הדיון הציבורי סביב 'חוק הלאום' והזעם של רבים מבני העדה הדרוזית מסרבים לדעוך. ההפגנה הגדולה שבה השתתפו עשרות אלפים, שאותה ארגן מטה המאבק הדרוזי בסיוע של ארגונים בעלי אוריינטציה שמאלית, הממומנים על ידי ארגוני הקרן החדשה לישראל, מציבה שוב בסימן שאלה את מניעי המאבק הנוכחי והסיכויים לשינוי ולהידברות סביב החוק.
מאות מכוניות, רכבי טרנזיט ואוטובוסים עמוסים בבני העדה יצאו בשבת מכפרי הגליל לעבר כיכר רבין, כדי למחות על החוק ולדרוש שוויון. בין אלו שלא היו מוכנים לקחת חלק בהפגנה היה גם חוסיין חלבי מהיישוב דליית א-כרמל הסמוך לחיפה. בשיחה עם 'מקור ראשון' אמר חלבי: "אני חושב שהם הגזימו לגמרי ולכן לא הייתי בהפגנה ולא השתתפתי בה. אנחנו עם המדינה ועם העם היהודי ומה שנעשה עד עכשיו במאבק היה בסדר, אבל אסור לחרוג כי השמאל מנסה לסכסך בין העדה ולנצל את המצב הפוליטי". חלבי סיפר כי הוא עקב אחרי ההפגנה והנאומים שנישאו בה מביתו שבכרמל. "זו הייתה הפגנת זעם שלא תישא פרי. לא ככה היה צריך לעשות את זה כי ניצלו אותנו. זה זעם מיותר ומנצלים אותו אנשים פוליטיים. זו דעתי האישית", הוא טוען.


חלבי טוען כי חוק הלאום צריך לעבור תיקון. "זה חוק של העם היהודי, שהביא דמוקרטיה לישראל והתקדמות והביא את המדינה למה שנמצאת עכשיו. אנחנו שותפים לגורל של המדינה וצריך להוסיף תיקון קטן שידגיש את הקשר שלנו לעם היהודי וזהו". לדבריו, הוא מאמין כי דעתו דומה לדעת ראשי הנהגת הדרוזים, בהם מנהיגה הרוחני השייח מואפק טריף. "לכל אחד בעדה יש זעם על משהו, אני בתוכי מאמין בשייח טריף, שחושב לדעתי בדיוק כמוני. הוא מנהיג רוחני לעדה וצריך גם לרצות את האנשים".
הרינגטון שנשמע בקו הטלפון של זוהיר גדבאן, חבר מפלגת הליכוד, תושב דליית א-כרמל הוא המנון המדינה 'התקווה'. גם הוא בין המבקשים לקרוא תיגר על המחאה הקולקטיבית ומבהיר כי הוא לא מוכן לקחת חלק בטענות המושמעות נגד הממשלה וראש הממשלה נתניהו. "אני חושב שההפגנה הזאת והמאבק הזה שגוי כי אפשר להשיג את הדברים אחרת. אנחנו כולנו בעד מדינה יהודית ודמוקרטית, אין מחלוקת בנושא הזה ולאף אחד מנואמי ההפגנה אין מחלוקת עם זה. בסופו של האירוע גם כולם שרו התקווה. הטענות לאפרטהייד נגד מדינת ישראל הן קשקוש. החוק הזה טוב למדינה ולתושבי ישראל ולא משנה אם הם ימין או שמאל, חילונים או דתיים, דרוזים או יהודים. זה חוק שבא לתת דגש על סמליות המדינה ושאין לנו מדינה אחרת. בלי הסמלים האלו אנחנו לא נוכל לשרוד".
גדבאן מאשים גורמים זרים בליבוי השיח והמרדת העדה הדרוזית. "יש לנו גיס חמישי בתוך הכנסת שהוא לא מוכן להכיר במדינת ישראל ומתפרנס מכיסו של משלם המיסים הישראלי. אני רואה ידיים סמויות של השמאל, 'המחנה הציוני' ו'הקרן החדשה', שמנסים לשנות שלטון שנבחר בצורה דמוקרטית באמצעות פרופגנדה זולה".



בדליית אל כרמל, היישוב הוותיק המונה כ-17,000 תושבים, רבים חלוקים בשאלת היחס והמאבק בחוק הלאום. בין התושבים שיצאו מהיישוב להפגין בכיכר היה גם סאלח עאדל. "ההפגנה אתמול הייתה מצוינת, הגיע הזמן שהדרוזים יתעוררו כי חוק הלאום הוא חוק גזעני שלא מתייחס לשבעים שנות הנאמנות והשותפות עם העדה הדרוזית". לדבריו, "העדה הדרוזית יצאה להפגין ולעגן את זכויותיה בחוק. הגענו לשם כדי להגן על הזכויות שלנו. לא ייתכן שכולנו נעשה צבא ואחרי שאשתחרר ואפשוט את המדים אהיה אזרח סוג ב'. זו מדינת היהודים ומדינת ישראל. אני צריך לבנות באדמה שלי בדליית עם מאה אישורים באדמה ששייכת לסבא של הסבא שלי ולא נותנים לי. גרעו מאתנו אלפי דונמים ואנחנו דורשים צדק. אין עורר שזו מדינת היהודים, וגם הערבים יודעים את זה. החוק הזה מתעלם ממי שנתנו לו כתף".
מצד שני, עאדל מבקש לגנות שיח שלילי ופוגעני שנאמר בהקשר למאבק. הוא מתכוון לקריאות לעברו של ח"כ דיכטר, יוזם 'חוק הלאום' שנאמרו כלפיו בסוף השבוע שעבר במהלך כנס עם נוער דרוזי בכרמיאל. "הקריאה לדיכטר שהוא נאצי היא לא טובה. אני לא מוכן לשמוע מילים כאלו. היהודים סבלו מהנאצים. חרטנו על דגלנו ברית דמים עם העם היהודי ואני לא מצטער על זה. אני נולדתי פה ואין לי מדינה אחרת. מצד שני, אני גם שומע ברדיו שקוראים לנו הליכודניקים 'ללכת לסוריה' וזה מקומם. אנחנו אלפי שנים פה, למה מאיפה אתם באתם? מה אתם קוראים לנו ללכת לסוריה. כללי המשחק השתנו עכשיו בעדה הדרוזית ואני מקווה שלטובה".
בסופו של יום, החשש בקרב רבים מבני העדה הוא משותף. כיצד לא להפוך את המאבק נגד החוק הזה למאבק פוליטי לאומני שיערער את הברית והרעות בין היהודים לדרוזים. "מאוד כואב לי שכל הבלגן הזה פוגע ביחסים של היהודים והדרוזים, זה מאוד מדאיג אותי", אמר בעצב חלבי.
הוא ביקש מיד גם להסביר: "היסטורית, הדרוזים גרו בהרים כי מאז קום העדה הם היו נרדפים על ידי האסלאם ולכן גרנו בראשי ההרים כדי שנוכל להגן על עצמנו מפני רצח והרג. עכשיו פתאום שטוב לנו במדינה והיא טובה לנו, אנחנו תוקפים ונלחמים בה? אנחנו בסך הכול מאה אלף איש במדינה והטובה שלנו היא טובת המדינה, לא נאפשר לפוליטיקאים לסכסך".