"נשים צריכות להיות במוקד ההתקדמות הטכנולוגית, ללא אפליה", אמר היום בצהריים עלי בחרייני, נציג איראן, המכהן כנשיא מפגש הפורום החברתי של מועצת זכויות האדם של האו"ם, בפתח מפגש הפורום שהתכנס היום בז'נבה.
הפורום החברתי הוא מפגש שנתי שמתכנס על ידי מועצת זכויות האדם של האו"ם. על פי הגדרת המועצה – "אחת ממטרות המפתח של הפורום היא לקדם לכידות חברתית המבוססת על עקרונות של צדק חברתי, שוויון וסולידריות". הנושא השנתי של הכינוס הנוכחי הוא קידום טכנולוגי.
בכל שנה נבחרת מדינה אחרת לעמוד בנשיאות הפורום. בחודש מאי האחרון הוחלט שבראש המפגש השנה תעמוד איראן. הדבר עורר קמפיין מחאה בינלאומי מצד פעילי זכויות אדם, שהזכירו כי מדובר בבדיחה עצובה, שכן איראן היא מוקד של דיכוי, עינויים והוצאות להורג של אזרחיה שלה, והפצת טרור עולמי מחוץ לגבולותיה.
נציגת ארה"ב למועצת זכויות האדם הודיעה מוקדם יותר היום כי היא תחרים את הדיון. "אנו מסרבים מכל וכל לשבת, לשוחח או להשתתף בכל דיון על זכויות אדם בראשות איראן. כל דיון שמוביל משטר שפוגע ללא הרף וללא עונש בזכויות האדם של אזרחיו שלו אינו רק עקר, אלא עלבון לאידיאלים המשותפים שלנו", כתבה השגרירה מישל טיילר. ארה"ב שבה להיות חברה במועצת זכויות האדם לפני כשנתיים, לאחר שבתקופת הממשל הקודם בארה"ב היא פרשה ממנו – בין היתר של ההטיה הקשה שלו כנגד ישראל.
ארגון זכויות האדם UN Watch הוכיח כי למרות טענת שר החוץ של האיחוד האירופי ג'וזף בורל כי איראן נבחרה לתפקיד בשל רוטציה שגרתית, הרי שלמעשה הקבוצה האסייתית, שאליה משתייכת איראן, החזיקה בתפקיד ארבע פעמים בשש השנים האחרונות, ובכך היא בעצם מקדימה בתור קבוצות אזוריות אחרות.
יו"ר UN Watch הלל נוייר אמר כי "מותה לאחרונה של ארמיטה ג'רוואנד בת ה-16, לאחר שהותקפה ברכבת התחתית על ידי משטרת המוסר האיראנית בשל אי לבישת חיג'אב, היא תזכורת לכך שמדובר במשטר אכזרי שאינו שייך לשום גוף זכויות אדם של האו"ם, שלא לדבר על כהונה כיו"ר. המינוי הזה מעביר את המסר השגוי בזמן הלא נכון, ומאפשר לרפובליקה האסלאמית של איראן – אפילו כשהיא יורה בפרצוף של מפגינים, אונסת מגיני זכויות אדם בכלא ונותנת חסות לזוועות של חמאס – להתייצב על הבמה הבינלאומית כמכובדת וכשחקן משפיע".