על פי חוק, מדינת ישראל מפצה בגין נזק שנגרם לרכוש כתוצאה מפעולת מלחמה או איבה, זאת על מנת להשיב את המצב לקדמותו מהר ככל שניתן. לשם כך הוקמה קרן הפיצויים שהיא המקור הכספי ממנו משולמים הכספים והיא מנוהלת על ידי רשות המיסים.
מס רכוש עומד בקשר עם כוחות הביטחון וסמוך לזמן האירוע, מיד כאשר מתאפשר על ידי כוחות הביטחון, מגיעים אנשי מס רכוש לאזור הניזוק בלוויית שמאים ומהנדסים. הצוותים עוברים בין המבנים שנפגעו, מסבירים לניזוקים מהן הזכויות שלהם ומנחים אותם כיצד להגיש תביעה. כמו כן, יכולים הניזוקים לפנות למשרדי מיסוי מקרקעין הקרובים למקום מגוריהם ולהגיש תביעה.
ניתן להגיש תביעה מקוונת לנזק ישיר באתר רשות המיסים או באפליקציית הרשות. היישום כולל סרטון הדרכה המציג את תהליך מילוי התביעה והגשתה. ניתן לשמור כטיוטה את נתוני התביעה עד לאישורה הסופי ושליחתה לרשות. עם שליחת התביעה המקוונת מתקבל מספר תביעה, וניתן לברר באמצעותו את התקדמות הטיפול בתביעה.
כן, יש הבדל בין הודעה על נזק שנגרם לבין דרישת הפיצוי עצמו. הודעה על נזק יש להגיש בתוך שבועיים מיום קרות הנזק ותביעה לפיצויים יש להגיש בתוך שלושה חודשים מיום קרות הנזק.
קרן הפיצויים של מס רכוש, אינה עוסקת בנזקי גוף, אלא רק ברכוש.
פיצויים בגין חפצי בית שנפגעו משולמים, בהתאם לתקנות, לפי מחירון של סוגי "חפצי בית" ובהתאם לגודל המשפחה, עד לסכום התקרה. כך למשל, זוג נשוי זכאי לפיצוי של מקסימום 25,654 שקל בגין ריהוט שניזוק ו-5,187 שקל נוספים עבור כל ילד (עד גיל 18). עבור ילד מעל גיל 18 ישולמו לכל היותר 7,585 שקל, ויחיד זכאי לסכום מקסימאלי של 14,835 שקל. עבור בגדים ישולם סכום מקסימאלי של 11,420 שקל לזוג ו-1,713 שקל עבור כל ילד.
שווי הפיצויים בגין חפצי הבית שנפגעו ייקבע בהתאם לשווי התיקון. במקרה שלדעת מנהל מס רכוש החפץ אינו ניתן לתיקון – שווי הפיצוים יהא בהתאם לשוויו של חפץ ביתי דומה חדש במקומו.
מי שמעוניין לבטח את חפציו הביתיים בערך הגבוה מהערך הנקוב בתקנות, רשאי למלא טופס מקוון באתר מס רכוש בו הוא יתבקש להעריך את החפצים השונים לחשב את השווי הנוסף של נכסיו שברצונו לבטח ולשלם פרמיה בשיעור של 0.3% מהשווי הנוסף. בכל מקרה, השווי הנוסף לא יעלה על 971,236 שקל. הביטוח ייכנס לתוקפו לאחר תשלום הפרמיה ואישור קבלת ההצהרה והוא תקף מיום התשלום עד 31 בדצמבר באותה שנה. ה'כיסוי המוגדל' אינו תקף לגבי נזקים שהתרחשו קודם לרכישתו.
פוליסות ביטוח שנמכרות על ידי חברות ביטוח בדרך כלל אינן מכסות נזקי רכוש שנגרמו עקב מלחמה או פעולות איבה. כדי לברר אם אתם מכוסים בפוליסת הביטוח שלכם, ניתן לפנות לחברת הביטוח, לסוכן הביטוח או לקרוא בעיון את תנאי הפוליסה.
בעלי כלי רכב שניזוקו יפנו לנציגי מס רכוש, ימלאו טופס תביעה ויצרפו את המסמכים הנדרשים המפורטים באתר מס רכוש. אחרי אומדן הנזק הם יופנו לתיקון הנזק בכל מוסך שיבחרו ובתנאי שהשמאי מטעם מחלקת פיצויים יאשר את התיקון לפני ביצועו.
נציין כי רשות המסים בשיתוף פעולה עם צה"ל ומשטרת ישראל, גררו רכבים רבים שנפגעו בישובי העוטף, בצירי התנועה וחניון רעים, לשני חניונים שהוקמו לצורך כך. רשות המסים מתעדת את הרכבים המגיעים לחניונים אלו, עורכת חוות דעת שמאית ומנסה במקביל לאתר את בעלי הרכבים כדי לפצות אותם. בעלי הרכב הרלוונטיים יכולים לברר האם הרכב נמצא באחד החניונים, באמצעות פנייה למוקד הטלפוני הייעודי שהוקם לצורך כך.
אם נקלעתם לאיזור שניזוק וחפצים אישיים שהיו עמכם נפגעו, עליכם לפנות לאנשי קרן הפיצויים הנמצאים בשטח או לאחד ממשרדי מיסוי מקרקעין עם אישור משטרה המאשר כי הנזק שנגרם לרכוש הינו עקב פעולת איבה. השתדלו להציג את החפצים שנפגעו על מנת שניתן יהיה לבצע הערכה לנזק שנגרם.
ציוד ומלאי בעסקים: פיצויים בגין הנזקים לציוד עסקי שנפגע הינו, על פי חוק, בהתאם לשווי השוק של הציוד (שווי ממוכר מרצון לקונה מרצון בשוק החופשי), במצבו לפני הפגיעה. עליכם להוכיח את בעלותכם על התכולה שנפגעה.
לגבי מלאי, הנכם זכאים לפיצויים בהתאם לשווי עלות המלאי שנפגע (ללא מע"מ) לאחר שצירפתם הוכחות כי המלאי היה בבעלותכם.
חשוב לדעת: אין לפנות ציוד, מלאי, פסולת או כל חפץ אחר שנמצא בעסק, ללא תיאום מוקדם עם שמאי מטעם קרן הפיצויים.
מבני ציבור של עיריות ומועצות זכאים גם הם לפיצוי בגין נזק שנגרם כתוצאה מפעולות איבה.