מטה המשפחות להחזרת החטופים והנעדרים מפרסם חוות דעת של עשרות מומחים למשפט בינלאומי מהארץ ומחו״ל, שקבעו כי חמאס ביצע פשעים נגד האנושות ופשעי מלחמה.
כן צוין בחוות הדעת: "בנסיבות הענין סביר מאוד להניח שמעשי החמאס עולים גם כדי פשע מלחמה של רצח עם". על חוות הדעת חתומים מומחים בכירים מהאוניברסיטאות החשובות בעולם – ביניהן אוקספורד, הארווארד, קינגס קולג' ואוניברסיטת קולומביה, וכן בכירי המשפטנים הבינלאומיים בישראל. בחוות הדעת נאמר, בין היתר, כי "לקיחת בני ערובה מוגדרת כפשע מלחמה" וכי "ע"פ כללי המשפט הבינלאומי, חמאס חייב לספק מידע על החטופים לרבות מידע על מצבם הרפואי".
בין החותמים על חוות הדעת פרופ׳ ארווין קוטלר, שר המשפטים הקנדי לשעבר, פרופ׳ לואיס מורנו אוקמפו, אוניברסיטת סאו פאולו, לשעבר תובע בבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג ועוד. מהמטה נמסר כי בשלב זה מדובר ברשימת חותמים ראשונה בלבד, ובימים הקרובים עתידים להצטרף לרשימת החותמים הארוכה מומחים נוספים.
מי שהובילו את המהלך הם היועצים המשפטיים של מטה המשפחות להחזרת החטופים והנעדרים, עו"ד רז נזרי ועו"ד דן אלדד.
בתך כך, הקליניקה לזכויות אדם בינלאומיות באוניברסיטה העברית פנתה לאו"ם בנוגע לחטופים. הקליניקה במרכז לחינוך משפטי קליני באוניברסיטה העברית בירושלים הגישה פנייה דחופה לקבוצת העבודה של האו"ם בנושא היעלמויות כפויות, הפועלת תחת מועצת האו"ם לזכויות אדם, בבקשה כי זאת תפעל בדחיפות להשגת מידע על החטופים והנעדרים שנחטפו על ידי חמאס ותקדם מאמצים לשחרורם בשלום. נציין כי המועצה לזכויות אדם נוקטת לרוב בקו מוטה ומפלה לרעה כנגד ישראל.
הפנייה לקבוצת העבודה נעשתה בשיתוף ובשם מטה משפחות החטופים והנעדרים. על מכתב הפנייה חתומה עו"ד ד"ר שירן רייכנברג, המנהלת המקצועית של המרכז לחינוך משפטי קליני בפקולטה למשפטים של האוניברסיטה העברית.
במכתב פורטו סדר האירועים הקשים שהחלו בשעות הבוקר המוקדמות של שבת שעברה, ואחריות חמאס לזוועות שהתגלו לאחר מכן. בנוגע לחטופים ולנעדרים נכתב כי "מוערך כי יש ברצועת עזה כ-150 חטופים בידי חמאס וארגונים הקשורים בו. ביניהם, קבוצות הזכאיות להגנה מיוחדת על פי המשפט הבינלאומי, כגון ילדים, נשים, קשישים ואנשים עם מוגבלות".
במכתב כלולה גם בקשה להניע לפעולה את הרשות הפלסטינית אשר אף אם היא אינה בעלת השליטה האפקטיבית בשטח, עליה "לעשות כל שביכולתה לעצור את הפרות זכויות האדם החמורות על ידי חמאס וקבוצות חמושות אחרות בעזה". בסיום מכתב הפנייה נדרש מקבוצת העבודה "לפעול על פי המנדט שניתן לה, באופן דחוף, מול חמאס, על מנת שאלה יגלו את מצבם ומיקומם של כלל השבויים המוחזקים על ידי הארגון, או ארגונים נוספים בעזה".
עו"ד ד"ר שירן רייכנברג, המנהלת המקצועית של המרכז לחינוך משפטי קליני בפקולטה למשפטים של האוניברסיטה העברית ציינה כי "לצערי זהו לא המקרה הראשון בו אנחנו מסייעים למשפחות של חטופים ונעדרים ישראלים. היה ברור לנו כי במצב האירועים הנוכחי, בו כמות בלתי נתפסת של ילדים, נשים וקשישים נחטפו לעזה, לא נוכל לעמוד מנגד ונרתום את היכולת והמומחיות המשפטית שלנו לסייע ככל שניתן." היא סיפרה עוד כי "אנחנו נמשיך בעבודה בשיתוף מטה משפחות החטופים והנעדרים, במטרה לקבל מידע כלשהו על מצבם ומיקומם כמו שנדרש על ידי המשפט הבינלאומי, לשחרורם המיידי וחזרתם המהירה לחיק משפחותיהם המחכות להם כאן".