תשעה ימים לאחר תחילת המלחמה שהובילו כיתות הכוננות בעוטף עזה, בוועדה לביטחון לאומי נערך דיון על מוכנות כיתות הכוננות בשאר הארץ, בדגש על יישובים צמודי גדר, ביהודה ושמרון ובערים המעורבות.
נציג פיקוד העורף עדכן כי ב-48 שעות האחרונות, מבין 198 יישובים בהם עלו דרישות לנשקים, 110 אנשים כבר עברו את כל התהליך. "יש פה בשורה גדולה. הם מקבלים נשקים ארוכים, הופכים למגויסים בצו 8. פיקוד העורף נכנסים כדי לגייס ולהשלים כיתות כוננות". הוא התייחס לנעשה ביישובים המאויימים ביו"ש, צפון ודרום והסביר כי, "יש מעל 9,000 נשקים שחולקו השבוע, ותגיע פעימה נוספת של נשקים". ניצב משנה אפי פרץ, רמ"ח יישובים, ציין כי 12 איש נמצאים בצוות כיתת כוננות בממוצע. "ביישובים חזקים וטובים יש יותר מ-12. היישובים בעוטף נמצאים עם יותר כלים ואנשים".
"מה ששמענו פה מעודד ואפקטיבי, אבל זה קורה רק במגזר הכפרי, וזה מדאיג מאוד", אמר בתגובה ח"כ מיכאל ביטון, תושב ירוחם. "האם לא מגיע לאופקים שתקום שם מיידית כיתת כוננות? האם לא מגיע לבאר שבע שיקומו שם שבע כיתות כוננות? צריך תוך שבוע ביישובי צפון, דרום, עוטף, קו התפר ויו"ש כיתות כוננות. תעתיקו את זה לשלומי, לקרית שמונה. בשלומי לא יהיו ארבע כיתות כוננות? בקריית שמונה לא יהיה תוך שבוע ארבע כיתות כוננות? מחבלי חיזבאללה כבר טיילו במרכז המסחרי". הוא סיפר כי סורב על ידי המשטרה לקבל נשק. "בירוחם אנחנו עושים שמירות בהתנדבות, מצאנו אקדחים, ביקשתי לקבל נשק מהמשטרה, אני, רב סרן במילואים, מפקד צוות בסיירת, מ"פ בבה"ד 1, לא נתנו לי נשק. השגנו 5 נשקים, ולא ניתן להעביר אותם בין אנשים".

ח"כ שמחה רוטמן ציין את סיוע כיתות הכוננות בשומר חומות וציין כי, "יש מוכנות קהילתית שמשלבת כוחות". בנוסף העלה את הצורך "לייצר אימונים מהירים, בעיקר ליישובים חרדים". לדבריו, "אין תחליף לקהילות המקומיות, לכיתת כוננות או משמר אזרחי ולערנות הקהילתית. צריך לפתור זאת בין הקהילה, תחנת המשטרה וכיתות הכוננות".
ניצב משנה אבשלום אלמליח, ראש מחלקת מתנדבים במשטרה, סיפר כי, "מיד אחרי האירוע התכנסנו וחשבנו איך לקצר הליכים, כדי להביא את הבשורה לכל יישוב ויישוב. כשאני מדבר על תווך עירוני, מועצות מקומיות, חילקנו את הארץ לתאי שטח והתחלנו בהליך מזורז. אנחנו נעשה חיול מהיר, מה שיכל לקחת חודשיים, לוקח עכשיו 48 שעות, דרך היחידה לביטחון שדה שצריכה לאשר אותם".
איתי, יו"ר איגוד הרבש"צים הארצי, שיתף מהימים האחרונים כי, "ביחד עם כיתות כוננות עברנו ימים מאד קשים". הוא קרא לוועדה ולחברי הכנסת לקדם את חוק רכזי ביטחון שותף לאומי. "להסדיר אחת ולתמיד את כיתות הכוננות ורכזי הביטחון, ושיהיה ראש ארצי אחד. זה היה מונע מאיתנו עכשיו המון סיבוכים וחלוקה בין הגזרות והגורמים. שתהיה אחדות לאומית למען ביטחון התושבים שלנו".

גם ראש מועצת מרחבים סיפר, "המחבלים הגיעו אלינו, טבחו באזרחים שלנו שהלכו בשבילי הליכה ונכנסו לאופקים. שלושה ימים אני מתחנן לצבא להביא לנו נשקים ארוכים, קבלנו שלושה לשלושה יישובים. אחרי עוד שלושה ימים, הביאו לנו עוד שלושה. אתמול המשטרה חילקה עוד ארבעה נשקים, כדי שיהיו סך הכל עשרה בכל יישוב. בוא נלמד מזה קדימה, צריך בכל יישוב כיתות כוננות מאובזרות עם אפודים ונשקים כמו שצריך. אנחנו מבינים כי אין מי שיגן עלינו. אנחנו לא נפקיר את התושבים שלנו. עדיף שנעשה את זה דרך הצבא והמשטרה, ולא שהרשות היא זו שתקנה".
עקיבא כהן, מנכ"ל תנועת "ערי ישראל", אשר הוקמה לאחר מבצע "שומר החומות", מספר כי "מאז פרוץ המלחמה שידכנו עשרות חמושים באקדחים למקומות מאויימים דרך החמ"ל האזרחי. אנשים נושאי נשק ברישיון שיתנדבו בתיאום עם המשטרה". כהן גם מרחיב ומציע לגייס כוח אדם נוסף: "אפשר למפות מקום מגורים של אדם, האם הוא גוייס ולקרוא להם להצטרף למערך ולהיות מכפיל כוח כיתת כוננות. יש גם צורך בהקמת חמ"לים אזרחיים, להיעזר בכוחות המקומיים, במודיעין, תצפיות וכוחות רפואה. אנשים שיכולים להסתובב ולמסור מידע לשכנים שלהם".
ניצב אבשלום פלד, סמנכ"ל משטרת ישראל שנכח בדיון, סיכם כי "יש כאן אירוע משנה מציאות שסדק את תחושת הביטחון של האזרחים, וזה הדבר שאנחנו אמונים עליו, לתת תחושת ביטחון לאזרחים.
מיד כשזה קרה, זימן אותנו השר, דפק על השולחן ואמר שהכי חשוב זה כיתות הכוננות, ומאז אנחנו מתקדמים בזה. אנחנו רוצים מכפילי כוח בתווך העירוני. אנחנו במאמצים אדירים ועם יד על הלב, זה אתגר. צריך לעבוד קשה בתווך שנתנו לעצמנו, תוך 6 שבועות לעמוד בזה. אנחנו מקצרים תהליכים בצורה דרמטית, בכך שאנו נותנים אישורים בתוך 48 שעות במקום חודשיים – שלושה. על היוזמות האזרחיות העיר כי הן: "חייבות להיכנס תחת המשטרה. חלק מהפרישה שלנו בערים ובשכונות, היא על בסיס קהילות מקומיות. זה הכיוון". לגבי מגזר חרדי הוסיף כי, "זה אחד היעדים החשובים שלנו. הוא כנראה מגזר יותר פגיע כי פחות אנשים בו נושאים נשק אישי".