גורם מדיני אומר כי העובדה שהמצור נשבר וישראל מאפשרת הכנסת סיוע הומניטרי לרצועת עזה, לא נעשתה רק בשל לחץ של ארצות הברית – אלא לדבריו גם ישראל עצמה מבדילה בין חמאס לאזרחים ברצועה. זאת, למרות התמיכה העממית הרחבה בארגון הטרור חמאס בקרב תושבי הרצועה, וכן השתתפות אלפי מתושבי רצועת עזה, בזוועות שהתחוללו בשמחת תורה.
הגורם המדיני פירט כי מטרות המלחמה בעת הזו הן שלוש. ראשית לחץ התקפי על עזה, שם לדבריו התמרון המבצעי מתקדם כמתבקש. המאמץ השני הוא החטופים והנעדרים – גם אחרי שכוחות ישראלים נכנסו באופן קרקעי, ממשיך להתנהל שיח בנושא עם הגורמים הרלוונטיים. אם עד יום שישי היה ניסיון למצות את נושא החטופים והנעדרים קודם לכניסה קרקעית של כוחות, מאז הוחלט כי התמרון המבצעי שכולל פעולות קרקעיות יכול להתקיים בד בבד עם משא ומתן. והמאמץ השלישי לדברי הגורם, הוא הומניטרי. "לא רק בשל לחץ אמריקני. זה משרת את המטרה הישראלית של פינוי אזרחים לדרום הרצועה, ובנוסף – אנחנו בני אדם".
נושא הסיוע ההומניטרי עלה אמש (ראשון) גם בשיחתם הטלפונית של נשיא ארצות הברית ג'ו ביידן, וראש הממשלה בנימין נתניהו. מהבית הלבן נמסר כי המנהיגים דנו בהתפתחויות בעזה. "הנשיא שב והדגיש כי לישראל יש את כל הזכות והאחריות להגן על אזרחיה מפני טרור והדגיש את הצורך לעשות זאת באופן העולה בקנה אחד עם המשפט ההומניטרי הבינלאומי, המעניק עדיפות להגנה על אזרחים", נמסר. בנוסף, הנשיא וראש הממשלה דנו במאמצים המתמשכים "לאתר ולהבטיח את שחרורם של בני ערובה", כולל אלו של אזרחים אמריקנים. "הנשיא הדגיש את הצורך להגביר באופן מיידי ובאופן משמעותי את זרימת הסיוע ההומניטרי כדי לענות על צורכי האזרחים בעזה", מסרו האמריקנים.
על אף הטון הברור מהשיחה בין ביידן לנתניהו, בישראל אומרים כי אין הנחיות אמריקניות המגבילות את התמרון הקרקעי, אלא יש שיח בין הצדדים. כאשר האמריקנים מבינים את קו המחשבה הישראלי, ואילו בישראל מבינים את ההתמודדויות של הנשיא ביידן, כולל הביקורת הפוליטית עמה הוא מתמודד מבית – בשל התמיכה הגורפת שלו בלחימה הישראלית.