביב.
"עשר דקות לאחר שיצאה השבת", מספרת ד"ר יפה, "הרמתי טלפון לחברה אחת, ואז דיברתי עם עוד חברה ועוד אחת, ושעה לאחר השבת כבר היתה לנו קבוצת וואטסאפ מתפקדת. חילקנו משימות קבענו יעדים מה אנחנו רוצות לעשות, ולמחרת ב-10 בבוקר נפגשנו".
לצורך הקמת החמ"ל וההגעה לציבור, השתמשה יפה בנתונים שכבר היו לה, במסגרת עבודתה כמנהלת מכון סקרים במגזר החרדי. "את המכון הקמנו אסטרטגית לקראת 2050, אז החברה החרדית בישראל תהיה במספרים גדולים הרבה יותר. תפקידי במכון הוא ניהול הדאטה והמערכות. כך שהיו לי כעת תשתיות נרחבות להשתמש בהן כדי להגיע לציבור ולמתנדבים פוטנציאליים".

ליוזמה שלה הצטרפו גם האתר החרדי "כיכר השבת", שפרסם אצלו את החמ"ל וגייס מתנדבים רבים, וכן ארגון הג'וינט. "אנחנו יושבים ביחד בכל יום מתחילת השבוע, לתכנן את הימים הקרובים, מה צריך בכל רגע לעשות. בכל יום חשבנו מה עושים מחר. למשל, ביום ראשון הבנו שמיום שני יתחיל סיפור ההלוויות, כי ידענו שיש בעיה של זיהוי ומיפוי. אז ביום ראשון עסקנו עדיין רק בגיוס מזון ומוצרים היגיינים ללוחמים בדרום. אחרי זה עבדנו על כניסה למערך הלאומי-חירומי, סידור של חרדים שייכנסו ויעזרו בכל מיני דברים במשק, שמחר-מחרתיים כולם יבינו שיש בהם בעיה. אנחנו עדיין מקבלים פניות לשליחת אוכל ומוצרים ללוחמים בדרום, אבל כבר פחות. כעת פונים אלינו שנשלח אוכל ל'שבעה' אצל משפחות שונות".

ד"ר יפה אומרת כי "אנחנו יודעים למפות מה צריך בעוד יומיים-שלושה ולעבוד על כך כבר כעת, מנסים להתגלגל לפי הצרכים, ובמקביל גם לתכלל את כל היוזמות. יש מערך אוכל ומתנדבים לשילוח החבילות, וגם מערך לוויות וסיוע בשבעה. זה מאד מורכב וכל דבר מחולק לאזורים. הדבר הבא שאנחנו עוסקים בו כעת הוא הכניסה למערך הלאומי והקמה של סוג של משמר חרדי, הכנסתם של מתנדבים חרדיים למשמר עירוני ודברים מהסוג הזה".
אלפי חרדים, לדבריה, התגייסו להתנדבות במסגרת הפעילות שהחמ"ל מנהל. "יש לי טבלאות אקסל מסודרות עם כל היוזמות והמתנדבים". ברמה הניהולית, מאה איש מנהלים את היוזמות הרבות השונות, לפי הצרכים.
ד"ר יפה: "עד עכשיו ישבנו בכמה משרדים ברחוב כנפי נשרים בירושלים, וכעת אנחנו עוברים לחמ"ל אחד גדול ברחוב הצבי. כעת עובדים שם על תשתיות, קווי טלפון ומשאבים. כאן היה חדר ישיבות נח, ולכן יכולתי מהר להתארגן על החמ"ל, אבל בשלב הזה אנחנו צריכים מקום גדול שיתאים לנהל את כלל הפעילויות".
מי המתנדבים?
"חרדים מכל הסוגים, ליטאים, חסידים, ספרדים, אנשים מאד שמרניים וגם מאד מודרניים. אפשר לאפיין שבין המתנדבים הרבים שהתנדבו לבשל ולשלוח אוכל, יש גם חרדים הכי שמרנים שמבשלים ומביאים לנקודות האיסוף, שגם הן מנוהלות גם על ידי משפחות שמרניות בערים החרדיות. לנסוע רחוק הם פחות ייסעו, ולצרכים האלה אתה רואה יותר חרדים מודרניים שמתנדבים. אבל ככלל, ההתנדבות היא מכל שדרת החברה החרדית".
איך התגובות?
"אנשים כל כך רוצים איכשהו לעזור, איכשהו לתרום ולתת, להניח פלסטר על הלב של התושבים. אנשים בצער מאד גדול ורוצים לתת מעצמם. וגם מהצד השני, החיילים מבסוטים, מתרגשים, אומרים תודה ומאד שמחים".
ההלוויות של הנרצחים והחללים, אומרת ד"ר יפה, מנוהלות בצורה מיטבית על ידי המועצות הדתיות והצבא – במקרה של חיילים שנפלו – אבל החרדים מתנדבים להגיע להלוויות ולשבעה, לעזור. "זה משפיע על אנשים שהמתנדבים שלנו מגיעים אליהם. הם רואים את הציבור הזה בפעם הראשונה בעיניים, לא בעיתונים עם האידיאולוגיה משלהם".
לצורך העזרה בחיבור בין הארגונים השונים, מספרת יפה, "הכנסנו אנשים מאד מקצועיים, ביניהם מנכ"לים לשעבר של משרדי ממשלה, והם יוצרים את החיבורים. יש לנו קשר מאד קרוב ל'מעוז', שמרושתת גם בארגוני מגזר שלישי, ויש לנו דרכה קווים לתוך החברה הישראלית. ראינו השבוע רגעים מרגשים מאד".