בזמן שהמחאה נגד חוק הלאום הגיעה לכיכר רבין, נראה כי הסיכויים לתקן את החוק בקדנציה הנוכחית כמעט אפסיים. בליכוד ממשיכים לעמוד בתקיפות מאחורי החוק, בזמן שבמפלגות הקואליציה כמו 'ישראל ביתנו', 'הבית היהודי' ו'כולנו' טוענים כי נפלו פגמים בהליך החקיקה. יו"ר סיעת כולנו ח"כ רועי פולקמן, שהיה חבר בוועדת חוק הלאום, אמר היום (יום א') בראיון לאתר "מקור ראשון" כי גם אם הפגיעה במיעוטים בחוק היא סמלית ולא מהותית, המחאה לגיטימית ובמפלגה כבר הזהירו מראש במהלך החקיקה מפני הבאות.
"כל הדברים האלו נאמרו לפני גם בדיונים פנימיים וגם בדיונים על החוק בוועדה. צריך להגיד שהמחאה הזו לגיטימית ומותר לאזרחים לצאת ולמחות, ולדרוזים בוודאי שכואב כאן", אמר פולקמן והפנה אצבע מאשימה כלפי ראש הממשלה. "הדברים האלה נאמרו לפני על ידינו ועל ידי ישראל ביתנו והצענו נוסחים שהיו מונעים את זה. אבל זו הייתה התעקשות חד משמעית, אך ורק, של ראש הממשלה שרצה להביא נוסח שיהיה בו מרכיב לעומתי למיעוטים".

מול הליכוד שביקשה על ידי חוק הלאום לסמן את ההישג הקואליציוני שלה, מבהיר פולקמן, לא היה מקום ליותר מדי התנגדויות. לדבריו למרות שבכולנו תמכו בחוק בניגוד למפלגות אחרות בקואליציה הם ביקשו להעביר את חוק הלאום המגדיר את מעמדה של ישראל כמדינה יהודית "בצורה יותר ממלכתית, שלא תפגע במיעוטים". לדוגמה הוא מביא את סעיף השפה בחוק הלאום.
"אמרתי את זה גם לפרוטוקול, כשאתה רוצה לחזק את מעמדך אתה לא צריך להחליש את האחר. הצענו להגדיר את העברית כשפת המדינה ואת הערבית להשאיר כשפה רשמית. כל סיעות הקואליציה תמכו בזה, למעט הליכוד, מהסיבה שהם רצו לייצר את העימותים מהסוג שרואים עכשיו".
אבל האם חוק הלאום במתכונתו הנוכחית פוגע בזכויות של הדרוזים?
"יש הגזמה באמירה שנפגעות זכויות, כי במובן המהותי לא נפגעות זכויות. האמירות שנאמרות בעיקר במחנה השמאלי הן לא נכונות. אני מפריד בין סמליות לבין מהות, במהות הוא לא פוגע בזכויות אזרח במדינת ישראל כי הוא חלק מחוקה ולא עומד לבד אלא לצד חוקי זכויות פרט".
אז יש מקום לתקן אותו?
"היה ראוי להוסיף ש'המדינה תקיים שוויון זכויות מלא לאזרחיה'. הדבר הזה לא נותן פתח לפרשנות שלא קיימת בבית המשפט וזה היה מונע את הבעיות עם המיעוטים, בוודאי עם אלו שמשרתים את מדינת ישראל. את שואלת אותי אם הוא פוגע בזכויות אזרח אז גם לא ולכן זה לא אקוטי. כמפלגה לאומית אנחנו תומכים בחוק הלאום".

במצב שבו אנחנו נמצאים היום, האם הקואליציה צריכה לתקן או לחוקק חוק אחר?
"כרגע אני לא רואה איך בכנסת ה-20 מישהו עוד יפתח את חוק הלאום, זה לא ריאלי. החוק נמצא ולא פוגע בזכויות אזרח. אבל יש מקום ציבורי לדבר על איך עושים אותו בצורה ממלכתית, והיה מקום לפעול בחוק הזה בצורה ממלכתית יותר".
יו"ר המפלגה שלך אמר שהחוק נחקק בפזיזות, ישבת בעשרות דיונים, הייתה שם פזיזות?
"המילה פזיזות נכונה במובן הזה שהסיכומים עם רוב סיעות הקואליציה, ואנחנו היינו חריגים כי תמכנו בחוק ובקידומו, היו שאחרי קריאה ראשונה החוק לא יקודם. ורק שלושה שבועות לתום המושב החליטו לעשות בליץ ולסיים אותו בקריאה שנייה ושלישית. לכן בלא מעט סוגיות היה לחץ מאוד גדול והחוק הזה נדחף להעביר אותו. ברור היה לי שהגורמים שהיו מעורבים בחקיקתו, הנושא של ממלכתיות לא היה לנגד עיניהם. היה ניתן להעביר את זה בלי לפגוע את הפגיעה הזו בדרוזים ובטח לא במי שמסכן ומקריב את חייו למען מדינת ישראל".
לסיום יוצא יו"ר סיעת כולנו נגד הטענות כי המחאה מונעת אך ורק על ידי ארגוני שמאל הרוצים בהפלת הממשלה. "בכל מחאה יש אינטרסים אבל אי אפשר שכל דבר שלא אוהבים אומרים שזה ממומן ופוליטי. זו גישה מאוד צינית להסתכלות על חברה אזרחית. יש פה כאב אמיתי ואנחנו צריכים לגלות רגישות למיעוטים ובטח ובטח למיעוטים שקשרו את גורלם בגורלנו, וזה לא נעשה עכשיו ולא נעשה לפני החקיקה וחבל. המילה ממלכתיות לא חזקה בקרב גורמים במחנה הלאומי וזה צריך להשתנות. אני חלק ממפלגה שהיא לאומית ולא דורסנית".
מהליכוד נמסר בתגובה: "חוק הלאום חיוני להבטחת עתידה של ישראל כמדינת הלאום של העם היהודי. הוא לא פוגע כהוא זה בזכויותיו של אף אזרח במדינה. פולקמן יכול היה להשתתף בעשרות שעות של דיונים מעמיקים על החוק בטרם הצביע בעדו. אם הצביע בעד ולא קרא על מה, הדבר בעיקר מעיד על חוסר רצינות מופגן מטעמו".