15:40 – אונר"א: מחבלי חמאס התחזו לעובדי משרד הבריאות בעזה, גנבו דלק וציוד רפואי ממתחם בעיר, ופוצצו את המצלמות
14:05 – מטח רקטות לדרום הארץ – עוטף עזה, אשקלון, אשדוד, באר שבע
12:10 – השר משה ארבל מדווח לוועדת הפנים על מספרי החללים נכון להבוקר: "למתקן החללים הגיעו 959 חללים, זוהו 504, טרם זוהו 297, נותבו למכון המשפטי באבו כביר 158, 514 רישיונות קבורה הונפקו, אלו מספרים קשים מאד"
11:35 – מכליות דלק ריקות הנושאות את דגל האו"ם בדרכן למעבר רפיח מכיוון רצועת עזה. עוד לא עברו
ואפרופו סיוע הומניטרי, הנה דוגמא לשק אורז שהגיע כסיוע הומניטארי לעזה
שלמעשה היה שק מלא בתחמושת ששימש את המחבלים הנאצים ששחטו בתושבי הדרום. pic.twitter.com/NUA33WNvwY— assaf gibor (@assafgibor) October 16, 2023
11:30 – גורם מדיני: "אין הפסקת אש. אין הכנסת סחורות מכל סוג שהוא"
עוד הוסיף הגורם: "יש דרישות אמריקניות בנושא ההומניטרי. בשלב זה הותר להכניס רק מים לדרום הרצועה שבו אמור להיות אזור לפינוי הומניטרי".
11:20 – דו"צ: צה"ל עדכן 199 משפחות של חטופים שיקיריהם נחטפו לרצועת עזה. עוד אמר: אין הפסקת אש, המעברים סגורים
דובר צה"ל, תא"ל דניאל הגרי, אומר כי השמועות על הפסקת אש ופתיחת המעברים אינן נכונות, ומבהיר כי "אין הפסקת אש ואין מעברים פתוחים". בשיחה עם עיתונאים הבוקר הוסיף הגרי כי "בכל שינוי בנושא אנחנו נעדכן את הציבור".
על תרחיש פתיחת מלחמה בצפון, מול חיזבאללה, על רקע פינוי היישובים הבוקר, אמר דובר צה"ל כי "למדינת ישראל יש צבא חזק והוא ערוך לפעול בשתי חזיות ואף יותר ובכוחות עצמו, אם חיזבאללה יטעה ויבחן אותנו התגובה תיהיה קטלנית, ארצות הברית ואנחנו פועלים איתה בתיאום מלא והביטוי של זה הוא במעשים והם נקלטים היטב במזרח התיכון". עוד הוסיף הגרי: "בשבועות הקרובים נידרש לקיים שגרה תוך לחימה. אנחנו יכולים ומסוגלית לזה, אבל זה דורש משמעת קפדנית להוראות פיקוד העורף. חילקנו נשקים לכיתות הכוננות ואנחנו עדים לתקלות בהחזקת נשק – אני קורא למחזיקי הנשק – שמרו על הוראות הבטיחות".
לגבי הגזרה הצפונית אמר: "בצפון תגברנו כוחות ואנחנו מגיבים לכל פעילות התקפית נגדנו בתקיפה, בזמן הזה החל תהליך פינוי היישובים תוכנית הפינוי מובלת על ידי צה"ל, רח"ל והרשויות המקומיות. הפינוי נעשה כדי להגן על חיי אדם ולאפשר לצה"ל חופש פעולה. אם נצטרך לבצע פעולות נוספות נבצע ולא ניקח סיכונים על חיי תושבי הצפון, אבל המערכה ממוקדת על זירת עזה".
לגבי טענות על בעיית הספקת ציוד ללוחמים אמר דובר צה"ל כי "אנחנו מדברים על תהליך לוגסטי ענק של הספקת ציוד למאות אלפי אנשים. זה לוקח זמן אבל יש ציוד לכולם, אנחנו קשובים לכל הפניות שלכם ומשלימים את הציוד. לא יהיה לוחם שיכנס לשדה הקרב ללא ציוד מתאים. אנחנו מכינים את הכוחות לשלבים הבאים למלחמה וזה יקרה בתנאים שנוחים לנו כשכלל הכוחות יהיו מצויידים היטב".
בנוסף עדכן דובר צה"ל את מספר החללים והשבויים. לדבריו, עד כה 291 משפחות קיבלו הודעת חלל מצה"ל ו-199 משפחות קיבלו הודעה מצה"ל כי בן או בת משפחתם חטופים בידי חמאס. "מתקיים מאמץ בעדיפות עליונה לאומית וממשיכים לקדם את איסוף המידע בנושא ונמצאים בקשר מתמיד עם המשפחות". סיכם הגרי.
* * *
היום העשירי למלחמה – ישראל שוברת את המצור על עזה, ומכניסה סיוע הומניטרי. כמאה משאיות הנושאות אלף טונות של סיוע הומניטרי ממתינות להיכנס לרצועת עזה ממצרים. על פי הסיכומים בין ישראל למצרים, הכנסת הסיוע תחל בשעה 9 בבוקר דרך מעבר רפיח, שנסגר מאז תחילת המלחמה על ידי המצרים למעבר סחורות ואנשים פנימה והחוצה מהרצועה.
בנוסף לסיוע שעתיד להיכנס, מצרים תאפשר לאזרחים זרים לעזוב את הרצועה, בתוכם גם תושבי הרצועה שיש בידם דרכון זר. "הוושינגטון פוסט" פרסם אמש כי ישראל דורשת לבדוק כל משאית סיוע לפני כניסתה לעזה. על פי העיתון, ישראל הבהירה כי משאית שלא תיבדק תהיה יעד לתקיפה, מחשש להחדרת אמצעי לחימה לארגון חמאס בתוך משאיות סיוע כביכול.
צפו: תקיפות חיל האוויר ברצועת עזה הלילה:
במקביל, גם הלילה צה"ל המשיך לתקוף ברצועת עזה. אחרי שאמש נסגר חלון ההזדמנויות לתושבי צפון הרצועה לעבור דרומה, ולאחר שישראל החזירה את זרם המים לדרום הרצועה, חיל האוויר יצא לגל תקיפות משמעותי ותקף מאות מטרות בצפון הרצועה. על פי דיווחים בעזה, הלילה היו התקיפות הקשות ביותר מאז החלה הלחימה, והן כללו מאות תקיפות באופן רציף וללא הפסקה. התקיפות מתמקדות באזורים בתוך העיר עזה שבהם יש ריכוז גבוה של מטרות צבאיות, בעיקר מתחת לפני הקרקע.
גם היום יימשכו תקיפות צה"ל בדגש על העיר עזה, כחלק מהיערכות הצבא לכניסה קרקעית. עד כה חוסלו כמה מחבלים בכירים יחסית בחמאס, מעתז איד – מפקד המחוז הדרומי בביטחון הפנים של חמאס, ג'ואד אבו שמאלה – מחזיק תיק הכלכלה בלשכה המדינית של חמאס, מראד אבו מראד – אחראי חטיבת עזה בכוח האווירי של חמאס, עלי קאצ'י – מפקד פלוגה בנח'בה ההתקפית במרכז ג'בליה שבצפון הרצועה, זכריה אבו מעאמר, מחזיק תיק היחסים הלאומיים בלשכה המדינית ש חמאס ובלאל אלקאדרה – מפקד פלוגה בנח'בה ההתקפות בדרום חאן יונס.

בחמאס אמרו הבוקר כי לא קיבלו הודעה על הפסקת האש ההומניטארית. ראש "לשכת ההסברה הממשלתית" בעזה, סלאמה מערוף, מסר לערוץ אלע'אד: "לא קיבלנו שום הודעה או אישור מהרשויות הרלוונטיות על קיומה של הפסקת אש הומניטרית היום". מערוף המשיך לדרוש מהאזרחים מצפון רצועת עזה להישאר בביתם ואמר לסוכנות הידיעות רויטרס כי אזהרת הפינוי של ישראל לתושבי צפון רצועת עזה היא ניסיון לשדר פאניקה מיותרת.
צפו: פעילות מטוסי ׳סופה׳ (F16I):
חמאס מפעיל לחץ כלפי זרם התושבים שנשמעים בכל זאת להנחיות ישראל ויורדים דרומה. מחבלי הארגון מקימים מחסומים בדרכים החוצות את הרצועה כלפי דרום, ומחרימים כלי רכב פרטיים כדי למנוע את התנועה.
על פי דיווחים מהרצועה, מחיר עבור נסיעה ברכב משפחתי לכיוון דרום מצפון הרצועה עולה כ-700 ש"ח ויותר, סכום גבוה מאוד במחירי רצועת עזה.
בחמאס טוענים עוד כי ישראל מנסה לבתר את הרצועה לשני חלקים, ומנמקים את הטענה בהפגזות ישראליות המתרכזות בצפון הרצועה ובמרכזה.

מאז פרוץ המתקפה האכזרית של מרצחי החמאס, מניין הנרצחים והנופלים עומד על כ-1,300. דובר צה"ל מסר ל-155 משפחות כי יקיריהן נחטפו לשטח הרצועה, ועדכן את משפחותיהם של 289 חללי צה"ל (לא כולל אזרחים ושוטרים). מתחילת הלחימה פונו לבתי החולים 3,526 פצועים, 355 פצועים עדיין מאושפזים בבתי החולים, מהם 95 במצב קשה.
נשיא ארצות הברית ג'ו ביידן העניקה הלילה גיבוי מלא לישראל ולצה"ל להמשיך את המלחמה בדרום. בריאיון לתוכנית "60 דקות", התייחס הנשיא האמריקני לטבח האכזרי שהתרחש ביישובי עוטף עזה בשמחת תורה ואמר כי "הדבר החשוב ביותר הוא לשים קץ לאכזריות הזו ולחייב את מי שביצעו אותה לקבל אחריות". לצד זאת, בישראל התבקשו לאפשר את פתיחת רצועת עזה לסיוע הומניטארי, מה שכאמור קורה היום. בישראל הרשמית לא התייחסו לדיווחים, אבל הלחץ על הדרג המדיני מתחיל להגיע מכיוון מצרים וארצות הברית.
ח"כ אביגדור ליברמן, שאמור להפוך לשר בקבינט, קורא לנתניהו לא להיכנע ללחץ, ולדרוש שנציגי הצלב האדום יפגשו קודם כל את השבויים והחטופים שמוחזקים רצועה, "ישראל חייבת לסרב למתן סיוע חד צדדי" אומ ליברמן. על אף דבריו, מעבר רפיח נפתח הבוקר כאמור למעבר סחורות הומניטאריות.