בעוד הממשלה מפתחת פתרון זמני-ממושך לשיקום יישובי העוטף עם סיום המלחמה, דבר העשוי לקחת חודשים ארוכים, מי שמתגייסים לעזור הם דווקא אלו שמכירים אולי טוב מכולם את נושא שיקום ומעברי קהילות. בוועד מתיישבי גוש קטיף, שניהלו לפני 18 שנים את שיקום קהילות המפונים מגוש קטיף וצפון השומרון לאחר תוכנית ההתנתקות, מתגייסים עכשיו לסייע בתהליך שיקום וגיבוש הקהילות המפונות מעוטף עזה, והם נחושים לפעול למענן ככל שיידרש.
בוועד יצרו קשר עם מנהלת "תקומה" שעסוקה כעת בגיבוש הפתרונות למפונים, וכן פיתחו קשר ראשוני עם חלק מקהילות יישובי עוטף. מטרתם היא להציג מסמך המלצות אותו כתבו עבור הקהילות, הכולל לקחים ונקודות מהותיות ליישום כבר בשלב זה. אחת הנקודות שהובאו במסמך, מתייחסת להצעה שעלתה לשכן את מפוני עוטף עזה יחד בבנייני מגורים. אנשי הוועד רואים בכך טעות חמורה, זאת לאור כישלון של פעולה דומה שבוצעה בימי ההתנתקות.
"ההתיישבות החלופית חייבת להיות התיישבות כפרית. אסור להעביר את הקהילות לבניינים רבי קומות", נכתב במסמך. עצה זאת מבוססת על נסיון העבר של קהילת כפר דרום ששוכנה בבנייני מגורים באשקלון, עניין שפגע באופן מהותי בלכידות וחיי הקהילה. מחקר מיוחד של ד"ר מרים ביליג שבחנה את מעבר הקהילה לאשקלון, תומך בטענת הוועד ומצביע על מעבר זה כשגיאה חמורה.
"ברור שיש הבדל גדול בין מה שקרה בטבח שמחת תורה לבין מה שקרה בהתנתקות, אבל עדיין יש מרכיבים דומים שבהם הניסיון שלנו יכול לסייע", הוסיף הרב קובי בורנשטיין, איש מרכז מורשת גוש קטיף וממחברי המסמך שהנחה בימי ההתנתקות את פעולות שיקום המפונים. "חשוב להבין שמלבד הכאב והאבדן הגדול – הקהילות נאלצות להיאבק עכשיו גם על שימור וחיזוק לכידותן בימים קשים אלה. המדינה חייבת להיות לצדם, כי ברור לכולנו שתקופה ארוכה ומורכבת עומדת בפניהם עד לשיקום והקמת היישוב מחדש. מדינת ישראל ומנהלת תקומה חייבים ללמוד מניסיון העבר, ואנו מוכנים לסייע מניסיוננו בכל דבר שיידרש – הן לקהילות, הן למנהלת תקומה והן לכל גורם שיהיה זקוק לסיוע. אנו לדוגמא ראינו שהניסיון לשכן את הקהילות בבנייני מגורים כשל באופן מוחלט ופגע בקהילה. אסור לחזור על טעויות ההתנתקות. המסמך הזה מדגים חלק מהלקחים שאותם אפשר ללמוד ולהתאים למציאות של אתגר שיקום קהילות העוטף. נשמח לסייע ולפעול ככל שיידרש".