שר הבינוי והשיכון יצחק גולדקנופף הגיש אתמול (ב') לראש מנהלת "תקומה" משה אדרי, מסמך עקרונות עם תוכנית סיוע עבור הקהילות שפונו מיישובי עוטף עזה, לטווח הזמן הארוך והבינוני. על פי התוכנית, תושבי חמישה יישובים בעוטף עזה, שנחרבו באורח הקשה ביותר במתקפה והטבח שביצע חמאס בשמחת תורה, יפונו באופן זמני למתחמי קראווילות במספר יישובים לפי בחירתם, והמעבר יתבצע על פי הקהילות המקוריות.
מפוני בארי יעברו לחצרים, ניר עוז לחצרים או להב, חולית לרביבים, כפר עזה יעברו לדורות, רוחמה או בית קמה, ובנוגע למפונים מנחל עוז – המקום טרם נקבע.
יתר היישובים יחזרו ליישוביהם בגמר הלחימה, שם יוקמו שכונות זמניות בתוך הישוב עבור הבתים שנפגעו.
השר גולדקנופף מציין במכתב כי יש לבצע בהקדם, עוד בטרם גמר הלחימה, סקר הנדסי בנוגע למצב המבנים והתשתיות. על פי התכנית יש לפעול בשני מסלולים עיקריים – האחד, מסלול אתרים זמניים לקהילות אשר התשתיות הפיזיות שלהם ספגו מהלומה קשה, בהם זמן השיקום הוא ארוך יותר, והשני, מסלול שיקום בתחום יישובי המקור בתום הלחימה, עבור הקהילות אשר התשתיות הפיזיות שלהם במצב טוב באופן יחסי.
לפי התוכנית, אתרים אלה ימוקמו בקיבוצים מאמצים בנגב המערבי או בתחומי המועצה, וזאת מתוך רצון להחזיר את הקהילות בהקדם לקרבת הקיבוץ המקורי. כך, עם גמר הלחימה יוכלו להשתלב במעגל החיים הקבוע שלהם: עבודה, לימודים ושמירה על הקהילה – ככל הניתן.

עקרון העל של תכנית השיקום הוא שימור הקהילות וחיזוקן כערך עליון, וזאת משום ש"לכל ישוב יינתן המענה המתאים ביותר עבורו, על מאפייניו הקהילתיים והפיזיים, וכי כל החלטה תתקבל בשיתוף פעולה ובשקיפות מלאה עם הקהילות". על כן מדגיש השר במכתבו את הצורך לדייק את התכנית בשיתוף עם הקהילות.
עוד מציין השר במסמך, כי יש לבצע הזמנה מיידית של כ-1,000 מבנים לדיור עבור חמשת האתרים הזמניים בשני דגמים קבועים של 100 מ"ר ו-50 מ"ר – דבר שאמור לייעל משמעותית את הפריסה בשטח. בנוסף, מדברים במשרד על הקמה של מבני ציבור לשימוש הקהילה.
בשל דחיפות הנושא, משרד הבינוי והשיכון החל לקדם מימון לתכנון בחצרים, להב, בית קמה, דורות, ברור חיל ורוחמה – האתרים שהוצגו על ידי הקהילות והמועצות האזוריות כאופציונליים להקמת אתרים זמניים בתחומם. יש להדגיש כי התכנון שנעשה באתרים אלה הוא עבור שכונות קבע. אם יוחלט לשכן בהם קהילות מיישובי העוטף, ניתן יהיה להמיר התכנון לתכנון של מחנה זמני.
מבחינת התקציבים שידרשו בתכנית, נאמר במכתב כי לרשות משרד הבינוי והשיכון עומדות יתרות תקציב מתאימות לצורך תחילת הליך הפיתוח, בלי להידרש לתוספות תקציב. ככל שמנהלת "תקומה" תאשר למשרד השיכון להתחיל לקדם את התכנון ואת הפיתוח – המשרד יכול להתחיל לעשות זאת באופן מיידי.

השר גולדקנופף מציין כי רכישת המבנים תעשה באופן מרוכז על ידי מנהלת תקומה, ומדגיש כי יש להתחיל בביצוע הרכישה באופן מיידי. "ידועה למשרד עמדת גורמים שונים אשר סבורים כי אין נחיצות לאתרים הזמניים בעת הזאת, וזאת מתוך חשש בלתי מבוסס בדבר השימוש במבנים לאחר חזרת הקהילות ליישוביהם. משרד הבינוי והשיכון, על כלל גורמי המקצוע הרלוונטיים, ובראשם המינהל להתיישבות הכפר, חולקים על עמדה זו וסבורים שלא ניתן לקיים הליך שיקום ראוי ומתאים ללא אתרים זמניים", נכתב.
במשרד השיכון מציינים כי ניתן יהיה להעניק לקהילות הקולטות 30 עד 50 קראוונים ללא תמורה, כאות תודה על הירתמותן, ואת שאר המבנים למכור במכרז שיפורסם על ידי המדינה. בין הגורמים שעשויים לרכוש את הקראוונים – מכללות, בתי ספר שדה, מכינות קדם צבאיות ועוד. בנוסף מדגישים במשרד כי בשגרה קודמה הקמה של 14 יישובים חדשים, אשר גם בהם נדרשים להקים מחנה זמני שכולל 700 מבנים שהמדינה הייתה אמורה לרכוש ממילא.
בהמשך לכך, ועדת הכספים דנה היום בהיערכות הממשלה למתן סיוע לענף הבינוי והשיכון בעקבות הלחימה. בדיון לקח חלק שר הבינוי והשיכון, כאשר במשרדו הציגו את פעילותם לסיוע לישובי העוטף בדיור זמני וציינו כי ניתן להעמיד כ-3,500 דירות קיימות בתוך מספר שבועות, ולהקים אתרי מגורים זמניים עם קראווילות: "4-6 חודשים זה טווח הזמן הריאלי".
השר גולדקנופף אמר בדיון כי "אנחנו באים לכאן כדי שהוועדה תזרז את הדברים ונוכל להביא עוגן והצלה כל שהיא לאנשים שחרב עליהם עולמם".
מנכ"ל משרד השיכון יהודה מורגנשטרן הבהיר כי "הייצור המקומי מדבר על 300 קראווילות בחודש, עם תקן של ממד ומיגון, כי הקיבוצים רוצים להיות בטווח של 40 קילומטר מהגבול, זה עדיין טווח של טילים. מעבר למספר הזה נצא בקול קורא לקבל טכנולוגיות מחו"ל, עדין צריך לעמוד בתקן, אנחנו יודעים לעשות דברים בטווחים קצרים". לצד אלה, הציג המנכ"ל תוכנית המשרד להאצת קצב הבנייה לאחר המלחמה, דרך קיצור זמנים והקלות מימון בדרכים שונות.