באחד מימי השבוע, בזמן שכוח צבאי תמרן בלב רצועת עזה, מהמבנה ההרוס במרחק של כמה עשרות מטרים עדיין עלה עשן, זכר לפצצה העוצמתית שהוטלה עליו כמה שעות קודם לכן, בהיערכות לתמרון הקרקעי באזור. הכוח שנע לצד משוריינים, טנקים ויחידות מיוחדות ידע היטב שבכל רגע הוא יכול להיתקל. חמאס למד מהמבצע בשנת 2014 שלוחמינו יתמרנו בשטח הרצועה בין המבנים ההרוסים, והבין איך לנצל אותם. לפתע עלה קול בקשר, "אני מזהה אינדיקציה". הלוחמים נעצרו, וחיכו לאישור המשך תנועה. בבנק המטרות יושבים חוקרים העובדים עם אפליקציה שפותחה כדי לתת איתותים על סכנות אפשריות, ומבוססת על בינה מלאכותית ועל ההון האנושי. האפליקציה מנתחת את האויב, מקבלת מידע מכל מערכת אפשרית שמחוברת ומוציאה אזהרות. בתוך שש דקות הצליח החוקר לעצור את הכוח, להביא כלי טיס חמוש, לחבר את הכוחות ולהעביר משם לאיש אמ"ן מטרה לאישור. המטרה אושרה, המבנה הותקף, עשרה מחבלים חמושים בטילי נ"ט חוסלו, והכוח המשיך ללא סכנה.
לפני ארבע שנים הקימו בצה"ל את בנק המטרות, כלקח שנלמד מכישלונות העבר שבהם צה"ל הגיע למלחמות ולמבצעים עם מטרות טרור מעטות ולא מדויקות. מכת האש בימים הראשונים אחרי ההלם של הטבח הנורא תורגמה לעוצמה בכמות מטרות בלתי נתפסת. עד לכתיבת שורות אלו נתקפו ברצועת עזה 12,000 אלף מטרות. ברגעים אלו מונחות על שולחן בנק המטרות עוד 10,000 שמחכות לאישור תקיפה.
"מנהלת המטרות פועלת מ-2019, עם יכולת ייצור מטרות בשגרה, וייצרה עוד מאות רבות של מטרות במסגרת הלחימה, באמצעות שיתוף פעולה ייחודי עם קהיליית המודיעין וגורמי תכנון התקיפה בזרועות השונות לסגירת מעגלים מהירה בהפללת המטרות", מסביר קצין בכיר באגף המודיעין. "בין השאר, נעשה שימוש במערכת 'הבשורה', המאפשרת שימוש בכלים אוטומטיים תומכי החלטה לייצר מטרות בקצב מהיר באמצעות טיוב חומר מודיעיני מדויק ואיכותי בהתאם לדרישה. השימוש בבינה מלאכותית מייצרת המלצה לחוקר באמצעות מיצוי מהיר ואוטומטי של מודיעין מתעדכן, בשאיפה לגרום להלימה מלאה בין המלצת המכונה לזיהוי המתבצע ידי אדם".
עם ההחלטה לצאת למלחמה בעזה נכנסו כאן לפעולה. אחרי ההלם הראשוני וחצי שעה ראשונה של הבנת הטבח והמציאות, כל משרתי בנק המטרות התייצבו מיד, ובנק המטרות החל לספק את הסחורה. מאז ועד לרגעים אלו הוא לא עוצר. "במסגרת הרחבת הפעילות הקרקעית נפתחו מכלולים אחוריים חדשים לאוגדות המתמרנות בהפללה של מטרות תשתית ומטרות בזמן אמת", מסביר הקצין הבכיר באמ"ן. "חיברנו אותם למערכות החכמות, וביניהן מערכת הבינה המלאכותית לדרג הנפרש עד למכלולי המודיעין בחטיבות".
מה המשמעות בפועל? הצורך המבצעי מוגדר בכל זירות הלחימה על ידי הפיקוד הרלוונטי, הוא מתורגם למאמץ הפללה רחב היקף, בבסיס בדרום הארץ. "במלחמה האויב מתנהג אחרת ומייצר הזדמנויות חדשות", מסביר הגורם. "בו בעת, ניתן לציין כי כ-90% מהאיומים שנבחנו ונשללו מהימצאות אויב, התבררו בזמן אמת לכאלה שאכן לא משמשים אותו בלחימה. לראשונה, כוח מתמרן יפגוש מרחב מופלל עם מטרות רבות שנבנו בהתאם לתוכנית המבצעית המתעדכנת, לצד פרויקט 'עמוד האש', להנגשה מלאה של המודיעין לדרג החטיבה והאוגדה ולסגירת מעגלים באש באופן מיידי בעזרת מערכות הבינה המלאכותית".
במטס שהתקיים בליל שבת, כמה שעות לאחר שהתאפסו המערכות נתקפו 150 מטרות תת-קרקעיות ומטרות עיליות. מהרגע שמסומן אויב עוברים ליעד הבא, הורדת המידע לשטח לצורך תקיפה. למלחמה הזו מגיע בנק המטרות עם כמה אלפים בודדים של מטרות, בדרך כלל תשתיות אסטרטגיות, לצד מקומות שהצבא יודע לסמן כמתחמי טרור של האויב שם הוא פועל כמי ששולט על השטח או מייצר משם אמצעי לחימה. המטרה המרכזית היא להפוך את המידע לתוכנית אש. בשגרה בונים כוח, ובמלחמה מפעילים אותו.
אולם בנק המטרות התאמן בעיקר על הזירה הצפונית, ותרחיש המלחמה שכרגע בשטח לא היה על השולחן ולא התאמנו עליו. הפער בין מכת הפתיחה שהוכנה לזירה הצפונית לא דומה לזה שהוכן לזירה הדרומית בגלל זלזול באויב בעזה, אך הופקו לקחים רבים. במלחמת לבנון השנייה בשנת 2006 "הלבנת" מטרה איכותית ארכה שעות ארוכות ולפעמים יממה. היום, הדבר אורך דקות אחדות עד שעה עד לתשובה ברורה אם האינדיקציה היא מטרת טרור. בבנק המטרות מודים שהם לא יודעים הכול ולא מצליחים להביא את כל המטרות בשטח, ולכן יש צורך בהשלמה של תמרון קרקעי.
אחד הדברים שהוקמו בבנק המטרות היא שכבה שמטרתה לשקף מודיעינית את פריסת האויב. בשטח מספרים כי החיבור מסייע ללוחמי החי"ר וללוחמי השריון לדעת מה קורה מאחורי מבנה או בתוכו רגע לפני שהם עוברים לידו. עד כה הדבר הציל חיים של מאות לוחמים שהצליחו בזכות סגירות המעגל הללו להשמיד את המחבלים ולהקריס עליהם את המבנים רגע לפני שהמחבלים הצליחו להפתיע את הלוחמים.
באחת מפעילויות השטח נערכה חוליית נ"ט לחסל כוח מתמרן. לפתע קפצה אינדיקציה על מארב נ"ט מתוכנן. הטכנולוג במפעל המטרות ראה את האיתות, חיבר את הנקודה האדומה למסוף המודיעין, ועדכן את הכוח בשטח על הסכנה. תוך שש דקות המטרה הופללה, הכוח קיבל אינדיקציה מדויקת, מטוס של חיל האוויר השמיד את האיום.
ביממה הראשונה למלחמה הושמדו כך מאות מטרות, וסייעו לכוח להיכנס באופן חלק. לשם השוואה, בשנת 2006 הכניסה הראשונה לוותה בהרג רב של כוחותינו, כיוון שהאויב המתין בשער לבנון והצליח להוציא מתקפות.
"בעבודת המודיעין נדרשים שיתופי פעולה בתהליך, מהאיסוף ועד תוצר התחקור והאימות שלו עם המציאות בשטח", מסביר הקצין את תהליך העבודה. "במרכז המטרות יושבים כל בעלי התפקידים – אנשי פיתוח וסייבר, עיבוד, פענוח חזותי, מחקר ועוד, וכך התמונה המודיעינית השלמה מתבצעת באותו המקום בתהליך איכותי ומהיר". לדבריו "סטנדרט המטרות המיוצרות במרכז הוא הגבוה ביותר. על אף ההקשר המלחמתי, מרכז המטרות לא מתפשר על איכות התוצר והמודיעין, ומייצר מטרות לתקיפות מדויקות לתשתיות משויכות לארגון הטרור חמאס, תוך הסבת נזק רב לאויב ופגיעה מינימלית בבלתי מעורבים".