לפני שבוע הוקמה מינהלת "תקומה", שבראשותה עומד תא"ל במיל' משה אדרי, שבמקביל משמש גם כראש הוועדה לאנרגיה אטומית, והחלה לרכז ולתכנן את תחום שיקום וטיפול במפונים ובאזור עוטף עזה שנפגע במתקפת הטרור. מרכז המינהלת נמצא סמוך לקרייה למחקר גרעיני בשורק.
למרות שהקמת מינהלת זה תהליך שדורש עבודה מעמיקה, ב"תקומה" יודעים שזמן זה מצרך מבוקש. יש עשרות אלפי מפונים שנמצאים בבתי מלון ואי אפשר להתנהל בעצלתיים ולהחזיק אותם שם לאורך תקופה ארוכה. בהתאם לכך הבינו ב"תקומה" כי עליהם לטפל גם בטווח המיידי ובצרכים היום יומיים של המפונים, אך גם בטווח הבינוני עם סיום המלחמה, אז יחזרו תושבי העוטף לביתם, ומי שביתו נפגע, יופנה למגורים זמניים, שהחשיבה עליהם מהווה חלק מרכזי בעבודה הנוכחית של המינהלת.
ישנם יישובים רבים שנפגעו בצורה קשה כך שהם אינם יכולים לחזור גם כשהלחימה בעזה תיגמר. המקומות האלה יידרשו שיקום ארוך, שיפוץ מעמיק כשבמינהלת מבהירים שהמטרה היא לא רק לתקן, אלא גם להרחיב ולהביא שגשוג לחבל הארץ.
בשיחות שקיים ראש המינהלת משה אדרי עם ראשי הרשויות והיישובים מהעוטף, עלתה תחושה קשה של חוסר אמון במדינה בגלל תחושת המוגנות שספגה מכה גדולה. תושבים רבים הבהירו כי הם אינם מוכנים לחזור להתגורר במקום אם הם עדיין יצטרכו לבנות ממ"ד, כסימן לכך שעליהם להמשיך ולהתגונן מירי טילים. לכן הציבו ב"תקומה" מספר יעדים: אסור שיישארו ישובים ריקים, הרחבת היישובים וחיזוקם והתנהלות תחת ההבנה שזמן מלחמה מחייב נהלים מותאמים למצב כך שיש ליצור מסלולים ירוקים ולצמצם רגולציה.
ב"תקומה" מבהירים כי למרות שמהירות יישום המדיניות וההחלטות היא קריטית, הם לא יקבלו אף החלטה בלי התייעצות עם התושבים. במסגרת זאת הם מנגישים את התכניות שלהם ומעצימים את המנהיגות המקומית מתוך הבנה שהם מכירים את התושבים בצורה הטובה ביותר.
יהיו שלושה שלבים בתהליך העבודה של "תקומה": הראשון הוא שלב ההתאוששות, בו אנו נמצאים עכשיו וכולל פינוי לבתי המלון ולנקודות האירוח השונות. השלב השני הוא החזרה ליישובים למי שיכול, ולמי שלא יכול – כניסה לקהילות קולטות כקהילות שלמות. קרי, יש 8-7 יישובים שבגלל הפגיעה בהם לא יכולים לחזור, ולכן הם ייקלטו במקומות זמניים אחרים כמו קיבוצים, מתחמים עירוניים ועוד, כאשר חלק מהמקומות הביעו הסכמה והגיעו להבנות, ובימים הקרובים הם יודיעו על החלטותיהם ל"תקומה". בהתאם לכך, המינהלת תפעל באותן נקודות קליטה זמניות כדי להבטיח שהייה מיטבית למפונים. השלב השלישי הוא חזרה של כלל היישובים לבתיהם ולקהילה מועצמת ומורחבת.
המינהלת שקיבלה עם הקמתה מיליארד שקל, כבר חילקה מענקים ראשוניים ל-22 יישובים, ומינתה 50 "רכזי תקומה" שעובדים מול הממשלה כדי לגשר על הצרכים ולהביא מענים ופתרונות מהירים. רוב הרכזים הם תושבי העוטף. בנוסף, לכל מועצה יש רכז תקומה שמטפל בבעיות הפרטיות שעולות מהשטח ודואג לטפל בהן. ב"תקומה" מבהירים כי לא יכריחו אף משפחה לחזור לעוטף עזה, ומשפחה שלא מעוניינת בכך, תקבל מענה פרטני, כולל פיצוי לשווי הבית שלה.
במינהלת עצמה יש חמישה צוותים מקצועיים שמחולקים לפי משרדי ממשלה ומרכזים את העבודה שלהם: הסרת חסמים, כלכלה ועסקים, אדם וקהילה, בינוי ודיור וחקלאות. מדי יום בשעה 16:00 נפגשים ראשי הצוותים עם ראש המינהלת משה אדרי, מסכמים את הנושאים היומיים ומציפים בעיות.
ב"תקומה" מעריכים כי התקציב שלה ועלות שיקום העוטף מוערך בכמה מיליארדי שקלים ומבהירים כי הם עובדים עם כלל משרדי הממשלה יד ביד. בעוד 45 ימים תוגש תכנית העבודה ל-2024 ובהמשך תפורסם גם התכנית הרב שנתית 2028.
למרות שלא מדובר במקרה זהה, ראש מינהלת ההתנתקות (תנופה?) יונתן בשיא כבר שלח נייר עם לקחים ונקודות לשיפור ושימור ל"תקומה" ולראשיה, שהדגישו כי הם מברכים על מינויו של מאיר שפיגלר לפרויקטור המלחמה, והוא זה שעתיד לתכלל את הזירה הצפונית והדרומית גם יחד, ועל שיקום היישובים והתושבים.