ועדת החוקה של הכנסת דנה היום (ד) בגל פרסומי ההסתה ותמיכה בטרור שעלו ברשתות החברתיות מצד עשרות אזרחים ערבים מאז תחילת מלחמת "חרבות הברזל".
ראש תחום ביטחון בפרקליטות המדינה, עו"ד שלומי אברמזון, התארח בדיון ואמר כי "מיד בתחילת המתקפה, כשהבנו את ממדי האירוע וראינו ברשתות החברתיות את תחילת השיח שמזדהה עם מעשי הזוועה ההמוניים, קבענו כמדיניות שכל מי שמזדהה או תומך במעשים הללו בזמן לחימה ועל רקע מעשי רצח וזוועה אלו, נפתח בחקירה נגדו ואם תתבסס תשתית ראייתית גם נעמיד אותו לדין".
עוד הוסיף אבמרזון כי "בתקופה הזו, די מבחינתנו בפרסום אחד, אפילו בסטטוס או בסטורי שנמחקים אחרי 24 שעות. בתקופה הזו, הבעת אהדה לחמאס או למעשי הזוועה, בין אם בהצגת סרטונים ותמונות של המעשים בתוספת או בכיתוב בלבד המביע תמיכה בהם, מספיק כדי שנפתח בחקירה ונעמיד לדין במקרים המתאימים".
נציין כי מאז תחילת הלחימה הוגשו 20 כתבי אישום עם בקשות למעצר עד תום ההליכים נגד מי שפרסמו פוסטים המעודדים טרור.
"אהדה לחמאס או אהדה למעשים – תיפתח חקירה" – נציג הפרקליטות מדבר על הענישה על הסתה לטרור: "דרשן שקרא לפעולות אקטיביות וייחסנו לו עבירה שעונשה 10 שנים" pic.twitter.com/86QM6IVezG
— ערוץ כנסת (@KnessetT) October 25, 2023
מי שהביעה ביקורת על מעצרם של החשודים בתמיכה במעשי הרצח שביצעו מחבלי חמאס הייתה ח"כ אעידה תומא סלימאן שאמרה בדיון: "אנחנו חווים בתקופה האחרונה מעצרים על ימין ושמאל, רובם המוחץ נגמרים בכלום כי לא היה כלום, האם מישהו מדווח על האלימות של המשטרה בעת מעצרים?" כך אמרה.
אברמזון הדגיש כי "אין ולא תהיה הגבלה של חופש הביטוי, וכי מדובר כאן במקרים מובהקים שחורים משחור של של תמיכה במעשי טרור נוראיים ומזוויעים או הזדהות עם ארגון טרור שביצע מעשים נפשעים כלפי אזרחי המדינה".
אבמרזון הדגיש כי "כתבי האישום הוגשו בעבירות של הזדהות עם ארגון החמאס ובתמיכה והזדהות עם מעשה טרור, שתיהן עבירות לפי חוק המאבק בטרור. בארבעה מקרים הגשנו גם כתבי אישום בגין עבירה של הסתה ישירה, שם החוק אינו דורש את התנאי שגילוי ההזדהות ייעשה "בנסיבות שבהן יש אפשרות ממשית שהדבר יביא לביצוע מעשה טרור".
עוד תיאר כיצד "עיבינו את מערך הפרקליטים המטפל בנושא אצלנו בפרקליטות. בעקבות המספר הרב של המקרים וכדי לייעל את התהליכים ולאפשר טיפול מיידי ודחוף במקרים אלה, החליט פרקליט המדינה שבמקרים בהם מדובר בביטויים מפורשים, ברורים ומובהקים של תמיכה במעשי הטרור, מדור חקירות במשטרת ישראל יהיה מוסמך לפתוח עצמאית בחקירה, בלא אישור מוקדם של הפרקליטות, כמו בימים רגילים.
"מנגנון הפיקוח יהיה בשלב הבחינה של הפרקליטות האם להעמיד לדין, שהרי בסופו של דבר כל התיקים בהם יש ראיות מגיעים לבחינת הפרקליטות וכתבי האישום טעונים אישור של היועצת המשפטית לממשלה ופרקליט המדינה. גם במשטרה מבינים את גודל השעה ומקצים לנושא הרבה מאוד כוח אדם ומשאבים, וכך גם אצלנו אנחנו עובדים איתם בשיתוף פעולה מלא. זה אירוע מסוג אחר, המחייב התייחסות אחרת ואכיפה מאוד נחושה, על מנת לגרום לכל הציבור להבין שהסתה בעת הזו היא משהו שלא נקבל. בכל גילוי הסתה בתקופה כזו יש אפשרות ממשית שהדברים יביאו לידי אלימות או טרור, לידי פעולות של אנשים שקולטים את המסרים האלה ויפעלו כדי לייצר אלימות. ולכן כשאתה תומך במעשי זוועה שכאלה, יש מבחינתנו אפס סובלנות".