משרד הביטחון ורשות החירום הלאומית הודיעו הבוקר (ראשון) על הרחבת תכנית ההתפנות במימון המדינה, והוסיפו 14 יישובים הסמוכים לגבול לבנון, בהם דן, שניר, שאר יישוב, סאסא ורמות נפתלי. ההרבה אושרה על ידי שר הביטחון ותנוהל על ידי הרשויות המקומיות, משרד התיירות ורח"ל.
יו"ר רשות החירום הלאומית יורם לרדו, אמר בשיחה עם כתבים כי פינוי 23 אלף תושבי קריית שמונה שהחל ביום שישי, נמצא כעת בעיצומו והוא עתיד להסתיים עד שעות הערב. "באזור הצפון קו 2-0 ק"מ מהגדר כבר פונו, 27 אלף תושבי מ-20 יישובים. הבוקר הצטרפו אליהם 14 יישובים שרובם כבר היו בבתי מלון".
לדברי לרדו, 120 אלף תושבי הצפון והדרום שנמצאות בתכניות הפינוי השונות במימון המדינה, פונו עד כה לחדרי אירוח בכל רחבי ישראל, 30 אלף מתוכם הם תושבי שדרות.
"אנחנו ממצים את משאב בתי הארחה ככל יכולתנו – אם נדרש לפינויים נוספים, השיקול הקובע הוא השיקול הצבאי ואישור שר הביטחון", אמר יו"ר רח"ל וציין כי במידה וייגמר המקום בבתי המלון ומתקני האירוח, "נאלץ לשכן את המפונים במתקני ציבור כמו בתי ספר".
לרדו אמר כי מדובר ב"מספרים חסרי תקדים שקורים לראשונה", וציין כי ישנם 55 אלף חדרי מלון שנמצאים ב-234 מתקנים ברחבי הארץ, שם מטפלים בהם ומוודאים שהמפונים מקבלים את כל השירותים הנדרשים, מחינוך ועד בריאות ורווחה. על פתרון הבעיות, רוחביות ונקודתיות כאחד, אחראים פיקוד העורף ורח"ל שישתפו פעולה כדי למנוע ממקרים ליפול בין הכיסאות. "זאת אופרציה שלא הייתה כדוגמתה", אומר לרדו.
משרד התיירות פרסם הבוקר מתווה חדש במסגרתו יחולקו "דמי כלכלה" לאנשים שיבחרו להשתכן אצל חברים או קרובי משפחה ושלא יסתמכו על פתרונות הדיור של המדינה, וכך העומס על בתי המלון יוקל מעט. לרדו הדגיש כי הסכום שיצטבר בכל שבוע וחודש הוא משמעותי ויכול גם להוות שיקול בשכירת דירה זמנית. בנוסף ציין כי "אנו פועלים להרחיב את המענים ולהגדיל את השיפוי לפתרון העצמי".
"יש פער באשקלון כרגע שאנחנו לא יודעים לגשר עליו", הודה יו"ר רח"ל לגבי המחסור בחדרי אירוח בארץ, דבר שמנע מכלל תושבי אשקלון להתפנות מבתיהם. "סיפור החדרים הוא עניין דינמי. אנחנו מנטרים את סטטוס החדרים וכל חדר שיתפנה ילך לאשקלון".
"לא חסר לנו דבר. אנשים שוהים במלונות ויש תקציב. חדרי המלון הוא משאב מצומצם. יש קצת יותר מ-40 אלף חדרי מלון באזורים האפשריים, ופינוי קריית שמונה יסיים אותו עד תום. אנחנו נדרשים ומבינים את האתגר של אשקלון וכל חדר פנוי אחרי קריית שמונה – ילך אליהם".
"לקיים משפחה בבית מלון זה לא עניין פשוט, אנחנו מבינים אותו. כל משרד ממשלתי יצטרך לתת פתרון מערכתי. נציף את הפערים למשרדי הממשלה. אנחנו בונים מערכת שליטה שתייצר נוכחות בכל בית מלון לצורך איתור בעיות ונתינת מענה. הרשויות המקומיות אחריות ואנחנו מסייעים. לא ננוח עד שכולם יקבלו את המענים שלהם", אמר לרדו והדגיש כי "כל מי שפונה בתכנית פינוי – נמצא במתקנים עד להודעה חדשה וכרגע עד 2 בנובמבר. זה יתארך ככל שנדרש".