שבוע לאחר פרוץ המלחמה בדרום משרד הביטחון השלים את פינוי התושבים בעוטף עזה ובערים נוספות בדרום ונערך לתרחיש דומה בגזרת הצפון אם תיפתח מלחמה מול חיזבאללה.
בתדרוך לכתבים צבאיים אמר בצהרים יורם לרדו, ראש רשות החירום הלאומית במשרד הביטחון כי מדינת ישראל מחויבת לתושביה ותיתן ככל שיידרש: "כפי שאתם יודעים ביום שבת ומיד כששככו הקרבות התחלנו בתהליך מבצעי על פי המלצת הצבא ואישור דרג מדיני של פינוי התושבים מ-25 ישובים של עוטף עזה בטווח 0-4 קילומטר"
"התכנית הזו נקראת "מרחק בטוח", אורמ לרדו, "וזו תכנית אופרטיבית שנועדה בדיוק לצורך התכלית הזאת – פינוי מבצעי של אזרחים מתוך מרחב לחימה כשהוא היה עדיין פעיל ולא מטוהר. תוך כ-24 שעות השלמנו את הפינוי וכ-13,000 איש מתוך 25 הישובים האלה פונו ל-31 מלונות ברחבי הארץ. האוכלוסייה הזו היא אוכלוסייה בטיפול מלא של המדינה, בכל מלון שכזה יש נציגות של קצונה בכירה ויש מפקדת שליטה שהוקמה בפיקוד העורף והוא למעשה מנטר על בסיס יומי את מה שקורה במלונות האלה בדגש הימצאותם של כל הגורמים המטפלים ועל כך שלא חסר דבר לתושבים במלונות האלה. האוכלוסייה הזו תשהה כמובן במלונות ככל שיידרש".

בנוסף, אומרים במשרד הביטחון, כי חלק מהתושבים יקבלו מענה במסגרת מנהלות השיקום והאחרונים שידרשו לא להתפנות יופנו לפתרונות אחרים כגון קהילה מארחת קהילה. אבל, הדגישו במשרד הביטחון, זו אוכלוסייה שהיא באחריות המדינה מקצה לקצה לכל זמן שידרש עד החזרתם בסופו של דבר ליישובי עוטף עזה.
לא רק תושבי העוטף צמודי הגדר קיבלו מענה אלא גם תושבי שדרות: "במקביל, הפעלנו תכניות התרעננות (משב רוח) שהופעלה בשדרות" אומר לרדו. "התחלנו בסוף השבוע שעבר והמשכנו היום. לא פינוי – התרעננות, כל אזרח שרוצה, יכול להגיע לבתי מלון שהרשות המקומית מנחה אותו עצמאית או בהסעות. התכנית הזו כרגע משולמת שבוע קדימה ובהתאם להערכת המצב אנחנו נמליץ אם להמשיך ולהאריך אותה או חלק ממנה".
האוכלוסייה השלישית גם היא זכתה להתרעננות במימון המדינה היא אוכלוסיית 4-7 ק"מ ומועצות אזוריות של עוטף עזה. מדובר באוכלוסייה של 23,000 אנשים וגם הם מסוף השבוע שעבר באותו הנוהל. הנוהל הזה שנקרא "משב רוח" מופעל כבר פעם רביעית עם אותן מועצות, אותם אנשים הופנו ע"י המועצות שלהם לבתי מלון עם הסכמים שנעשו מבעוד מועד והם בסטטוס של מתרעננים. נכון לעכשיו, במסגרת תוכניות הפינוי וההתרעננות, 60 אלף איש תושבי שדרות, 0-4, 4-7, נמצאים בבתי מלון במימון מלא של המדינה.
לשאלת כתבים על העלויות של התכניות שהופעלו עד עכשיו, ענה לרדו כי לטיפול בתושבים של הישובים 0-4 ק״מ מהגבול. שוריינו כרגע 134 מיליון שח וימשיך המימון עד פתרון הקבע, לשדרות- כרגע הוקצו 70 מיליון שקלים כדי לרענן את 30,000 התושבים ולעוטף 4-7 ק״מ מהגבול- הוקצו כרגע 40 מיליון שקלים כדי לדאוג לרענון התושבים שבוע קדימה מיום ראשון.
על הפרק נמצאת גם העיר אשקלון בדגש על האוכלוסייה ללא מיגון המונה כ-22,000 איש, ועוד 3000 איש שהם חסרי עורף משפחתי. הטיפול באשקלון הוא כרגע בתהליך של אישור החלטת ממשלה וגם כאן יוקצו משאבים על מנת לאפשר לעיריית אשקלון לרענן את האנשים האלה.
באזור הצפון הסיפור יותר מאתגר "אנחנו עם קשר עין למרחב הצפוני, יש לנו בדיוק את אותה התכנית של פינוי- "מרחק בטוח צפון" וגם היא תכנית מסודרת ומתואמת לפינוי מרחב הצפון 0-5 והעיר קריית שמונה במידה והצבא ימליץ על כך" אומר לרדו. "התכנית הזו כרגע לא מופעלת. אנחנו במוכנות מלאה להפעיל אותה ובמידה ונידרש. בשונה מהתכנית הדרומית, בגלל ההיקף המאוד נרחב של האזרחים (פוטנציאל של כ-70,000 איש), התכנית הזו היא תכנית מבצעית שלוקחת את האנשים לבתי ספר במרחבי הארץ, והשאיפה היא מהר ככל האפשר להפנות אותם לבתי מלון".