אגף כוח אדם בצה“ל הודיע עד כה, 13 ימים אחרי הטבח בעוטף עזה, ל־203 משפחות שיקיריהן נחטפו לרצועת עזה. בין החטופים כ־30 ילדים וכ־20-10 קשישים. עם זאת, גורמי מודיעין מעריכים כי מספר החטופים בפועל גבוה יותר. למשפחות נמסר עוד שחמאס לקח לעזה גם גופות כקלפי מיקוח, אולם לפי מידע מודיעיני מעריכים בצה“ל כי רוב החטופים עודם בחיים.
בשלב זה עמלים בצה“ל על איתור מודיעין רלוונטי על מצב החטופים בשלל דרכים, ומשתמשים גם בתיעוד של מצלמות רחוב כדי לגלות עוד פרטי מידע. בשל הערפל הסמיך סביב הסוגיה, משפחות רבות מקבלות מהצבא הודעות מסויגות, שכן רמת הוודאות באשר למצבם של יקיריהם אינה גבוהה די הצורך.
מיד עם היוודע היקף הזוועה ומספר החטופים, הגדירו הדרג המדיני וצה“ל את המשימה להשבת הנחטפים ולהשגת מידע על גורלם כחלק מיעדי המלחמה. לצורך כך הקים הצבא מרכז מיוחד, שבראשו הועמדו אלופים במיל‘ ניצן אלון וליאור כרמלי. המרכז כולל אנשי משטרה, מודיעין ונציגים מאגף כוח אדם.
הצוותים מבצעים חקירות בשטח ובזירות הטבח, ואף נמצאים במלונות שאליהם פונו משפחות רבות – כל זאת במטרה לדלות עוד פרטי מידע על החטופים, כולל מצעירים שבילו במסיבה סמוך לרעים. המורכבות הגדולה סביב האירוע, שבמסגרתו נחטפו לעזה ילדים, נשים ואף קשישים רבים, מחייבת את הצבא לנוהל מיוחד גם במרכז עצמו: רבים מצוותי העבודה נחשפים לסיפורים קשים עד מאוד, שעלולים לערער רבים. מסיבה זו הוסיפו לצוותים אנשי חוסן, שיסייעו להם בהיבט הרגשי.

עד כה ריכז החמ“ל רשימות עם שמותיהם של כל הנעדרים, וצוותים של המרכז בונים תמונת מודיעין סביב כל אחד מהשמות. למרכז חברו גם קבוצות של אזרחים מתחום ההייטק, שפיתחו אמצעי חקירה המבוססים על בינה מלאכותית. הם גם מסייעים למרכז באמצעות יישומונים לזיהוי פנים.
הצוותים בחמ“ל מספרים על תמונה מורכבת במיוחד. כך למשל, אומרים שם, לא כל מי שנעדר בהכרח נמצא בידי חמאס בעזה. יש מי שהטרוריסטים של חמאס רצחו אותם מיד לאחר חטיפתם, יש חטופים שהצליחו לברוח משוביהם ובדרך חזרה לישראל קרה להם משהו. חלקם נחטפו על ידי אזרחים או על ידי ארגוני טרור אחרים, למשל.
לצבא יש גם בעיה אחרת: בבסיס שורה, המתחם שבו מתבצעת עבודת זיהוי החללים, יש גופות רבות של עובדים זרים שנרצחו על ידי חמאס. לצה“ל אין מידע עליהם, דבר שמקשה מאוד על מלאכת זיהויים.
בצה“ל מודים שלא כל מה שנודע לצבא מועבר ישירות למשפחות, שכן ישנו צורך לשמור על המודיעין ולא לספק לחמאס אפשרות להבין את דרכי הפעילות של הצבא. ובכל זאת, יש התקדמות בעבודת הזיהוי והאיתור: לפני שבוע מספר הנעדרים והחללים הלא מזוהים עמד על מאות רבות, וכעת הוא ירד לפחות ממאתיים נעדרים וחללים שעדיין לא זוהו סופית.
אתמול נפגש יוסי כהן, ראש המוסד לשעבר, עם משפחות החטופים והנעדרים, כחלק מסיועו בתיאום פעילות מטה המשפחות. "השבת החטופים והנעדרים היא משימה לאומית עיקרית", אמר כהן. "אני כאן בשביל לשמש חוליה המקשרת בין המאמץ הלאומי בראשות המטה של גל הירש לביניכם״.